Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

ЗАГАТНАТИ СИЛУЕТИ

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"

"Дует" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

От 11 август 2022 Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени салони едно знаково име в съвременното българско изкуство - пловдивчанката Здравка Василева.

Професор по живопис и композиция в НХА - София, ментор и любим преподавател на своите студенти, изящен живописец с топъл, нежен, приласкаващ колорит, мечтателка, разказвач на истории, визуален естет, облагородяваща характерното за нея класическо, академично рисуване с поетичност и мекота, нейна запазена марка - всичко това е Здравка Василева.

Арт галерия "Ларго"

Tемата на нейната нова изложба във Варна e "Femininity" или "Женственост".

За изявата си в морската столица именитата ни художничка споделя: "Историята на изобразителното изкуство познава женския образ като класически модел - муза, вдъхновение, архетип, свързан с красота, хармония, израз на добродетели и идеали. В предстоящата си изложба във варненската галерия "Ларго" разглеждам образа на жената и женствеността в няколко аспекта.

"Вечер" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Още

 "60х60 - Търсещият ум" в Арт галерия "Ларго"

"60х60 - Търсещият ум" в Арт галерия "Ларго"

Тук не става дума за конкретни персонажи или портретуване, а за едно обобщение, търсене на по-силно внушение за присъствие и преживяване чрез женските силуети. Тези загадъчни образи концентрират идеята за жената като символ, архетип и емоционално присъствие. Картините са израз на женската емоционална натура и улавят нюансите на състоянията в сложната женска душа- размисъл, тъга, хармония, щастие, загриженост, любов... Всяко нещо е по-хубаво/красиво, ако до него се прибави деликатното женско присъствие- нощния интериор, пейзажа, вечерната музика или красивата лятна градина."

Una Donna a Venezia (Източник: Арт галерия "Ларго")

И наистина, разглеждайки картините от изложбата, ще установим, че всички женски образи са само загатнати силуети, жени в гръб, безлики образи, жени без собствена физическа идентичност - умело търсена и постигната от художничката изразност. Целта на Здравка не е визуално, а емоционално възприемане на обектите на творческите ѝ интереси.

"Някъде на юг" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Още

"Ева, вечната жена" представя варненската галерия "Ларго"

"Ева, вечната жена" представя варненската галерия "Ларго"

Ние, зрителите, трябва да почувстваме състоянието на нейните героини. Все едно е дали те са потънали в мечти ("Почивка") или съзерцание ("Una Donna a Venezia"), дали са разтворили съзнанието си, заслушани в музиката ("Музика"), или са тъгуващи и очакващи, като една трепетна бяла сянка на нощното небе ("Вечер"), дали са жени, създали във въображението и спомените си едно друго, отдавна загубено свое "аз", с което все още водят задочен разговор ("Дует") или са жени, потънали напълно в процеса на творческо сътворение ("Муза").

"Почивка" (Източник: Арт галерия "Ларго")

С присъщата деликатност, вкус и изисканост са интерпретирани сюжетите в картините на художничката. Дълбочината на цвета, баланса между светлини и сенки, деликатната рисунка, са разпознаваеми похвати в картините на Здравка Василева и самите те придават идеята за една особена чувствителност, но и категоричност на овладяния авторски почерк.

"Пеликаните са уморени" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторката на 11 август 2022 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. "Хан Крум" № 8. Изложбата продължава до 30 август. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма "Едногодишен грант". Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com. 

"Нощна музика" (Източник: Арт галерия "Ларго")

За художника:

Още

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

Здравка Василева е родена на 30 септември 1977 в гр. Пловдив. През 2003 година завършва НХА, гр. София със специалност "Живопис". От 2004-та година е редовен асистент в Катедра Живопис в НХА. Понастоящем е професор по живопис и ръководител на катедра Живопис в Национална Художествена Академия, София. Здравка има десетки самостоятелни изложби, по-важни от които в Галерия "Аспект", Пловдив (2008, 2011), галерия Au Virage, Швейцария (2017), Галерия "Неси", Бургас (2018), Галерия "Лабиринт" (2018). Художничката има множество участия в сборни изложби в България и в чужбина, някои по- важни от които: "2 Монолога"- съвместно с Георги Щърбев, галерия "Аспект", Пловдив (2007), "Femininiti" - кураторски проект в галерия Au Virage, Швейцария (2008),

"Лятно време" (Източник: Арт галерия "Ларго")

"Точки на пресичане. Художници рисуват художници" в СГХГ, София (2010), "Идентичност между символика и цветове" - пътуващ съвместен проект между Академия Брера- Милано и НХА (2018), Българо-китайска изложба на преподаватели в Пекин (2018) и др. Здравка Василева има Номинация за живопис от Национална изложба за съвременно изкуство на Алианц-България (2012, 2014) и Номинация за живопис в Биеналето "Приятели на морето" в Бургас (2018 и 2020). Живее и работи в София.

Нели Вълчева, галерист

Още

Лятната изложба на галерия "Париж" вижте до 30 септември

Лятната изложба на галерия "Париж" вижте до 30 септември

Още

Галерия "Аросита" представя "Елементи", живопис от Николай Петков

Галерия "Аросита" представя "Елементи", живопис от Николай Петков

Още

Лиляна Дворянова и "Присвоени погледи" в Галерия "Етюд"

Лиляна Дворянова и "Присвоени погледи" в Галерия "Етюд"

Още

Художникът Искрен Семков и неговите "Паралелни реалности" в Галерия "Париж"

Художникът Искрен Семков и неговите "Паралелни реалности" в Галерия "Париж"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художникът - богослов Юлия Станкова представя "Жените в Библията"

Изложбата е от 4 октомври до 22 октомври 2022 г. в Галерия "Париж"

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 29 септември до 25 октомври 2022 г. Откриване - 18.30 часа на 29 септември, четвъртък /2022 г. в Галерия "Арт Маркони" 29.09 -25.10.2022 г.

Галерия "Астри" започва новия сезон с "Изчезващо минало" на Гълъбин Христов

Откриването е на 27 септември 2022. Изложбата продъжава до 8 октомври 2022 г.

"Глад" от Йона Тукусер

Националната галерия представя изложбата на художничката, която в продължение на 13 години събира материали за глада на територията на СССР и Украйна

Реалното и привиднореалното на Юлиян Табаков

Изложбата включва фотографската серия "Вакуум", създадена основно в годините на Covid-19 и видео инсталация по произведението Ad Infinitum ("Към безкрая") на баща му, диригентът Емил Табаков, писано в Япония през 80-те години