Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мечта за живот в по-хубав свят в София

ПИР ОТ ЦВЕТНИ ИСТОРИИ

Мечта за живот в по-хубав свят в София

Творби на художници-наивисти от 17 страни - в Първия международен Салон НАИВ, който се открива на 4 юни в Галерия Нова Арт Спейс

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

Творби на художници-наивисти от 17 страни ще огреят София в Първия международен Салон НАИВ, който се открива на 4 юни в Галерия Нова Арт спейс. 

Двеста творби на 67 автора от Европа ще ни върнат радостта от живота в пир от цветни истории, в които има веселие, дързост, романтика и магия.

Посетителите ще видят платна с маслени и акрилни бои, както и рисунки с туш, моливи и пастели, акварел и скулптури от дърво и керамика. Наивистичният стил се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, необременен от академични правила.

"Наивизмът е празник на живота, наслада за сетивата, от която имаме нужда след повече от година аскетизъм. Изложбата е фина арт терапия. Тя регенерира жизнеността на всеки, който влезе и погледне на света през ведрия поглед на нашите автори от различни европейски страни", казва Даниела Осиковска, куратор на изложбата.

Салонът е достъпен за посещения от 4 юни в 17.00 часа и ще продължи до 17 юни в галерия Нова Арт Спейс (ул."Съборна" 3). Между 11 и 19 часа всеки ден посетителите могат да се насладят на картините и да открият своята сред тях.

Търговската изложба ще продължи във Велико Търново от 30 юни до 10 август в изложбени зали Рафаел Михайлов.

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

Проектът е подкрепен от Национален Фонд Култура.

Биенале НАИВ България 2021, което се проведе в началото на годината сложи страната ни за първи път на картата на наивистичните събития. Изложбата беше виртуална и събра творци от 47 страни от всички континенти. Първи Международен Салон НАИВ е първата реална, физическа изложба на това изкуство в България.

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

По време на неговото откриване ще бъдат връчени наградите на предшестващото Биенале от страна на председателят на международното жури доц. Ружа Маринска. Освен съвременни творци, в залата могат да бъдат видени и редки произведения на български художници като Георги Кононец и Коста Форев.

Представяне на участващите артисти:

FACEBOOK  INSTAGRAM

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

За наивистичното изкуство:

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още "изкуство на святото сърце", "изкуство на инстинкта", "необработено", "модерен неопримитивизъм", "свободно от канони". Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани.

В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота.

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Още

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

Още

Уникална постоянна експозиция на наивистичното изкуство откриха в Белоградчик (галерия)

Уникална постоянна експозиция на наивистичното изкуство откриха в Белоградчик (галерия)

Още

Вълнуващи пейзажи, вдъхновени от приказките на Братя Грим

Вълнуващи пейзажи, вдъхновени от приказките на Братя Грим

Още

Паралелни реалности - Отминаващи и Оставащи пейзажи на Елица Барамо

Паралелни реалности - Отминаващи и Оставащи пейзажи на Елица Барамо

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музикалните видения на Цанко Панов в изложба графика и живопис

Може да се види от 1 до 30 юли 2021 в Галерия-книжарница "София прес"

Изложба на открито представя 35 паметници на френското културно наследство

Изложбата предлага уникално творческо преживяване между фотографията и дигиталната анимация, което ще потопи зрителите в любопитно пътуване из забележителното богатство на френското културно наследство

Камелия Касабова представя своите "Срещи по пътя"

"Когато човек се приближава към следобеда на живота си, му се ще да прави неща, които никога преди това не е правил", споделя видната юристка, която е готова с първата си изложба в столичната галерия "Финес"

Непозната картина на Албрехт Дюрер е открита в църква в Германия

Картината е нарисувана на гърба на олтара в лутеранската църква "Свети Йоан"

"Лунни състояния" и пластични обекти от Ина Дамянова

"Какво по-женско и мистично би имало от лунната повърхност, от нейните променливи състояния?", споделя художничката за предстоящата си изложба

Художникът Николай Янакиев - "Голо тяло 2 Вариации на тема"

Вернисаж на 23 юни (сряда), 18:30 - 20:30 ч. в Музей-галерия "Анел"