Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бащата на Спайдърмен и комикс-компания като юноша печатал некролози и разнасял сандвичи

IN MEMORIAM

Бащата на Спайдърмен и комикс-компания като юноша печатал некролози и разнасял сандвичи

Самият Стан Лий бе един от супергероите на нашето съвремие

Бащата на Спайдърмен. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Създателят на супергероите от "Марвел" Стан Лий почина на 12 ноември в медицински център Сидърс-Синай в Лос Анджелис, малко преди да навърши през декември тази година 96. Звездата му в Алеята на славата бе обсипана с цветя, в знак на почит, обич и признателност към един от най-дръзновените хора на нашата планета.

Звездата му в Холивудската Алея на славата. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Стан Лий е бащата на най-смелите комикс-герои, които изпълваха в продължение на десетилетия нашето съзнание с вдъхновението, че можем да им подражаваме - да бъдем доблестни и дръзки като тях. Лий създаде един приказен свят, като паралелен на нашия, в който полетът на фантазията бе безграничен до такава степен, че образите, които създаваше - супергерои и суперзлодеи, сякаш заживяваха свой собствен живот - като реални личности.

Героите на Стан Лий скърбят за него. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Пълното име на този невероятен човек е Стенли Мартин Лийбър. Той бе писател, редактор и публицист, носител на награда "Сатурн" и номиниран за три награди "Хюго". От 2011 г. има звезда на Холивудската алея на славата. От няколко години той страдал от сериозни болести, въпреки че външният му вид будеше възхищение дори у младите.

Външният му вид не позволяваше някой да заподозре, че Стан Лий боледува сериозно. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

В последните 10 години Стан Лий се появи на малкия и на големия екран и присъствието му бе наистина завладяващо с енергията на духа му. Зрителите дори не подозираха, че Лий има проблеми със здравето, че се бори с продължителна пневмония и прогресивно отслабване на зрението си.

На премиерата на поредния филм по негова идея. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

През миналата година създателят на "Марвел комикс" изгуби своята единствена в живота предана съпруга, към която бил изключително привързан.

Със съпругата си Джоан, 2011 г. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Благодарение на Стан Лий през 60-те години на миналия век тръгва шеметният възход на "Марвел", за да стигне до наши дни до авангардните си позиции в издаването на комикси. В сътрудничество с художниците Джак Кърби и Стив Дитко, Лий създава завладяващи истории със супергерои, които вълнуваха и млади и стари.

Комикс-компанията се разрастваше с нови и нови лица: след Спайдърмен се появи мускулестият Хълк, мутантите Екс мен (X-Men), Железния човек (Iron Man), както и Фантастичната четворка (The Fantastic Four).

Хиляди хора по света са въодушевени от неговите комикс-герои. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Стан Лий е роден на 28 декември 1922 г. в Ню Йорк, в семейството на евреи от румънски произход. Баща му Джак е шивач, който едва издържа семейството по времето на Голямата депресия. Малкият Стан предпочита да се откъсва от действителността чрез книгите и филмите, където открива повече красота и героизъм, отколкото в ежедневното битуване.

Вероятно именно тежкото му детство става причина за по-късното му увлечение по изграждането на образите на неговите комикс-герои.

Стан и Спайдърмен. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Детството и юношеството на Лий са тежки. Когато семейството се премества да живее в Бронкс, Ню Йорк, той е принуден да спи в едно легло с брат си, а родителите му си поделят един диван. Несгодите го карат да мечтае дръзко за един по-различен свят, в който Доброто винаги побеждава.

Иначе се опитва да подпомага семейството си като започва работа като печатар на некролози за Националния център по туберкулоза. Друг път разнася сандвичи по домовете, или работи като разпоредител на вечерните представления в театрите на Бродуей.

След като завършва гимназия, се включва в театрален проект, и така с бавни стъпки върви към житейското си амплоа, свързано с писането и изкуствата.

Той самият бе един от супергероите на нашето време. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

На 5 декември 1947 г. се жени за Джоун Клейтън Букок, която почина през юли миналата година. Двамата имат дъщеря Джоун, която е единственият им наследник. Другата им дъщеря, родена през 1953-та, умира малко след раждането си.

Вместо епитафия. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Съпругата на Лий - Джоун, е негов верен спътник до смъртта си и го придружава на всички знаменателни събития в професионалния му живот.

Със съпругата си Джоан, 2015 г. /Снимка: GettyImages/Gulliver fotos/

Поклон пред паметта на Стан Лий - един от супергероите на нашето време, подарил на няколко поколения зрители герои-примери за подражание и житейска мъдрост. 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Вечно влюбеният Гьоте на 74 предложил брак на 17-годишна

190 години от смъртта на гениалния поет, философ и хуманист

Овидий умира в изгнание, прокуден от Рим по морални причини

Авторът на "Метаморфози" изгорил оригинала на поемата си

Документална изложба "Стоянка Мутафова - влюбена в театъра душа" - пред Народния театър

Събитието е с начало 25 март 2022 г. Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на незабравимата актриса, съобщиха от Съюза на артистите в България (САБ)

Полският творец Лех Майевски получи Специалната награда на София филм фест

Полският поет, медиен артист, писател, филмов, театрален и оперен режисьор, композитор, художник и продуцент Лех Майевски представи най-новия си филм "Бриджит Бардо завинаги" пред публиката на София филм фест снощи