Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Любомил Драганов на 50 - акварелно

МЕЖДУ ФИГУРАЛНО И АБСТРАКТНО

Любомил Драганов на 50 - акварелно

Изложбата е от 29 септември до 16 октомври 2020 г., в Галерия "Академия"

Снимки: Галерия "Академия"

Галерия "Академия" представя изложба акварел на Любомил Драганов, по повод 50-годишнината му, от 29 септември до 16 октомври 2020 г.,
ул. "Шипка" 1
Вернисаж - 29 септември 2020, 17:00-19:00 часа. Експозицията включва 25 акварелни произведения, правени през 2020 г.

Още

Живописни портрети и пейзажи от колекцията на НХА показва галерия "Академия"

Живописни портрети и пейзажи от колекцията на НХА показва галерия "Академия"

Любомил Драганов е преподавател в специалност "Стенопис" на НХА. Член на Съюза на българските художници. През последните години Любомил Драганов взима активно участие в изложби и събития, организирани от Националната художествена академия, като: "Фотография в НХА", "70 години специалност Стенопис", "Съзерцание и диалог" - изложба посветена на 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, участие в IX, X и XI Лятна академия и скулптурен симпозиум - Ахтопол, както и участва в пленер "Културното наследство на България и Китай и неговото опазване".

Снимки: Галерия "Академия"

За изложба проф. д.изк. Свилен Стефанов пише:

Любомил Драганов е сред художниците, които не шумят с присъствието си на художествената сцена. Но това не означава, че подобни автори не носят със себе си една особена "плътност на присъствието", което се изразява с дейност в полета, които не винаги се разполагат в горните страти на авторския егоизъм.

Имам предвид дейности, които са свързани с монументална живопис, с изографисфане на храмове, с преподавателска работа, отличаваща се със запазването и поддържането на професионализма в поле, в което артистът-технолог се бори с разрушаващата стихия на времето.

Да не пропускам и ролята на Драганов в полето на дигиталните технологии и фотографията, в което през годините е възпитал стотици студенти от Националната художествена академия.

И днес Любо Драганов прави изложба в галерия "Академия". Да, навършил е петдесет години, но това не бива да се приема за основната причина за тази проява. Тя е доста закъсняла, а не знам защо винаги ми се е струвало, че тази галерия не трябва да е само тържествено място за чествания, но че тя трябва да е обърната в много по-голяма степен към реалното случване на процесите сред студентите и преподавателите. Тя затова е галерия "Академия".

Снимки: Галерия "Академия"

Още

Съвременна сръбска графика представя галерия "Академия"

Съвременна сръбска графика представя галерия "Академия"

Любомил Драганов е живописец, който би могъл да работи с всички познати техники, но през последните години явно личи предпочитанието му към акрилните бои и акварела. Бил съм на пленери с него (и у нас, и в чужбина) и много добре познавам рафинираното му чувство за мярка, способността му за синтез и формообразуване, което е наследило най-доброто от стиловите характеристики на катедра "Стенопис", където е преподавател.

Снимки: Галерия "Академия"

В настоящата изложба Драганов залага на акварела. Не е необходимо да подчертавам спецификите на тази техника и нейната граничност между рисунката и приливите и отливите на пигмента и водата. Тук, той, образно казано, се чувства в свои води.

Големите (сравнително) формати, тежката хартия контрастират с усещането за лекота на изпълнението. Пред нас е голямоформатен акварел, който носи вътрешни, скрити причини за своето съществуване. Той може да бъде разбран единствено и само чрез себе си и едва ли чрез нещо външно, камо ли социално. Любомил Драганов е технологичен виртуоз.

Снимки: Галерия "Академия"

Това по принцип не означава нищо в съвременното изкуство (дори българското). Оттук обаче започва интересното. Плътността, претриванията, линиите, пресичащи тези акварели, са интенционални, в смисъл че са уж абстрактни, но сякаш разказват "познати истории".

Образът се движи между фигурално и абстрактно, граничен като редник на пост, който се чуди от коя страна на границата да мине. Тази граница не е необходимо да се прекосява, тя е същностна за човешкото възприятие и е една от най-висшите форми за разбиране на същността ни, ако все още твърдим, че ни е останал още един, резервен пакет хуманизъм.

Още

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

"Тръпковата галерия" през годините - 28 творби на именити автори

Още

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Галерия "Аросита" представя "Нови градски легенди и митове" от Борис Колев

Още

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Стъклени инсталации и живописни небеса в галерия "Арте"

Още

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

Галерия Неси представя пловдивския художник Илия Желев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата живопис e до 12-ти юли 2022 г.

Коста Каракашян и обществените тоалетни като (не)видими човешки присъствия

Сайт-специфик инсталацията на Коста Каракашян се открива на 21 юни от 18:30 в КО-ОП

Скандал за антисемитизъм на изложението за съвременно изкуство Documenta

Един от най-авторитетните форуми за съвременно изкуство е изправен пред ескалация на спор за антисемитизма, който се изостри с искане за премахване на едно произведение