Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Идея на Дисни и Дали е "възкресена" след 54 години забрава

СЪДБОВНИ СРЕЩИ

Идея на Дисни и Дали е "възкресена" след 54 години забрава

Филмът "Дестино" дебютира чак през 2003 година

"Дестино"

Малцина знаят, че гениалният сюрреалист Салвадор Дали и гениалният бос на анимацията Уолт Дисни са били приятели. Идеята да направят заедно анимационен филм, възниква през далечната 1945 г. Проектът, обаче, потъва в злокобната сянка на Втората световна война.

Реализира го чак през 1999 г. наследникът на стария Дисни - Рой Дисни. Филмът се казва "Дестино".

Афиш на филма "Дестино"

Уолт Дисни, 1930 г.

Салвадор Дали

Още

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Гениалният ексцентрик Салвадор Дали бил девствен до срещата си с Гала

Анимациите в "Дестино" са дело на Салвадор Дали и един от аниматорите на "Дисни филм" - Джон Хенч. Когато работи по рисунките, Дали е на 41.

По-късно в дневника си, неговата муза Гала разказва какво огромно вълнение изпитвал художникът от този проект.

Салвадор Дали и Джон Хенч създават нова техника в анимацията - раздвояване, изплуване и потъване на образи, замяна на реално със сюрреално. Безспорно тези похвати са взаимствани от трудовете на Фройд за подсъзнанието.

Кадър от филма "Дестино"

Още

Влудяващите оптически илюзии на Роб Гонсалвес

Влудяващите оптически илюзии на Роб Гонсалвес

Сюжетът на филма е любовен. Времето, в лицето на героя Кронос, е влюбено в смъртната девойка Дахила. Тяхната любов е пресъздадена като танц в рисунките на Дали, и подплатена с прекрасната музика на мексиканския композитор Армандо Домингес.

Екипът работи неуморно в продължение на 8 месеца - до средата на 1946 г., когато Уолт Дисни обявява, че спира проекта - войната е в разгара си. Анимацията потъва в архивите на студиото.

Филмът е представен за пръв път чак през 2003 г. на Международния фестивал за анимационно кино в Анеси, Франция, а през същата година печели номинация за "Оскар" за късометражна анимация.

Салвадор Дали и Уолт Дисни по крайбрежието на Испания, 1957 г.

Неотдавна, в семейния музей на Уолт Дисни в Сан Франциско, бе открита изложбата "Disney and Dalí: Architects of the Imagination" /прев. "Дисни и Дали: Архитекти на въображението"/.

"Етюд за сантиментален колоквиум", С.Дали, 1946 г.

Още

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Музата на Модилиани се самоубива бременна в 9-ия месец

Оказва се, че двамата гении на изкуствата, още преди да се познават визуално, вече са се чувствали много близки по идеи. Всеки поотделно е познавал в детайли творчеството на другия. Така че по-късното приятелство между двамата гении на 20-и век, сякаш е било съдбовно предопределено.

Двете семейства - Дали и Дисни, на празничен обяд в Испания през 1957 г.

От изложбата се научават още подробности около замразения проект от 1945 г. Салвадор Дали и Уолт Дсини се срещат през Втората световна война. Тогава Дали и Гала бягат в Америка. Там се запознават с Уолт Дисни, който винаги бил готов да експериментира.

Сюрреалистина творба на друг аниматор от студиото на Дисни

"Дестино" е анимация със сюрреалистични рисунки.

"Разбитият мост и мечтата", С. Дали, 1945 г.

Но, както става ясно, заради войната и финансовите проблеми, проектът не е реализиран приживе на създателите си. Сътрудничеството между двамата гении на миналия век е реализирано в наше време, с всички възможности на новите технологии, но като запазва стила на стария Дисни - танцът, като символ на любовта и рисунките на Дали, които превръщат този танц в сюрреалистична новела.

Еми МАРИЯНСКА 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Фотографът Любомир Жипонов: Да уловиш Менделсон в кадри

"Когато спечелиш доверието на клиента и той се чувства спокоен, уверен и сигурен с теб, то тогава се получава и магията в снимките", споделя известният фотограф

Триумфалната арка ще бъде опакована по проекта на Кристо през юли

Инсталацията, на стойност 14 милиона евро, ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод

Напечатай си изкуство

"Проектът "Печатай с мен" е особено ценен за популяризирането на техниката на ситопечата сред художници и публика

Българин, живял 30 години в Холивуд, представя във Варна цветовете на Дивия Запад

"Ние сме част от света, номади, но в еволюцията си сме се откъснали до такава степен, че дори сме забравили как се живее сред нея", споделя Арменак Мазлумян, който подрежда експозиция от 40 снимки

Съвременният свят в 13 визуални метафори в изложбата на Стефан Стефанов

Галерия "nOva art space" подкрепя млади таланти в областта на плаката. Художникът e създавал плакати и за Народен театър "Иван Вазов"

Млади автори ще представят изложбата "РазЛичности" в Арт Галерия - НДК

Експозицията ще може да се види между 17 юни и 8 юли 2021