Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Николай Стоев, чудатите му герои и "Пътят към щастието"

КАДИФЕНА ПАЛИТРА

Николай Стоев, чудатите му герои и "Пътят към щастието"

Изложбата е от 12 до 30 август в Галерия "Папийон"

"Сватбата в Кана" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

"Мисля, че любовта и обичта са най-важните компоненти на щастието. Моите герои често са влюбени. Понякога всичко започва от някое падащо листо или от шума на преминаващ облак, които отеква в сърцето с най-прекрасната музика, изсвирена с любим инструмент..."

Николай Стоев

Арт Галерия Le Papillon от 12-ти до 30-ти август ще представи най-новите живописни творби на Николай Стоев, разказващи увлекателни истории от необикновеното ежедневие на чудатите му герои, за които "Пътят към щастието ..." е винаги споделен. Очакваните с нетърпение самостоятелни изложби на талантливия художник се превръщат в истински празник за почитателите на съвременното българско изкуство и надпревара за колекционерите.

Още

Йордан Маринов представя свои творби в Галерия "Неси"

Йордан Маринов представя свои творби в Галерия "Неси"

Живописното творчество на Николай Стоев винаги асоциира съзнанието на зрителя с понятието на това толкова важно за съществуването ни чувство "щастие", към което всички се стремим и без което нищо не е сладко и удовлетворяващо.

"Децата на Адам и Ева" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

И ако анализираме какво предизвиква в нас тази интуитивна вътрешна усмивка, провокирана от кипящите му от цвят и живот картини, ще открием отговора в топлината и светлината, дори в студените му цветове. Щастие усещаме и във веселите сюжети, в които са въвлечени понякога отрудените му герои, в облостта и закръглянето на стилизираните лица, фигури и причудливи одежди на винаги заетите му с нещо важно или привидно несъществено участници в историите по пътя им към щастието.

Николай Стоев с богата фантазна наративност, с романтичното си отношение към Човека ни разкрива един витален, пищен на колорит паралелен свят, отговарящ на представите ни за Еден, оживен от емоциите и преживяванията на главните му герои, типични негови като че ли приказни персонажи.

"Когато те обичам толкова много" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

С изключителен професионализъм, с богата живописност, с деликатен хумор и ненатрапливо изразяване на философско-екзистенциални си разсъждения, художникът ни разказва за Сизифовските усилия на хората, за естествената им потребност от щастие, веселие и радост, за търсенията и най-простичките дори мечти на хората, за противоречивата човешка природа със своя увлекателен, детайлен, повествователен подход.

"Почти библейско" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Стоев е международно признат автор, отличен с множество награди и се радва на многобройни почитатели в България, а и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, САЩ, Турция, Русия. Можем да определим стилистиката на творбите му като "магически реализъм", макар понякога да е причислявана към наивно-примитивистична живопис, но за академичен художник с голяма взискателност, художествени познания и високи майсторски умения, работата му далеч надхвърля тази асоциативност.

"Поклонението на влъхвите" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Всъщност, Николай Стоев представя завидно виртуозна техника и работи с маслото като древен майстор, постигайки удивително кадифена палитра и деликатна велатура. Духът на Брьогел Стари оживява в картините му, докато пред нас се разкриват нежността с привкус на Ориент и богатството на ярките, плътни и искрящи багри. Умело използвайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на стари класически похвати на рисуване, фини линии и малки детайли, платната му трептят от живот и внушават на зрителя усещане за дълбочина, триизмерна реалност и материално усещане на обектите.

Още

14 райски кътчета представя в изложба художникът Николай Стоев

14 райски кътчета представя в изложба художникът Николай Стоев

Чаровните му и невероятни персонажи са едни от основните оръдия, чрез които художникът разкрива дълбоко хуманната си природа, високата си нравственост и непринудено ни внушава разсъжденията си за живота, за човешките стремежи, етичността във взаимоотношенията, за най-важното щастие, това на споделянето, на заедността и сплотеността.

Тази тънка нишка се движи незабележимо в привидно битовите ритуали и понякога небивали истории. Заедно сме на празника, на сватбата, когато работим, когато посрещаме новия живот или се радваме на падащата звезда. В творчеството тъгата и страданието на героите му е толкова неосезаема, като че ли са надживели този катарзис и интуитивно мъдро са осъзнали, че емпатията и усещането за човешка топлина неутрализират отрицателните емоции.

"Среща по пътя" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Откриването на изложбата е на 12.08.2021 /четвъртък/ от 18:00 ч., когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще бъдем подканени да тръгнем по "Пътя на щастието" с героите от прекрасните картини на Николай Стоев.

"Толкова те обичам" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Експозицията може да бъде видяна от 12-ти до 30-ти август 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана ТУК или ТУК.  

"Завръщане привечер" (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Изложбата е част от "Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени, както последните творби на Николай Стоев, така и селекция от творчеството му през годините.

Още

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

"Естествена среда" в Галерия "Аросита"

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

NEW. FUTURE. EDIT в галерия "Аросита"

NEW. FUTURE. EDIT в галерия "Аросита"

Още

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Техеран показва западни шедьоври на изкуството, крити в продължение на десетилетия

Правителството на подкрепяния от Запада шах Реза Пахлави и съпругата му Фарах Пахлави, построяват музея и купуват за милиарди долари богата колекция в края на 70-те години

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"

Дворецът Шьонбрун във Виена предлага виртуална разходка с императрица Сиси

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия

Да надуем всички морски играчки!

Калоян Илиев – Кокимото открива голяма изложба в родния си град Варна