Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Драго Дочев и "Шкафът на имагинерното" в Арт галерия "Ларго"

НОВИ ХОРИЗОНТИ

Драго Дочев и "Шкафът на имагинерното" в Арт галерия "Ларго"

Изложбата продължава до 23 септември 2022 г.

Драго Дочев (Източник: Арт галерия "Ларго")

Още

 "60х60 - Търсещият ум" в Арт галерия "Ларго"

"60х60 - Търсещият ум" в Арт галерия "Ларго"

На 9-ти септември 2022 година в Зала 2 Арт Галерия Ларго откри изложбата на варненския художник Драго Дочев "Шкафът на имагинерното"/"The Imaginerium Cabinet"/.

Авторът се представя с живопис, скулптура, принтове и серия от дигитални творби, които са качени на блокчейн и се презентират като NFT.

Арт галерия "Ларго"

Изложбата е първата от цикъла изложби "Нови хоризонти" на галерия Ларго, в който ще представим млади творци до 35 години, в началото на артистичния им път и ще им дадем поле за изява и творческа реализация.

Тези изложби се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

Драго Дочев (Източник: Арт галерия "Ларго")

Цялата серия творби е създадена като част от цикъл, за който авторът споделя: "През 2022 започнах цикълa The Imaginarium Cabinet (Шкафът на Имагинерното). Той е резултат от целия ми път на визуален артист.

Състои се от експериментални дигитално изкуство, живопис и скулптура, които взаимно се допълват. Изложбата показва няколко посоки. Първата е моя опит да изляза от двуизмерността на картинното пространство, експериментирайки с неконвенционални материали като полиуретанова пяна и епоксидна смола, придавайки неестествена за кавалетната живопис пластичност.

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

По този начин се опитвам да преодолея бариерата между живопис и скулптурен барелеф. Втората е моето изследване на карикатурността и гротеската на анимираните същества, вдъхновени от готическите гаргойли, поставяни като водоливници по сградите. Третата посока е изразена в "Битката между Реалността и Въображението".

Едноименната творба представя хората, лишени от въображение. Те са управлявани от комични герои богове. Тяхната карикатурност се изразява в невидимостта. За лишените от въображение, то (въображението) е "невидимо". Те са осъдени да преживяват неговата липса и все пак то съществува паралелно."

В изложбата на Драго Дочев основно място заемат дигиталните му творби, които ще бъдат презентирани в галерията чрез мултимедийна прожекция. Живописта, дигиталните принтове и скулптурата, които зрителите ще видят, са създадени, за да материализират с класическите средства идеите на автора, разработени за виртуалното пространство. Всички дигитални творби на Дочев в изложбата са качени като NFT на различни платформи.

Драго Дочев (Източник: Арт галерия "Ларго")

Какво се крие зад толкова дискутираното в последните 2 години NFT? Терминът е английски: non-fungible token и означава незаменяем токен. Това е дигитален запис, съществуващ в даден блокчейн (дигиталната база данни) и представляващ договор, сертификат или доказателство за собственост. На практика всеки NFT е уникален, неповторим и по тази причина невъзможен за еквивалентна замяна с друг NFT.

Още

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Зад всяко NFT могат да стоят различни, по преценка на собственика или създателя си, ценни/безценни реални или виртуални вещи. NFT могат да бъдат снимки, видеоклипове, но и статуси или постове на известни личности в Туитър или Инстаграм, скинове на видеоигри, виртуални имоти, колекционерски артикули и какво ли не.

В света на изкуството NFT-тата навлязоха с летящ старт и на практика те помогнаха дигиталните творби на изкуството да се трансформират в единствени по рода си, проверими активи, които могат да се търгуват в блокчейн системата, да се купуват и продават чрез криптовалута.

Драго Дочев (Източник: Арт галерия "Ларго")

Аукционни къщи като Кристис и Сотбис, големи колекционери на изкуство, сериозни изложения на съвременно изкуство като Арт Базел, куратори и галеристи обърнаха поглед към този развиващ се пазар на дигитални произведения на изкуството.

В резултат на това развитие артистите имат увеличен шанс за презентиране, попадане в погледа на куратори и колекционери, достигане до по-широка аудитория от зрители и ценители.

