Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Изворът на радостта" от Анета Яламова

НАИВНА ВЛЮБЕНОСТ

"Изворът на радостта" от Анета Яламова

Изложбата живопис е до 5-ти октомври 2022 г. в Арт Галерия Папийон, гр.Варна, ул. Драгоман 12

"Лятна вечер" (Арт Галерия Папийон)

"Радостта е горивото на сърцето, коeто оставя частици светлина и любов навсякъде, откъдето сме минали."

Опра Уинфри

"Харман" (Арт Галерия Папийон)

"Добри гости" (Арт Галерия Папийон)

До 5-ти октомври в пространството на Арт Галерия Le Papillon във Варна Анета Яламова ни пренася с живописната си изложба "Изворът на радостта" в едно красиво отминало време на непреходни ценности.

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

Жизнерадостните й творби в стил ретро-наив задържат топлината на отлитащото лято с носталгични нюанси, като ни разхождат из улиците през 20-те и 30-те години на 20 век на старо Търново, стара Варна или на село.

Този любим за Яламова период от българската история е време на бързо развитие и растеж на българския град и село с навлизащите европейски порядки, мода, автомобили, железници и е може би най-романтичното време на идеали, нови надежди, на уважение към старите традиции и преплитането им с новите, на копнежа да сме заедно, обединени в радостта си.

"Хубава Варна" (Арт Галерия Папийон)

В тази експозиция с разкази от над 20 платна, Яламова като един художествен повествовател - документалист пъстро илюстрира времето на стария град, с цветни ретро автомобили, дълги рокли, малки шапки, елегантни костюми, с ученически фуражки и барети, с моряшки униформи, романтични срещи на влюбени или серенади, със зимни пързалки по Янтра, време, когато жените са прали чергите си в реката.

С картините си тя съхранява радостта от селските празници, сватби, топлината от дори простото посрещане на гости на село, където са коренят българските ценности и от където според нея черпим хуманността си.

"Люлякова пролет" (Арт Галерия Папийон)

Сюжетите на творбите й са мили, пропити с наивна влюбеност, носталгична меланхолия, изпълнени в съчетание на ярък колорит и светлина с плътни и свежи цветови хармонии, типични за иконографската традиция, подсилващи усещането за радост от красотата.

"Луна и люляк" (Арт Галерия Папийон)

Темите за тях художничката търси и намира сред очарованието на старата градска архитектура и в традициите, запазили духа и смисъла на народните празници и бит, свързани с вярванията на българите.

Още

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Перфекционизма, тънката четка и типичната ѝ разказвателна композиционна форма на наслагване на къщи, хора, каляски, комини, чешми във височина при изграждане на картините си, са отличителни черти за творческия почерк на авторката. Нейната живопис е разбираема и лъчезарна, силна като пластично внушение и опоетизира естествената връзка село-град, като вижда града в средновековната му битност, озарен от величие.

"По залез" (Арт Галерия Папийон)

Това, което прави запомнящи се и специални всичките й творби е ведрото чувство струящо от платната й, искрящите цветове, с усещането за мек филтър на жълто-розово, като че ли са кадри от стари ленти, но и с предизвикването на усмивка и умиляване в зрителя, когато тя ни разказва за възрожденски улици, кафенета, красива стара градска архитектура, малки истории от бита, празнуващи хора или младежи с китари, задирящи момичета.

"Синя вечер" (Арт Галерия Папийон)

"Зимно село" (Арт Галерия Папийон)

Специфичното във всичките й творби е разпознаваемото автентично авторско стилизиране на образите и заоблянето им, изпълнени майсторски до фини детайли, и най-вече общото усещане за радост. Така съвсем естествено изпъква темата, обединяваща картините в настоящата експозиция "Изворът на радостта".

Още

Наивистичното изкуство е живо

Наивистичното изкуство е живо

Творби, бликащи от топли живи багри, усмихнати лица на тържествуващи живота хора, защото са заедно, създават усещането за носталгия към може би отминали ценности, романтика, чистота и красота на взаимоотношенията, които изчезват в модерният свят, но могат да се съхранят и предадат на следващите поколения чрез изкуството.

Експозицията може да бъде видяна до 5-ти октомври 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

"Жътвари" (Арт Галерия Папийон)

Изложбата е част от "Годишна програма на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата.

Виктория Митева

Още

Живописните "Писма от вчера" на Анета Яламова през целия октомври

Живописните "Писма от вчера" на Анета Яламова през целия октомври

Още

Уникална постоянна експозиция на наивистичното изкуство откриха в Белоградчик (галерия)

Уникална постоянна експозиция на наивистичното изкуство откриха в Белоградчик (галерия)

Още

88 артисти от 43 страни от 5 континента участват в Биенале НАИВ България 2021

88 артисти от 43 страни от 5 континента участват в Биенале НАИВ България 2021

Още

Арт галерия "Папийон" представя философските разкази на Христо Йотов и Григор Мицев

Арт галерия "Папийон" представя философските разкази на Христо Йотов и Григор Мицев

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Британският музей показва в изложба откраднати преди това скъпоценни камъни

Експозицията "Преоткриване на скъпоценните камъни" е представена заедно с подобни древногръцки и римски артефакти от колекцията на музея, които някога са били използвани за запечатване на документи и за украса

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

В "Ателие"-то на Любен Зидаров

Можете да разгледате изложбата от 13 февруари до 3 март 2024 г. в Галерия "Нюанс"

Показаха откраднатата картина на Ван Гог, върната в торба на ИКЕА

По "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г." още личат драскотини от кражбата и лошото съхранение

Антоанета Куик и Себастиян Куик представят първата си съвместна изложба в София

"Себастиян и Антоанета вдъхват нов живот на изоставени антики, намерени животински и природни елементи и захвърлени органични материали, като ги реставрират, преобразуват, реконструират и преосмислят