Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"60х60 - Търсещият ум" в Арт галерия "Ларго"

КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

"60х60 - Търсещият ум" в Арт галерия "Ларго"

Международната сборна изложба е от 8 до 21 юни 2022 г.

Игор Бенка (Източник: Арт галерия "Ларго")

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Арт Галерия Ларго представя "60х60 - Търсещият ум" - Международна сборна изложба - графика по проект на белгийската галерия "Epreuve d`artiste"

Откриване сряда, 08 юни 2022 г., 18:30 часа

От 8 юни 2022-ра година Арт Галерия Ларго ще представи на варненската публика международната изложба-графика "60х60 - Търсещият ум". Експозицията е проект на белгийската галерия за графика "Epreuve d`artiste", който пътува по света от 2015-та година насам.

Източник: Арт галерия "Ларго"

В изложбата ще бъдат представени 92 графики на 92 художници от 35 държави от цял свят. Всички творби са изпълнени в класическите графични техники на дълбокия печат, в кръгла форма с размер 12 сантиметра в диаметър.

Олег Денисенко (Украйна) (Източник: Арт галерия "Ларго")

Микио Уатанабе (Япония) (Източник: Арт галерия "Ларго")

Проектът е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство на словашкия куратор Зора Петрашова и белгийския галерист и печатар Крис Верхейен. Повече от 20 години те работят заедно по различи проекти, свързани с графиката. Идеята за настоящата изложба възниква в навечерието на 60-тия рожден ден на двете дами.

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

И двете са родено под знака на рибите в една и съща година и решават да отпразнуват по нетрадиционен начин предстоящия празник, като поканят шестдесет художници от повече от 20 страни да създадат по една творба на тема "Търсещият ум" върху медна плоча с диаметър 12 см. Изискването е графиките да са изпълнени в техниките на дълбокия печат.

Тиражът на всяка графика е 60 екземпляра, а планът на амбициозните организатори е колекцията да бъде показана на 60 места по целия свят. Изложбата е открита на 6 март 2015-та година в галерия Epreuve d"Artiste в Антверпен. След това проектът отпътува за Словакия, където е показан през април 2015 г., преди да започне своята обиколка около земното кълбо.

Юрий Ноздрин (Русия) (Източник: Арт галерия "Ларго")

Владимир Зуев (Русия) (Източник: Арт галерия "Ларго")

От март 2015-та година до днес изложбата е показвана в повече от двадесет града в Белгия, Словакия, Китай, Япония, Румъния, Франция, България, Чешка Република, Норвегия, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада, Унгария.

През 2019-та година проектът получава ново развитие. Двете дами- куратори канят нови 30 художници да създадат своите графики в кръгъл формат, а проектът вече са казва "Още търсещи умове". Така в настоящата изложба в галерия Ларго могат да бъдат видяни 90 творби на художници от 35 държави, изпълнени в техниките офорт, акватинта, мецотинто, суха игла. Към тях с по една своя творба се присъединяват и инициаторите на проекта Крис Верхейен и Зора Петрашова.

Велико Маринчевски (България) (Източник: Арт галерия "Ларго")

Константин Калинович (Украйна) (Източник: Арт галерия "Ларго")

В експозицията са представени едни от най-значимите имена в областта на графиката и екслибриса, много от тях познати на българската публика от участието им в Международен Екслибрис Конкурс Варна. Това са Клео Уилкинсън (Австралия), Димо Колибаров и Велико Маринчевски (България), Иржи Бразда (Чешка Република), Юрий Ноздрин и Олга Келейникова (Русия), Константин Калинович и Олег Денисенко (Украйна), Роман Сустов (Беларус), Силвана Мартиньони (Италия).

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Арт Галерия "Ларго" представя "Закуска с цветни трели" от Живко Дончев

Наред с тях ще видим и други значими имена от света на графиката като Йохан Кублик и Йозеф Вернер (Германия), Дебора Чапман (Аржентина), Роман Романишин (Украйна), Владимир Зуев (Русия), Микио Уатанабе (Япония) и много други. В изложбата участват както артисти от традиционно силните и познати графични школи, така и от страни с по-малко познати в Европа артисти като Египет, Палестина, Нова Зеландия, Иран, Мароко, Непал и Южна Африка.

Йохан Кублик (Германия) (Източник: Арт галерия "Ларго")

Иржи Бразда (Чешка Република) (Източник: Арт галерия "Ларго")

Изложбата "60х60 - Търсещият ум" се показва във Варна благодарение на споразумението за партньорство и културен обмен между белгийската галерия "Epreuve d`artiste" и българската галерия "Ларго". В продължение на партньорството през месец септември 2022-ра година в галерия "Epreuve d`artiste" в Антверпен ще бъдат показани две изложби графика - представителна експозиция "Най-доброто от Международен Екслибрис Конкурс Варна" и сборна изложба-графика на български художници с куратори Крис Верхейен и Нели Вълчева.

Клео Уилкинсън (Австралия) (Източник: Арт галерия "Ларго")

Дебора Чапман (Аржентина (Източник: Арт галерия "Ларго")

Откриването е на 8 юни, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 21 юни 2022.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура".

Нели Вълчева, галерист

Още

"Ева, вечната жена" представя варненската галерия "Ларго"

"Ева, вечната жена" представя варненската галерия "Ларго"

Още

Арт Галерия "Ларго" представя любими творби в "Графика и рисунка"

Арт Галерия "Ларго" представя любими творби в "Графика и рисунка"

Още

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

"Спасение има" от Николай Ангелов-Гари - в Арт Галерия "Ларго"

Още

Арт галерия "Ларго" празнува деветия си рожден ден със сборна изложба

Арт галерия "Ларго" празнува деветия си рожден ден със сборна изложба

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Музеят е една от най-популярните дестинации на Берлин и съдържа колекции от антично изкуство, изкуство от Близкия Изток и ислямско изкуство

Култовите репортажи на Мария Силвестър се превръщат в арт инсталация

Сензационните интервюта на тв водещата с отхвърлените българи заживяват нов живот в галерия "Структура"