Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мадоните на Рафаело

МАЙСТОРИ НА ЧЕТКАТА

Мадоните на Рафаело

Художникът рисува Божията майка през целия си живот

За целия си живот колосът на четката Рафаело Санцио да Урбино /Raffaello Sanzio da Urbino/, наричан още Рафаело Санти, или само Рафаело, е нарисувал десетки платна с изображението на Божията майка Св. Дева Мария. За жалост, художникът умира много млад - на 37, но въпреки краткия си житейски път оставя много и истински шедьоври на изобразителното изкуство. Вижте едни от най-добрите му картини на Мадоната.

Raffaello Sanzio da Urbino - Рафаело Санти /1483-1520 г./

Великият живописец е един най-видните италиански художници и архитекти от Флорентинската школа. Твори през Зрелия Ренесанс и е смятан за един от тримата големи майстори на този период - наред с Микеланджело и Леонардо да Винчи.

Триумфалният му успех е в Рим, където работи за двама папи.

Много от работите на Рафаело се намират в Апостолическия дворец във Ватикана. Там е и най-известното му произведение - "Атинската школа".

Още

Флорентинската мозайка - връх на живописното изкуство от камъни

Флорентинската мозайка - връх на живописното изкуство от камъни

Рафаело остава кръгъл сирак на 11 години и расте под попечителството на чичо си, свещеник. Той забелязва таланта му и го праща да чиракува при известния художник Пиетро Перуджино.

През 1503 г. Рафаело заминава за Флоренция, където се запознава с творчеството на Леонардо да Винчи, Микеланджело и Донатело. Това е преломен момент в творчеството му.

"Мадоната на Конестабиле" е едно от ранните платна на Рафаело, което той създава на 20-годишна възраст. Рисува го преди да замине за Флоренция.

"Мадоната на Конестабиле", ок. 1502-1504 г. | Фото: hermitagemuseum.org

Картината се съхранява в руския "Ермитаж".

Още

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Кой посегна на Божията майка и Сина с чук?

Закупена е през 1870 г. от император Александър II, като подарък за съпругата му. Императорът я купува в Перуджа, Италия, от граф Конестабиле делла Стафа /оттам и наванието на платното/.

Историята е доста любопитна: Графът се нуждаел от средства и независимо от упреците, че се разпорежда с национална ценност, я продава срещу... 100 000 рубли.

"Мадоната на Конестабиле" отблизо, Фото: ru.wikipedia.org

Картината на Рафаело оцелява в музея по време на активната разпродажба на "Ермитажа" след Великата октомврийска революция през 1917-а. Никой не я купил, и така тя остава в експозицията на "Ермитаж" и до днес.

"Мадона Грандука" е нарисувана от Рафаело около 1504 г., когато той пристига във Флоренция и там се запознава с техниката сфумато, по която работи Леонардо да Винчи.

Още

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Леонардо да Винчи работи до смъртта си с парализирана дясна ръка

Тя най-общо представлява плавен преход от светлината към сянката.

Именно по тази техника рисува "Мадоната на Грандука". Платното буквално "свети".

"Мадона Грандука", 1505-1506 г. | Фото: thegreatcoursesdaily.com

Сведеният поглед на Мадоната изразява смирението й, червеният цвят символизира жертвената кръв на Христос, а синият плащ - непорочността на Божията майка.

Според експерти, първоначалният фон на картината е бил пейзаж, а сега е черен фон. Последните изследвания показват, че този фон е бил нанесен не по-рано от 100 години след създаването на картината от Рафаело. Остава загадка, от кого?..

"Мадона Алба" е нарисувана от Рафаело в периода, в който той е в Рим - около 1511 г.

Тогава художникът е поканен от папа Юлий II да зографисва зали във Ватикана.

Още

Тайните на Сикстинската капела

Тайните на Сикстинската капела

 

По същото време е там и Микеланджело, който рисува Сикстинската капела. Рафаело е силно впечатлен от фреските му, и под негово влияние рисува "Мадона Алба".

"Мадона Алба", 1511 г. | Фото: thegreatcoursesdaily.com

В сравнение с по-ранните платна на художника по тази тема, в тази картина Мадоната не е така смирена - изглежда като обикновена жена, доста по-уверена в себе си.

До 1931 г. "Мадона Алба" се намира в руския "Ермитаж", след което е продадена на един американски магнат.

"Мадоната в креслото" се отличава от предишните работи на Рафаело. На тази картина Дева Мария изглежда някак по-"земна".

Всъщност за тази картина Рафаело за пръв път използва модел - позира му една девойка.

"Мадоната в креслото", 1513-1514 г. | Фото: ru.wikipedia.org

Традиционните одежди на Мадоната от предишните му картини - червена рокля и син плащ, тук са заменени с простичка дреха.

"Сикстинската мадона" е считана от изкуствоведите за връх в изобразителното изкуство от епохата на Ренесанса.

Тя се отличава от другите "мадони" не само по композиция, но и по позата и погледа на Божията майка. Освен това, за разлика от предишните картини, които са изпълнени върху дърво, тази е нарисувана върху платно.

"Сикстинската мадона", 1513-1514 г. | Фото: thegreatcoursesdaily.com

"Сикстинската мадона" дълго време е красяла един от храмовете на италианския град Пияченца, докато не я купува оттам Август III, курфюрст на Саксония /б.а. член на избирателната колегия на Свещената римска империя/.

Върви легендата, че той заповядал да му повдигнат трона, за да огледа хубаво картината.

Днес платното се съхранява в Галерията на старите майстори в Дрезден.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Без кръвни връзки" от Боряна Петкова

Откриването е на 25 юли, четвъртък, 18.30 часа в САМСИ (Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство)

Украинският график Константин Калинович представя "Моята зимна градина"

Експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн

Турция забрани изложба, посветена на транссексуалната общност

"Обърни се и виж назад" беше поставена в пространството Depo Istanbul, създадено от Осман Кавала, турски арт мениджър, който беше арестуван през 2017 г.

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Видеоартистът Бил Виола почина на 73-годишна възраст

Така нареченият "Проект Тристан" стартира под формата на концерт в концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис през 2004 г. През следващата година е премиерата му на сцената на Парижката опера, а през 2007 г. е представен на концерт в центъра "Линкълн" в Ню Йорк

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната