Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Царят на комикса Жан Жиро ни напусна точно преди 5 години

НОВАТОРИ

Царят на комикса Жан Жиро ни напусна точно преди 5 години

Мьобиус навярно се пресели във фантастичните светове, които рисуваше

Жан Жиро

Художникът на множество мултипликационни супергерои, автор на поредицата за лейтенант Блубъри, на книги с комикси и на филмите "Чужд" на Ридли Скот, "Бездна" на Джеймс Камерън, "Петият елемент" на Люк Бесон, "Трон" на Стивън Лисбергер и др. - Жан Жиро, с псевдоними Мьобиус и Жир, напусна този свят на 10 март 2012 г. в Париж. Неговите фантастични светове обаче продължават да вълнуват съзнанието ни - не само това на децата, но и на нас, възрастните.

"Да правиш филми е божествено", Ж. Жиро

Смело може да се каже, че Жан Жиро бе най-известният европейски художник на комикси. Прославил се като създател на култовия уестърн "Блубъри", Жиро продължи да бъде новатор във всичко, което прави. Заедно със съратниците си, художникът е основател на едно от най-влиятелните списания с комикси в Европа - "Metal Hurlant", което започва да излиза и в САЩ, под названието "Heavy Metal". Научно-фантастичните филми, на които Жиро бе художник-постановчик, се превърнаха в класика на жанра. Творчеството на Жан Жиро продължава да оказва влияние върху новото поколение художници, илюстратори и режисьори в целия свят.

Жан Жиро е роден в Париж през 1938 г. Бил едва 3-годишен, когато родителите му се развеждат. Майка му работи неуморно, за да издържа семейството, така че Жан е отгледан от баба си и дядо си. Растял като малко самотно дете, което запълва времето си с рисуване. Обичал да чете книгите на Жул Верн и Джек Лондон. Като тийнеджър започва да го вълнува уестърна.

"Блубъри"

През 1952 г. постъпва да учи в Парижката школа по изобразително изкуство. Публикува първия си комикс - "Франк и Еремия". През 1955 г. заминава за Мексико, където се омъжила майка му. Жан остава там 9 месеца - пътува през пустинята и не може да се нагледа на природната красота и местните легенди. По-късно разказва, че именно Мексико раздвижва въображението му за паралелните светове, а образът на пустинята почти непрекъснато ще изпълва творчеството му.

"Митовете и научната фантастика ме пренесоха в друго измерение", казва Жиро. Връщайки се във Франция, го чака казарма. Цели 27 месеца служи в Германия и Алжир.

На служба в Алжир

След военната служба започва работа като илюстратор на енциклопедии. През 1961 г. известно време работи с белгийския художник на комикси Жозеф Жилан /Жижи/, а по-късно се запознава с Жан Мишел Шарлиер - един от основателите на журнала с комикси "Пилот". Шарлиер поискал от Жан да пусне новия серия с комикси. Така на бял свят се появява първият френски "антигерой" - лейтенант Блубъри.

"Антигероят" Блубъри

Текстовете написал Шарлиер, а илюстрациите под псевдонима Жир - Жан Жиро. Блубъри твърде много приличал визуално на актьора Жан-Пол Белмондо и бил доста необичаен герой - пиел, играел хазарт и пр., но за сметка на това водел справедлива борба за правата на индианците. Жиро работи по този герой в многобройни серии в продължение на 10 години, но мечтаел за нещо по-авангардно от това. През 1963 г. решава да се подписва с псевдонима Мьобиус и да експериментира в нови посоки.

През 1971 г.на страниците на сп. "Пилот" създава комикса "La Déviation" (фр. 'отклонение'), който представлява нещо като негова автобиография. Успехът е невероятен. Между членовете на списанието обаче, с времето назрява идеен и тематичен конфликт. През 1974 г. излиза първият брой на сп. "Métal Hurlant", на което Жиро е едино от основателите. Според критиците, то изменя света на комиксите завинаги. Именно на страниците на това списание излизат новаторските произведения на Мьобиус "Арзак" и "Херметически гараж".

"Арзак"

Рисунките на водещите европейски художници на комикси по страниците на "Métal Hurlant", се отличавали с качество на детайла и експериментална графика. От 1977 г. спсанието започва да се издава и в Америка.

В 1976 г. на страниците на "Métal Hurlan" за пръв път се появява комиксът на Жиро "Дългото утре". Той именно заинтригувал режисьорите Ридли Скот и Джордж Лукас. "Когато ме поканиха да работя в Холивуд, аз все едно се бях изкачил на Олимп!", разказва художникът и продължава: "Режисьорите са богове, да правиш филм е нещо божествено!.."

Жан Жиро влага цялата си творческа енергия в това дело и работи с удоволствие за киноиндустрията до края на живота си. "Да рисуваш комикси и да съчиняваш сценарии, означава да разказваш истории по най-интересния начин. Да предадеш един отрязък от живота - истински, или измислен, който да заинтригува хората, по един необикновен начин, е уникална човешка способност", казва Жиро.

"Да рисуваш е забавно", Ж Жиро

И той умееше да прави това по невероятен начин. "Какво означава виртуална реалност?, обяснява художникът. - Това е мечта, сън. Ние можем да влезем във виртуалната реалност като в сън. Човечеството тепърва ще трябва да избира своята съдба. Въпросът е в следното: трябва ли да живееш затворен в тялото си, или можеш да се преселиш в анимационната вселена, и да живееш сред измислените въображения като търсач на отговори за "режисурата" на Бог?!?"

Когато Жан Жиро напусна този свят, художниците на комикси по света сякаш осиротяха. "Мьобиус бе жив стимул за творчество. Неговите идеи не бяха просто рисунки, а един свят, мъдър и добър за живеене!", казва един от учениците на художника. Вероятно сега майсторът на комикси е там - сред своите герои, и на свой ред те се гордеят с него.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Жан Жиро

"Да правиш филми е божествено", Ж. Жиро

"Антигероят" Блубъри

"Блубъри"

"Арзак"

На служба в Алжир

"Да рисуваш е забавно", Ж Жиро

1950 г. Художникът като млад

Календар

Препоръчваме ви

Анна Мей Уонг: Историята на първата китайско-американска филмова звезда

Актрисата е първата азиатско-американска холивудска звезда, но заради произхода си, многократно е лишавана от роли

Зала "Парко дела музика" в Рим вече ще се нарича "Енио Мориконе"

"В тишината е ключът към музиката...тишината, интервалите", каза на церемонията режисьорът Джузепе Торнаторе, припомняйки думите на именития творец

Енио Мориконе с вълнуваща творба в памет на жертвите от моста "Моранди"

Композицията ще звучи при откриването на новия мост край Генуа в края на юли

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Един месец след кончината на твореца, тя е посветена на епопеята по опаковането на Пон Ньоф

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

По време на премиерата беше излъчен и непоказваният досега документален пълнометражен филм на Тошев, посветен също на актьора - "Рицарят на смеха"

Любопитно писмо за посещенията на Ван Гог и Гоген в бордеи се продава 282 000 долара

Писмото е изключително за необикновената среща на двама големи художници, казват от френската аукционна къща "Друо"