Драго Дочев (Източник: Арт галерия "Ларго")

В изложбата си в Арт Галерия Ларго Драго Дочев показва видео и творби, които са инспирирани от неговите интереси към творчеството на холандските и немските художници, творили през ранното средновековие. Техният стремеж да изпълват максимално картинното пространство с фигури и обекти се обяснява с техния "страх от празнотата", от латински "Horror Vacui". Дочев споделя "Естетически картинното пространство е изпълнено от фигурална амалгама и е повлияно от идеята на Аристотел, че природата се отвращава от празно пространство".

Още

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

В същия момент варненецът като съвременен артист не може да избяга от влиянието на средата и творбите му - видеа и принтове, се оказват населени с комиксови герои, анимирани персонажи с крещящ колорит, преескпонирани до гротескна крайност.

За тези крайни художествени похвати Драго споделя: "Огромна част от вдъхновението да създам тази поредица от дигитални клипове е философския анализ на Бодрияр за места като Дисниленд:

"Въображаемото на Дисниленд не е нито истинно, нито лъжливо, то е една машина за възпиране, която има за цел да възстанови фикцията за реалното откъм обратната му страна. Което определя дебилността на това въображаемо, неговата инфантилна уродливост.

Драго Дочев (Източник: Арт галерия "Ларго")

Светът на Дисниленд претендира, че е детински, за да утвърди убеждението, че възрастните живеят в един друг свят - този на "реалното" и да скрие, че действителната инфантилност е навсякъде и е присъща на самите възрастни, които идват тук, за да си играят на деца и да се заблуждават относно реалната си инфантилност."

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Ако искате да потънете в свят като от историята на Алиса или на Нео от Матрицата, ако искате да разберете какво е това NFT, елате да се насладите на тази изключителна, различна и провокативна изложба.

Изложбата продължава до 23 септември.

Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми "Едногодишен грант" и "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Нели Вълчева, галерист

Драго Дочев (Източник: Арт галерия "Ларго")

За художника:

Драго Дочев е роден на 15 ноември 1987 в град Варна. Завършил е Национална Художествена Академия в София със специалност "живопис". Работи в областта на живописта, скулптурата и дигиталните изкуства.

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Има множество участия в изложби и проекти в България и чужбина, някои от които: "Конферанс" Галерия Алтерего, София (2012), "Ателие по живопис" Галерия Дега, София (2015), "Живопис и скулптура", СБХ, София, Шипка 6 (2015), "Млади избират млади", Галерия Ракурси, София (2016), "Колекционерът" Колекция Иван Ненков, Градска Галерия "Борис Георгиев", Варна (2017), "Преосмисляне на формата" A&G Галерия, Варна (2018), "Колекция съвременно изкуство" Галерия "nOva art space", София (2019),

"Съвременно българско изкуство" Изложбена зала на "St. Benno", Германия (2019), "Млади български художници" Галерия "Райко Алексиев", София (2020), "Съвременни български художници" Галерия "Phönixsee", Германия (2021-2022), "Експозиция българско съвременно изкуство" Pop-up-Galerie "Wintergalerie", Германия (2021-2022).

През 2022 година дигитални творби на Дочев са селектирани за участие в няколко престижни международни изложби: "Digital Art", VerticalcryptoArt selection, Liverpool; "Digital Art", Paris Hilton selection, Liverpool; ARTBOX.PROJECT Zürich, SWISSARTEXPO 2022.

Още

Арт Галерия Ларго представя български класици

Арт Галерия Ларго представя български класици

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Още

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

"Морско лято" на Димитър Чолаков в Галерия Ларго

Още

Арт Галерия "Ларго" представя любими творби в "Графика и рисунка"

Арт Галерия "Ларго" представя любими творби в "Графика и рисунка"

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Един от последните класици на българското изобразително изкуство Галилей Симеонов с ретроспективна изложба

"95 години от рождението на професор Галилей Симеонов" е подредена в Монтана и може да се види до края на август

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2

Държавнически подаръци от социализма гостуват във Варненския музей

Изложбата е озаглавена "Подаръкът - акт на дипломация и междудържавни отношения" и е на Историческия музей в Правец

"Отвътре навън" - изложба живопис и рисунка на Силвия Богоева

Експозицията може да бъде видяна от 5 до 23 юли 2024 г. в Галерия Ларго