Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Инсталацията "Съседите": Паметта не като думи, а със сетива

ФОРУМ

Инсталацията "Съседите": Паметта не като думи, а със сетива

"Мълчанието и липсата на думи са вид свидетелство" каза Лилия Топузова от авторския колектив на "Съседите" - българският проект за Венецианското биенале

Проектът "Съседите", който ще представлява България на Венецианското биенале, беше представен в рамките на дискусия в театралната зала на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" (Снимка: Гергана Николова/ БТА)

Мълчанието и липсата на думи са вид свидетелство. Това каза Лилия Топузова, част от авторския колектив на "Съседите" - българският проект за Венецианското биенале тази година.

Той бе представен в рамките на дискусия в театралната зала на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски".

Мултимедийната и интерактивна инсталация "Съседите" се занимава с темата за политическото насилие и репресиите, извършени по време на комунистическия режим, и разглежда проблемното им наследство в настоящето.

Още

Организаторите на българското участие във Венецианското биенале са провели работна среща в Италия

Организаторите на българското участие във Венецианското биенале са провели работна среща в Италия

В разговора, озаглавен "Съседите от Белене до Венеция: драматургия на травмата", се включиха още останалите автори на проекта Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, кураторът Васил Владимиров, както и проф. Венелин Шурелов, проф. Даниела Колева, Борис Пантев. Модератор на събитието бе Валентин Калинов.

"Ние искаме да отдадем почит и да отдадем смисъл на това, което са преживели хората. Това се случва много трудно", каза Лилия Топузова. По думите ѝ травмата, която е преживяна по време на комунистическия режим, е травма на цялото общество. Всички ние още носим нейните белези и тя присъства още у всеки един от нас, посочи тя. Според нея въпросът не е тази травма да бъде излекувана, а да бъде запомнена и запаметена.

Тя разказа, че в рамките на 20 години е осъществила интервюта със стотици хора, оцелели от лагерите.

"Много малко хора се съгласяват техните истории да бъдат записани. Много често те искаха просто техните истории да бъдат чути", каза Топузова.

Още

Романът  "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Според куратора на проекта Васил Владимиров "Съседите" е метакоментар за това как работи паметта както на индивидуално, така и на колективно ниво. Той разказа, че формата на инсталацията е сложна, като в нея се използват около 17 различни медии, които са задвижвани от компютри.

"Истинската същност на това изкуство, което се ангажира с паметта, лежи не само в неговата стойност да ни представя реалността такава, каквато е, а по-скоро в това да улови едни емоции, едни неизказани неща, които не могат да бъдат документирани, нито да бъдат направени видими", отбеляза още кураторът.

"Съседите" е изключително важен проект заради измеренията, които предлага, каза проф. Венелин Шурелов, който е председател на журито, избрало именно този проект да представи страната ни на Венецианското биенале. Той посочи, че темата и разказът на "Съседите" трябва да бъдат преведени на разбираем език, за да може да се осъществи разговорът за тях с общността.

Още

Венецианското биенале с рекорден брой артисти през 2024 г.

Венецианското биенале с рекорден брой артисти през 2024 г.

Според Джулиан Шехирян, който също е сред авторите на инсталацията, звукът в нея не трябва да бъде поднесен по "клиничен начин" - чрез тонколона. По-скоро решихме, че е много важно самият материален свят, съдържанието на "Съседите", да стане източник или проводник на тази "звукова екология". "Използваме мебели, предмети като буркан, чугунена мивка, шкаф, бюфет. Използваме тези материали като акустични тела", каза той.

"От лагерите има много малко останали физически и архитектурни структури. В Ловеч има останки от каменоломна, в Белене има останки от сгради. Но като цяло липсват предметите. Историята липсва и от музеите", каза Красимира Буцева, също автор в "Съседите".

Мислила съм доста как да се разкаже историята и затова събирам предмети, които сега се намират на кариерата край Ловеч или на остров Персин, посочи тя. Допълни, че заради това в инсталацията могат да бъдат видени пръчки, листа, растения, треви, камъни.

Фокусът на инсталацията не е историческата истина, не дори самият наратив, а по-скоро невъзможността за такива, отбеляза феноменологът Борис Пантев.

"Тази инсталация е форма на културна памет, която предава не с думи, а с всички други сетива какво означава да си живял тогава. Тези гласове, които се чуват в инсталацията, тези думи понякога не се различават. Но смисъла носят гласовете. И всъщност в тези гласове е мълчанието и то там страшно кънти", каза по време на дискусията историкът проф. Даниела Колева.

Още

"Чужденци навсякъде" - мотото на Венецианското биенале за изкуство 2024

"Чужденци навсякъде" - мотото на Венецианското биенале за изкуство 2024

Още

България на Венецианското биенале с инсталация за репресиите по време на социализма

България на Венецианското биенале с инсталация за репресиите по време на социализма

Още

Венецианското биенале ще почете британския музикант Брайън Ино

Венецианското биенале ще почете британския музикант Брайън Ино

Още

Георги Г. Станишев и Muoto курират френския павилион на Венецианското архитектурно биенале

Георги Г. Станишев и Muoto курират френския павилион на Венецианското архитектурно биенале

 

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Специалност "Иранистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" съвместно с галерия "Интро" ни канят на изложбата с творби на иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди

Германският символист Франц фон Щук в Националната галерия

Откриването е на 16 април в 18.00 часа, изложбата продължава до 13 октомври 2024 в Квадрат 500