Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стилияна Узунова с емоционално пътуване и "Пристан"

ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД

Стилияна Узунова с емоционално пътуване и "Пристан"

Откриването на изложбата е на 12 март 2024 /вторник/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Lе Papillon, където в компанията на талантливата Стилияна Узунова

"Да наберем цветя от вкъщи" (Арт Галерия Lе Papillon)

"Но ето, блесна за миг,
сякаш далечна мечта...

От бурята по-силен вик,
а всъщност - светлина.

И морето сякаш притихна,
и корабът беше познат,

намери своя пристан,
в един по-добър свят."

Иван Иванов

Още

Стилияна Узунова подрежда нова изложба в галерия "Българи"

Стилияна Узунова подрежда нова изложба в галерия "Българи"

От 12-ти до 31-ви март 2024 г. Арт Галерия Le Papillon e своеобразен "Пристан" за последните творби, създадени и селектирани за едноименната изложба на талантливата и вдъхновяващо енергична Стилияна Узунова.

Откровена, търсеща, експериментираща, вълнуваща, с автентичен почерк, многослойност и многоплановост на размислите й във форма и цвят, Стилияна ни дава възможност за пътешествие над нещата, и във времето.

Арт Галерия Lе Papillon

Творбите й възвисяват и пренасят и мисълта, и погледа над злободневното, над пространствата, където можем да намерим своя душевен пристан. В тази експозиция нейното емоционално "пътуване" ни спира там, където има "Надежда", "Само за минутка", "При нашите следобеди" "Да си уловим идея" и "Така нататък"...

"Времетрус" (Арт Галерия Lе Papillon)

"Тръгваме 2" (Арт Галерия Lе Papillon)

Самите имена на картините й създават същото усещане като сложните сюжети на художничката. Там историите се развиват на различни плоскости, като в паралелни светове, където тънките нишки и символни фигури правят връзката между тях енигматична и разгръщаща се като лабиринт.

"Тенерифе 2" (Арт Галерия Lе Papillon)

"Сега е време да се сетиш за желанието" (Арт Галерия Lе Papillon)

"Онзи хубав свят" (Арт Галерия Lе Papillon)

Наративът в живописта на Стилияна е динамичен, реален и сюрреален, фигуративен и абстрактен едновременно, и вероятно всеки може да открие още няколко стила в картините й. Стилияна използва сложни композиции, където действието се развива на различни нива, като че ли зрителят е поканен да лети в нейн сън. Похватът й да показва света от птичи поглед внушава обобщаване на картината и отличаване на най-важното.

Смесването на техниките на натрупване на бои, с подобно на акварел свободни разливания и малки фини детайли с пастел, концентрира зрителя в сюжета и колкото повече гледаме, толкова повече откриваме. Често свободно обособените пространства, редуващи с пейзажи, обекти и пълни с живот, движещи се фигури, подчертават оригиналността и неподражаемостта на стила й.

"Пристан" (Арт Галерия Lе Papillon)

"Паралелни светове" (Арт Галерия Lе Papillon)

Пъстротата на авторката като личност се проявява в живописта с различни технически маниери, като напластяването на места на маслените бои, създават плътност и обем на историите с хармониращи цветни акценти.

Още

Стилияна Узунова: Париж е гигантски водовъртеж

Стилияна Узунова: Париж е гигантски водовъртеж

В живописта си Стилияна е истинска и смела и не рисува, защото би искала да се хареса на едни или други ценители, а защото е свободна и откровена. Картините й съхраняват лично преживяване, послание, смисъл и извират от подсъзнанието, богато на емоции, надежди, символи. Фигурите в нейните картини са метафора на мислите, стремежите, разочарованията, слабостите.

Сандъците, камъните, багажът, шатрите, са спасителни куки, символ на нейното минало и бъдеще. А множеството усукани, снадени и преплетени линии са метафора на човешките чувства и свързаността на всичко в света. Историите са като сънувани разкази, които съхраняват с нежност и топлина спомени за лични преживявания, кадри от познати сцени, звуци, аромати и светлини.

"Нашите следобеди" (Арт Галерия Lе Papillon)

"Надежда" (Арт Галерия Lе Papillon)

Стилияна Узунова произхожда от семейство на художници, а самата тя е завършила Художествената гимназия и Националната художествена академия в София със специалност ,,Книга и печатна графика" при проф. Владислав Паскалев. Освен като съвременен художник тя е позната, като уважаван художник-гримьор от тв формата "Като две капки вода". Отличена е с много награди в България и чужбина. До момента има осем самостоятелни изложби. Участва и в много общи експозиции и проекти.

"И така нататък, и така нататък" (Арт Галерия Lе Papillon)

Откриването на изложбата е на 12.03.2024 /вторник/ от 18:00 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Lе Papillon, където в компанията на талантливата Стилияна Узунова, всеки ще намери своя различен пристан - бягство от ежедневието

"Хайде" (Арт Галерия Lе Papillon)

"Да си уловим идея" (Арт Галерия Lе Papillon)

Експозицията може да бъде видяна от 12-ти до 31-ви март 2024 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Виктория Митева

Още

"Езикът" на Париж в живописна изповед на Стилияна Узунова

"Езикът" на Париж в живописна изповед на Стилияна Узунова

Още

Динамика, цветове и усещания: "Градът" в най-новата изложба на Стилияна Узунова

Динамика, цветове и усещания: "Градът" в най-новата изложба на Стилияна Узунова

Още

"Квантова симфония" в Националната галерия

"Квантова симфония" в Националната галерия

Още

Персонализирани традиции - Явора Петрова, Велислава Гечева, Стилияна Узунова и Траяна Панайотова

Персонализирани традиции - Явора Петрова, Велислава Гечева, Стилияна Узунова и Траяна Панайотова

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Режисьорът Джеки Стоев дари на АЕЦ "Козлодуй" 20 графики на художника Любен Стоев

Картините са от графичен цикъл "Първа Атомна", създадени през периода 1970-1976 г., на обща стойност 21 000 лева

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Специалност "Иранистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" съвместно с галерия "Интро" ни канят на изложбата с творби на иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди

Германският символист Франц фон Щук в Националната галерия

Откриването е на 16 април в 18.00 часа, изложбата продължава до 13 октомври 2024 в Квадрат 500