Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Живописни портрети и пейзажи от колекцията на НХА показва галерия "Академия"

КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА

Живописни портрети и пейзажи от колекцията на НХА показва галерия "Академия"

Изложени са картини на Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Иван Ангелов и др.

Симеон Велков "Етюд" – портрет на млад мъж първото десетилетие на ХХ в. м.б., пл., 40 х 30 см/Сн. НХА

Изложбата "Портрет и пейзаж. Избрано" представя живописни портрети и пейзажи от колекцията на галерия "Академия", част от които са малко известни или непоказвани. Сред авторите се открояват имената на Владимир Димитров Майстора, Иван Ангелов, Дечко Узунов, Константин Щъркелов, Димитър Гюдженов, Иван Милев и много други.

Иван Милев, "Етюд" – женски портрет първата половина на 20-те г. на ХХ в. акварел, хартия, 55 х 37,5 см/Сн. НХА

Музейната сбирка на Националната художествена академия съхранява една от най-старите и оригинални художествени колекции в България. Създадена едновременно с основаването на Академията (тогава Държавно рисувално училище) през 1896 г., тя включва в своите фондове живопис, графика и икони, оригинални произведения на дърворезбата, шевици, съдове, накити, оръжия и др. Според регламента на Музея, отразен в първия Правилник за функционирането му от 1922 г., негова основна цел е да запази екземпляри от паметниците на българската духовна и веществена култура, които да служат и като помагала в учебната работа.

Борис Митов, Портрет на Константин Величков 1920 м.б., пл., 80 х 62 см/Сн. НХА

Развитието на галерията и увеличаването на фонда протича с различни темпове във времето, като живописната колекция е попълвана най-последователно между 90-те години на XIX и 40-те години на XX. При това не става дума за формално събиране на учебни работи, а за избор на творби, които се отличават с определена представителност спрямо програмните задачи и очертават наред с характеристиките на личния стил и някои от закономерностите в общото ни художествено развитие.

Симеон Велков, "Зимен пейзаж с брези", ок. първото десетилетие на ХХ в. м.б., пл., 37,5 х 54 см/Сн. галерия НХА

След откриването на изложбата на 19 декември, от 18:30 певците от Академичен хор "Света Параскева" и от Хорова школа "Петя Павлович" ще поднесат своя Коледен поздрав към преподаватели, студенти и гости на галерията. В програмата ще прозвучат обичани коледни и популярни песни.

Иван Ангелов, "Зимен пейза" нач. на ХХ в. м.б., пл., 33,5 х 43 см/Сн. НХА

Академичен хор "Света Параскева" работи под патронажа на Национална художествена академия от 2008 г. Участвал е в множество концерти и фестивали у нас - София, Пловдив, Ямбол, Казанлък, Габрово, Широка Лъка, Харманли, Кърджали; и в чужбина - Македония, Гърция, Унгария, Австрия. Носител е на Първа награда от Международния хоров конкурс "Антонио Вивалди " в Габрово през 2015 година и Гран при в Първи дистантен конкурс "Гласовете ви чуваме" през 2016 година. Към хора функционира хорова школа за обучение на начинаещи певци, които успешно се включват в концертните участия на състава.

Експозицията "Портрет и пейзаж. Избрано" може да бъде разгледана в столичната галерия "Академия" до 14 януари 2018 година.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"