Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Рисунка от книжка за Тентен беше продадена за над 3 милиона евро

НЕОСТАРЯВАЩИ КОМИКСИ

Рисунка от книжка за Тентен беше продадена за над 3 милиона евро

"Синият лотос" от 1936 г. е един от шедьоврите на Ерже, а книжката е ключова в творчеството му

13 януари 2021 г. Оригиналната рисунка на комичния герой Тентен за книжката "Синият лотос" от 1936 г., създадена чрез техниката гваш от белгийския художник Жорж Реми, по-популярен като Ерже, изложена в аукционната къща "Аркюриал" в Париж. (Снимка: АР/БТА)

Рисунка на Ерже за корицата на комикса "Лотос" за Тентен беше продадена за рекордните 3,175 милиона евро на търг, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Купувачът е частен колекционер, уточниха от тръжна къща "Аркюриал". Предложена беше за продан от семейство Кастерман от Париж.

13 януари 2021 г. Експертът по изкуства Ерик Льороа разказва за "Синият лотос" от 1936 г. - един от шедьоврите на белгийския художник Ерже и неговата поредица за комиксовия герой Тентен, в аукционната къща "Аркюриал" в Париж, където тя бе изложена. (Снимка: АР/БТА)

Още

История в картинки: Комикс разказва за живота на Българския папа

История в картинки: Комикс разказва за живота на Българския папа

Рисунката е от 1936 г. Тогава тя се оказва много фина и сложна, за да бъде отпечатана в комикса. Подарена е от белгийския художник на сина на издателя Луи Кастерман, Жан-Пол, твърдят наследниците му.

Експертите обаче се съмняват в тази история. Те мислят, че самият Ерже я е изпратил на заместник-директора на издателската къща в плик, сгъната на шест. Тя е останала на склад оттогава.

"Синият лотос" е един от шедьоврите на Ерже, а книжката е ключова в творчеството му.

13 януари 2021 г. Оригиналната рисунка на комичния герой Тентен за книжката "Синият лотос" от 1936 г., създадена чрез техниката гваш от белгийския художник Жорж Реми, по-популярен като Ерже, изложена в аукционната къща "Аркюриал" в Париж, преди продажбата. (Снимка: АР/БТА)

Още

Бащата на Спайдърмен и комикс-компания като юноша печатал некролози и разнасял сандвичи

Бащата на Спайдърмен и комикс-компания като юноша печатал некролози и разнасял сандвичи

Предишният рекорд за продажба на рисунка от комикс на търг е 2,51 милиона евро отново от книжка за Тентен през 2014 г.

"Приключенията на Тентен" е комиксова поредица от 24 албума, създадена от белгийския художник Жорж Реми, по-популярен с артистичното си име Ерже. Поредицата е сред най-известните европейски комикси от XX век, преведена на над 100 езика, с продадени над 350 милиона копия и адаптирана за радио, телевизия, театър и кино.

Китайски хартиен оригинал, направен с мастило на комиксовия герой Тентен и кучето му, създаден от белгийският художник Ерже за реклама и изложен в аукционната къща "Аркюриал" в Париж на 13 януари 2021 г. (Снимка: АР/БТА)

Скулптура от полихромна смола от 1988 г. на комисковия герой Тентен и неговота куче Милу от албума "Ракът със златните щипки" от 1941 г. на белгийския художник Ерже, изложена в аукционната къща "Аркюриал" в Париж на 13 януари 2021 г. (Снимка: АР/БТА) (Снимка: АР/БТА)

Още

Царят на комикса Жан Жиро ни напусна точно преди 5 години

Царят на комикса Жан Жиро ни напусна точно преди 5 години

Поредицата за пръв път се появява на френски език на 10 януари 1929 година в "Пти Вентием", което е притурката за деца на белгийския вестник "Вентием Сиекъл".

Комиксовата поредица е възхвалявана заради своя чист и изразителен стил, отличителна черта на стила на Ерже, наречен ligne claire (ясна линия). Добре проучените сюжети на поредицата обхващат различни жанрове: приключения с дуели, в които има елементи от фентъзи, мистерия, политически трилър и научна фантастика. Историите съдържат слапстик комедия, която е преплетена с по-сложен хумор, в който се открива политическа сатира и културни препратки.

13 януари 2021 г. Бронзова скулптура от 1975 г. на комиксовите герои Тентен и кучето му Милу или Снежко от белгийския скулптор, изложена в аукционната къща "Аркюриал" в Париж, преди разпродажбата днес (Снимка: АР/БТА)

"Синият лотос" (Le Lotus bleu, 1936), петата книга от поредицата, е поставена на 18-то място в класацията 100-те книги на XX век според Монд. През 2011 година излиза базираният на комикса анимационен филм "Приключенията на Тинтин: Тайната на еднорога", режисиран от Стивън Спилбърг.

Още

Помните ли "Дъга"?

Помните ли "Дъга"?

Още

Изложба представя комикси от графичната новела "Аракел"

Изложба представя комикси от графичната новела "Аракел"

Още

Художник вместо да вдига скандали на жена си, рисува комикси

Художник вместо да вдига скандали на жена си, рисува комикси

Още

Идат новите "Междузвездни войни", пардон - "Валериан" на Люк Бесон

Идат новите "Междузвездни войни", пардон - "Валериан" на Люк Бесон

Още

Световно признатият ни аниматор Румен Петков - на 70

Световно признатият ни аниматор Румен Петков - на 70

Още

Идея на Дисни и Дали е "възкресена" след 54 години забрава

Идея на Дисни и Дали е "възкресена" след 54 години забрава

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Българско изкуство "извън рамката" отново ще бъде изложено в Париж

60 произведения на самоуки арт брут артисти откриват сезона на Българския културен институт във Франция, през 2024 ще бъдат показани и в София

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения

Днес се прощаваме със скулптора Ставри Калинов

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на близките и семейството на скулптора и художника Ставри Калинов по повод неговата кончина

"El Aumento - Издигането" на Валентин Бакърджиев в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 19 септември до 7 октомври 2023