Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

100 години от рождението на Йозеф Бойс - Всички сме артисти

ЛЕГЕНДИ В ИЗКУСТВОТО

100 години от рождението на Йозеф Бойс - Всички сме артисти

Гьоте-институт България започва приготовленията си още отсега и в рамките на програмата "Изкуство и политика"

Снимка: iStock by Getty Images

Догодина Германия и светът честват 100 години от рождението на художника Йозеф Бойс.

Допреди броени дни в столичната галерия "Структура" можеше да се види изложбата "Изкуство и политика - Конфронтации и съжителства" с произведения от колекцията на ifa - Германския институт за международни отношения и в партньорство с Гьоте-институт. Наред с произведенията на Ото Дикс, Герхард Рихте, Гюнтер Юкер и Хана Хьох, в нея можеха да бъдат видени и творби на друг легендарен германски художник - Йозеф Бойс.

Още

Дискусия "По Пазолини" на Седмицата на съвременното изкуство

Дискусия "По Пазолини" на Седмицата на съвременното изкуство

Догодина се навършват 100 години от неговото рождение, което в Германия ще бъде отбелязано с редица изследователски проекти и изложби, целящи да преосмислят творчеството му и неговата актуалност и днес. Те ще бъдат обединени и координирани от националната инициатива "beuys 2021", чиято артистична директорка, Катрин Никълс, трябваше в момента да гостува в София по покана на Гьоте-институт.

Още

Изкуството като сигнал за политически упадък

Изкуството като сигнал за политически упадък

Предвид епидемиологичната обстановка, изкуствоведката Катрин Никълс няма да успее да пристигне в България, но вместо това ще се включи онлайн с лекция за наследството на Бойс и неговите политически измерения. С това, от една страна, ще завърши съпътстващата изложбата дискурсивна програма "Изкуство и политика" на Гьоте-институт.

Онлайн лекцията на Катрин Никълс On Being Artists, All Of Us (За това да сме артисти, всички ние) ще бъде онлайн в събота, 5 декември 2020, 14:00 ч., на английски език. Излъчването на живо ще е тук.

Embed from Getty Images

Още

Ода Жон: Изкуството няма пол

Ода Жон: Изкуството няма пол

От друга страна, така институтът ще даде и начало на поредица от събития, с които ще отбележи юбилея на Бойс тук в България през идната 2021 г. Догодина предстои и поредица от събития, които ще изследват творчеството и идеите на Бойс 100 години по-късно, както и възприемането им в България.

Лекцията на Катрин Никълс ще се проведе в събота, 5 декември, от 14:00 със стрийминг на живо в Youtube-канала на Гьоте-институт.

Катрин Никълс (Снимка: Гьоте институт)

За лекцията

Йозеф Бойс е смятал за своя най-важна (а и несъмнено единствена) работа неуморното популяризиране на една съвсем ясна идея: това че всеки един, абсолютно всеки един, независимо от своя произход, култура, сексуална ориентация, образование или професия, е артист - креативно същество по рождение, което може да формира и съответно да трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува. Лекцията на Катрин Никълс започва с изследване на тази "разширена концепция за изкуството" на Бойс, която стои в основата на неговата творческа практика.

Още

Български арт филми в най-голямата германска платформа за видеоизкуство Blinkvideo

Български арт филми в най-голямата германска платформа за видеоизкуство Blinkvideo

Изследването включва редица източници: от Имануел Кант до гангстера Джон Дилинджър, от анархистката Ема Голдман до Джеймс Джойс, от католическия мистик Св. Игнаций от Лойола до Карл Маркс, от Чарли Чаплин до колеги артисти на Бойс като Марсел Дюшан и Анди Уорхоу. Лекцията продължава с преглед на начините, по които тази радикална универсална идея, а може би и последната по рода си утопия, заявява себе си в огромното и сложно творчество на артиста. На фона на събитията, включващи стогодишното честване »beuys 2021«, Катрин Никълс завършва лекцията си с критически анализ върху колективното въображаемо, предложено от Бойс, което напомня на съвремието ни.

Още

Терезия Мора спечели най-престижната германска награда за литература

Терезия Мора спечели най-престижната германска награда за литература

Може ли теорията за "социалната скулптура" на Бойс, както самият той я нарича, да ни подкрепи да направим следващата крачка, а не само да потвърждаваме неговата критика на капитализма? Може ли тя да стимулира създаването на една по-демократична демокрация и на една убедителна, колективно-трансформативна практика, която да противодейства на ерозията на човешките, животинските и природните права, на възхода на популизма и на климатичната катастрофа, които наблюдаваме днес?

Embed from Getty Images

За Йозеф Бойс

Йозеф Бойс (1921-1986) е германски художник, график, скулптор, преподавател, политик, активист. Заедно с Марсел Дюшан, Джон Кейдж и Анди Уорхол, той е един от най-влиятелните художници на 20-ти век. В своето творчество Бойс се занимава с въпроси на хуманизма, социалната философия и антропологията. По време на Втората световна война е тежко ранен, докато пилотира боен самолет в Крим. В следствие на това творческото му развитие и изкуството, което създава, са силно повлияни от ужасите на войната. Работата му е насочена към радикална демократизация на обществото. През 2021 г. светът на изкуството чества 100 години от рождението на големия немски художник, график и скулптор с поредица от изложби, пърформанси, театрални представления, филмови прожекции, концерти и лекции.

Германският артист Йозеф Бойс представя инсталацията си "Покажи си раната" (Zeige deine Wunde") в Мюнхен през 1977 г. (Снимка: Getty Images)

Събитието е част от програмата "Изкуство и политика" на Гьоте-институт България и се организира заедно с ifa (Институт за международни отношения на Германия) във връзка с програмата "Изкуство и политика", съпътстваща изложбата "Изкуство и политика - Конфронтации и съжителства" в галерия "Структура", София и по случай 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс, която отбелязваме през предстоящата 2021 г.

Още

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

Още

Репродукции на художника Герхард Рихтер набраха 650 000 евро за бездомните в Кьолн

Репродукции на художника Герхард Рихтер набраха 650 000 евро за бездомните в Кьолн

Още

Срутеното битие през погледа на един художник

Срутеното битие през погледа на един художник

Още

Почина  художникът Енгел Насибулин - илюстраторът на Пушкин

Почина художникът Енгел Насибулин - илюстраторът на Пушкин

Още

"Кръщелника на Анди Уорхол" - Филип Колбер за първи път у нас

"Кръщелника на Анди Уорхол" - Филип Колбер за първи път у нас

Още

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

Картини на Пикасо, Анди Уорхол и Кристо в изложбата "Съвременно изкуство в Испания"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество