Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мечта за живот в по-хубав свят в София

ПИР ОТ ЦВЕТНИ ИСТОРИИ

Мечта за живот в по-хубав свят в София

Творби на художници-наивисти от 17 страни - в Първия международен Салон НАИВ, който се открива на 4 юни в Галерия Нова Арт Спейс

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

Творби на художници-наивисти от 17 страни ще огреят София в Първия международен Салон НАИВ, който се открива на 4 юни в Галерия Нова Арт спейс. 

Двеста творби на 67 автора от Европа ще ни върнат радостта от живота в пир от цветни истории, в които има веселие, дързост, романтика и магия.

Посетителите ще видят платна с маслени и акрилни бои, както и рисунки с туш, моливи и пастели, акварел и скулптури от дърво и керамика. Наивистичният стил се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, необременен от академични правила.

"Наивизмът е празник на живота, наслада за сетивата, от която имаме нужда след повече от година аскетизъм. Изложбата е фина арт терапия. Тя регенерира жизнеността на всеки, който влезе и погледне на света през ведрия поглед на нашите автори от различни европейски страни", казва Даниела Осиковска, куратор на изложбата.

Салонът е достъпен за посещения от 4 юни в 17.00 часа и ще продължи до 17 юни в галерия Нова Арт Спейс (ул."Съборна" 3). Между 11 и 19 часа всеки ден посетителите могат да се насладят на картините и да открият своята сред тях.

Търговската изложба ще продължи във Велико Търново от 30 юни до 10 август в изложбени зали Рафаел Михайлов.

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

Проектът е подкрепен от Национален Фонд Култура.

Биенале НАИВ България 2021, което се проведе в началото на годината сложи страната ни за първи път на картата на наивистичните събития. Изложбата беше виртуална и събра творци от 47 страни от всички континенти. Първи Международен Салон НАИВ е първата реална, физическа изложба на това изкуство в България.

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

По време на неговото откриване ще бъдат връчени наградите на предшестващото Биенале от страна на председателят на международното жури доц. Ружа Маринска. Освен съвременни творци, в залата могат да бъдат видени и редки произведения на български художници като Георги Кононец и Коста Форев.

Представяне на участващите артисти:

FACEBOOK  INSTAGRAM

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

За наивистичното изкуство:

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още "изкуство на святото сърце", "изкуство на инстинкта", "необработено", "модерен неопримитивизъм", "свободно от канони". Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани.

В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота.

Източник: Галерия Нова Арт Спейс

Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Още

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

"Завръщане" на Богомил Арсов в галерия "Париж"

Още

Уникална постоянна експозиция на наивистичното изкуство откриха в Белоградчик (галерия)

Уникална постоянна експозиция на наивистичното изкуство откриха в Белоградчик (галерия)

Още

Вълнуващи пейзажи, вдъхновени от приказките на Братя Грим

Вълнуващи пейзажи, вдъхновени от приказките на Братя Грим

Още

Паралелни реалности - Отминаващи и Оставащи пейзажи на Елица Барамо

Паралелни реалности - Отминаващи и Оставащи пейзажи на Елица Барамо

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 16 май до 30 май 2022 г. в Галерия "Арт Маркони"

Поетесата Маргарита Петкова бе звездният гост в Европейската нощ на музеите и галериите в Плевен

Двамата с поета Добромир Банев представиха пред многобройна аудитория в залата на галерия "Арт център Плевен" своята съвместна поетична творба "Абсурдни времена" - нецензурирана версия

"(Не)Нормалност" в новата изложба на Венцислав Диков

В 15 нови живописни платна в галерия ArtVibes художникът за пореден път преосмисля творческата реалност: стабилизатор на хаоса, скривалище или просто бягство от реалността

"Пряко допълнение" в Галерия "Ракурси"

Изложбата е от 13 май до 7 юни 2022

"Мерилин" от Анди Уорхол беше продадена за рекордните 195 милиона долара

Картината "Shot Sage Blue Marilyn" от 1964 г., която е с размери 101,6 на 101,6 см, се основава на рекламна снимка на актрисата за филма "Ниагара". Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно

"Поведението на материята" от Вито Валентинов в КО-ОП

Изложбата се открива на 11 май и ще продължи до 6 юни