Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Художникът Искрен Семков и неговите "Паралелни реалности" в Галерия "Париж"

СПОМЕНИ ОТ МИНАЛОТО И ОТ БЪДЕЩЕТО

Художникът Искрен Семков и неговите "Паралелни реалности" в Галерия "Париж"

Изложбата - живопис e от 25 май до 25 юни 2022 г.

Искрен Семков (Източник: Галерия "Париж")

На 25 май галерия "Париж" ще покаже за пръв път в своето пространство една дълго чакана изложба - "Паралелни реалности" на художника Искрен Семков. Тази експозиция трябваше да се състои още преди две години, но различни обстоятелства като Ковид-19 и факта, че авторът живее в Швейцария отлагаха нейното осъществяване.

Искрен Семков е от по-младото поколение автори, който преди десетина години емигрира в Швейцария, където днес работи като татуист, но никога не спира да бъде и художник, както и да прави изложби, но предимно в чужбина.

Последната му изложба в България е била преди дванадесет години, така че сегашното му представяне в галерия "Париж" е едно своеобразно завръщане към българската публика. Все пак връзката с България не е била изцяло прекъсната, тъй като през цялото време на своето емигрантство, авторът не е спирал да работи с различни български галерии и да участва в общи експозиции.

Искрен е роден през 1984 г. в гр. Оряхово и от малък е силно привлечен от четките и боите, а по-късно се изявява и като графити артист, което доста съществено се отразява и в картините му. Ето какво казва за себе си авторът:

"За мен процесът на рисуване е опит за интегриране на елементи, които се намират в съзнанието ми, в един вид визуална поема. Използвам техниката "Trompe l"oeil", която идва от френски и означава "измамване на окото".

Това е техника в изкуството, която създава оптични илюзии и се получава усещането, че изобразеното е триизмерно, но всъщност е нарисувано на двуизмерна повърхност. Опитвам се да премахна границата между реалността и илюзията. Не преставам да търся и да изобразявам красотата.

Впечатлен съм от природата, от обектите, които пазят историята или носят спомени, или просто от нещата, които са ежедневно около нас, но ние ги пренебрегваме в забързания си живот... "

В изложбата "Паралелни реалности" ще бъдат показани около двадесет творби създавани през различни години, като има от 2013г, 2015г, но най - много са от 2022г и правени специално за сегашната експозиция. Искрен умело преплита реализъм и сюрреализъм, за да се получи една интересна амалгама от реалности и свръхреалности. Много често обича да смесва и да противопоставя нещо взето от заобикалящото ни ежедневие като например захвърлена изрезка от кашон и вътре в нея да пробие някаква реалност идваща от миналото или от бъдещето - като едно море или пък галактика.

Искрен Семков (Източник: Галерия "Париж")

Сякаш този кашон с надпис "Чупливо" изведнъж и някак внезапно ни връща в някакъв спомен за отминало лято или пътуване във влак с издраскани с графити купета. На друго място ще видим изящно нарисувани пеперуди или малка птичка на фона на мистична природа.

Още

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

Галерия "Париж" открива новия сезон с "Пейзажи и натюрморти" на Руслан Котев

Понякога се заиграва с любими инструменти като четката, бръснача или ножицата на бръснаря или пък четката и тубичката с боя на художника, като ги извежда на преден план и ги рисува хиперреалистично, именно за да подчертае тяхната огромна значимост в ежедневието на твореца, която е често пренебрегвана. Друг път ще изобрази наистина мъртва природа чрез хербаризиран бръмбар.

Характерното за Искрен Семков е лекото намигване към зрителя било чрез заглавия, или чрез интересни послания, които ни казват едно, но се разбира друго, изобщо има една сякаш момчешка заигравка със света, който бива поднесен по един лек и много забавен начин на зрителя. Усеща се този младежки и неподправен поглед, който избира лекотата и питърпановското преобръщане на гледната точка, където няма невъзможни и непреодолими неща.

Искрен Семков (Източник: Галерия "Париж")

Но зад цялата тази лекота и неподправеност стоят перфектна техника на рисуване както върху платно, така и върху дърво, и много часове усилия и труд.

В творчеството на Искрен умело се преплитат елементи от изкуството на тауировките с елементи от графити изкуството и чистата живопис. Получава се един невероятен микс, който прави картините модерни и говорещи на съвременния млад човек, но и някак класически, което веднага разширява публиката и успява да докосне различни поколения хора.

Още

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Галерия "Париж" представя "Балкански карнавал" на Петър Димов

Художникът е представен и в пет поредни издания на престижния международен каталог "IMAGINAIRE: Contemporary Magic Realism"- съвременни автори, представители на магическия реализъм.

Галерия "Париж" кани своите почитатели да се потопят в една интересна и хвърляща ни към така жадуваното лято изложба, в която всеки да открие своя спомен от миналото или бъдещето...

Искрен Семков (Източник: Галерия "Париж")

Изложбата може да се види на живо както и онлайн на сайта на галерия "Париж", а официално откриване не се предвижда.

Надя Павлова

Галерия "Париж" представя Искрен Семков в "Паралелни реалности"

изложба - живопис от 25 май до 25 юни 2022 г.

Още

Галерия "Париж" представя бургаски художник - майстор на метафората

Галерия "Париж" представя бургаски художник - майстор на метафората

Още

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" -  Галерия "Париж"

Художникът абстракционист Валентин Топалов в "Ефирни пътеки" - Галерия "Париж"

Още

Столичната галерия "Париж" представя "Summertime"

Столичната галерия "Париж" представя "Summertime"

Още

Галерия "Париж" показва Димитър Вецин и неговата носталгия по зимата

Галерия "Париж" показва Димитър Вецин и неговата носталгия по зимата

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"През изминалата година" в Музея за съвременно изкуство

Вернисаж: 7 юли, четвъртък, от 18.00 до 20.00 часа, САМСИ, бул. "Черни връх" 2

"Красотата и надуваемата играчка - Афтърпарти" от Стоян Илиев

Изложбата е от 11 юни до 24 юни 2022, Откриване: 11 юни 2022, 17:30 часа

Поетическият видеотриптих "Друга светлина" вече е достъпен онлайн

Изкуствата, замесени в триптиха функционират едновременно и равнопоставено, затова той се превръща в произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми

Времето по време на криза - "Три цвята" от Иван Мудов

За проекта "Три цвята", авторът инсталира на всеки един от трите пилона пред НДК по един флаг - бял, зелен и червен. Инсталацията ще остане до 1 август 2022 г.

Жените в архитектурата на ХХ век

Изложбата "Госпожо архитект, Frau Architekt" се открива на 4 юли в Градската градина

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки