Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Виртуозната Сара МакЕлрави с концерт в София

ЗВЕЗДНИ ГАСТРОЛИ

Виртуозната Сара МакЕлрави с концерт в София

Под палката на Даниел Гайс, ярката изпълнителка ще изпълни Концерт за виола и оркестър от Уилям Уолтън

Сара МакЕлрави (Снимка: Софийска филхармония)

На 22 юни виртуозната и много очарователна виолистка Сара МакЕлрави се завръща на сцената на зала "България".

Купи билет

Под палката на Даниел Гайс, тя ще изпълни Концерт за виола и оркестър от Уилям Уолтън. Във втората част на концерта Софийската филхармония ще представи Симфония №6 - "Пасторална" от Бетовен.

Българската публика аплодира бурно Сара МакЕлрави при първото ѝ гостуване у нас.

Канадската музикантка, която живее във Виена е определяна от престижната медия "The Strad" като "бляскава и ярка" изпълнителка.

Сара МакЕлрави (Снимка: Софийска филхармония)

Тя е сред основателите на Linden String Quartet, който е бил "quartet-in-residence" в Университета в Йейл и Института по музика в Кливланд, където често водят майсторски класове, изнасят лекции и образователни концерти. Квартетът е носител на голямата награда от Националните конкурси за камерна музика Fischoff и Coleman, печели и престижния конкурс Concert Artists Guild в Ню Йорк.

През 2014 Сара МакЕлрави основава Общество за камерна музика в Мексико, което има за цел да представя световни образци на камерната музика в Мексико Сити. Като артистичен директор тя кани там изтъкнати артисти от Северна Америка за образователни програми.

Сара МакЕлрави завършва Института по музика в Кливланд при Пол Кантор и Стивън Роуз. Учи по двугодишна програма за струнни квартети-резиденти в Университета в Йейл, където нейни ръководители са музикантите от прочутия струнен квартет "Токио".

Купи билет

Като солист работи с оркестрите в Москва и Санкт Петербург, Инсбрук, Неапол, Словенската филхармония, филхармониите на Ница и Турку, "Royal Northern Sinfonia", "Московски солисти" под диригентството на Юрий Башмет, ансамбъл "Московски виртуози". Като камерен изпълнител свири на сцените на Двореца за изящни изкуства - Брюксел, на фестивала в Турку, в "Tеатър Шанз-Елизе" - Париж, Виенския "Музикферайн", "Kronberg Academy", в замъка "Шлос Елмау". Гостува на фестивалите "Пражка пролет", Сион и "Юлиан Рахлин и приятели" - Палма де Майорка, фестивала за камерна музика - Отава, Международния камерен фестивал на Жанин Янсен и фестивала "La Folle Journée".

На симфоничната сцена музицира съвместно с диригентите Дмитрий Юровски, Александър Джоел, Юлиан Рахлин, а на камерната сцена - с Жанин Янсен, Вилде Франг, Денис Кожухин, Итамар Голан, Никлъс Олстед, Миша Майски, Борис Андрианов и Даниел Мюлер-Шот.

Свири на цигулка "Галиано" (от 1791) и виола "Лоренцо Сториони" (1785) , предоставена й от частната фондация "Ангелика Прокоп" - Виена.

Уилям Уолтън пише концерта си за виола за виолиста от оркестъра на сър Томас Бичъм - Лайънъл Тертис. Преди да започне композирането, Уолтън коментира, че виолата е инструмент, който "издава доста ужасен звук".

Лайнъл Тертис обаче не харесва творбата и се отказва от премиерата, но впоследствие става един от активните й изпълнители. В автобиографията си той пише:

"Виртуозният концерт на Уолтън е произведение, което не изпълних премиерно. Със срам и разкаяние признавам, че когато композиторът ми предложи да го изпълня, аз отказах. Бях болен тогава, а и не бях се научил да ценя стила на Уолтън. Новаторството на музикалния му език, които днес изглеждат логични и действително в духа на музикалния мейнстрийм, ми изглеждаха тогава умозрителни".

За премиерата мястото на Тетрис заема Паул Хиндемит. Концертът носи голяма известност на Уолтън и до днес остава предпочитано произведение за виолистите.

Купи билет

Шестата "Пасторална" е единствената програмна симфония на Лудвиг ван Бетовен, носеща не само название, но и конкретни заглавия към всяка една част. И само в нея композиторът нарушава строго следвания класически тип четиричастен симфоничен цикъл - частите са 5, като трите последни се изпълняват без прекъсване. Тя се ражда в зрелия, изключително продуктивен творчески период (1803-1812), когато са създадени едни от най-значителните му произведения във всички жанрове, откриващи нова епоха в историята на европейската музика.

Още

Шуберт умира на 31, бълнувайки, че иска да го погребат близо до Бетховен

Шуберт умира на 31, бълнувайки, че иска да го погребат близо до Бетховен

Първите запазени скици на симфонията са още от 1802, между 1806 и 1808 Бетовен работи едновременно върху три симфонии - Четвърта, Пета и Шеста, Виолончеловата соната в ла мажор, оп. 69 и двете клавирни триа, оп. 70. Особено интензивно между март и август 1808 вървяло паралелно композирането на двете толкова различни по характер и образност творби - Пета и Шеста, завършени почти едновременно.

Дори първоначално фа мажорната "Пасторална" била определена като № 5, а до минорната - като № 6, но при публикуването им номерацията била сменена. Премиерното изпълнение на Пасторална симфония, или Възпоменания за живота на село ("Pastoral-Sinfonie oder Erinnerungen an das Landleben"), както е отбелязано на заглавната страница на ръкописа, било на 22 декември 1808 в прочутия Theater an der Wien, на онази грандиозна 4-часова Бетовенова Академия, когато в една вечер прозвучали и Пета симфония, Увертюра "Леонора" № 3, части от Месата в до мажор и Фантазията за пиано, хор и оркестър.

Както и Пета симфония, "Пасторалната" била посветена на покровителите на Бетовен, виенския меценат княз Франц Йозеф Максимилиан фон Лобковиц и руския посланик във Виена княз Андрей Кирилович Разумовски (на него са посветени и трите квартета оп. 59, останали известни като квартети "Разумовски")

Купи билет

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Пълната програма на Софийската филхармония може да намерите на: https://sofiaphilharmonic.com/

Следете страницата на филхармонията във:
Facebook | Twitter | Instagram | YouTube

Още

Звукът на утопията: 250 години Бетовен

Звукът на утопията: 250 години Бетовен

Още

Бетовен - баща на тайнствената Минона?

Бетовен - баща на тайнствената Минона?

Още

Що за човек е бил Бетовен?

Що за човек е бил Бетовен?

Още

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Още

Фестивал и Академия Алегра ни пренасят в сърцето на Виена

Фестивал и Академия Алегра ни пренасят в сърцето на Виена

Още

Третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус" ще се проведе през есента

Третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус" ще се проведе през есента

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Изключително успешно приключи Европейският музикален форум в София

Над 150 делегата от цяла Европа се включиха в 12-тото издание на форума

Михаил Плетньов гостува на Софийската филхармония

Михаил Плетньов е изтъкната фигура в съвременното музикално изкуство и гостува в София на 16 юни в зала "България"

Френската певица Франсоаз Арди почина на 80-годишна възраст

В класацията на сп. "Ролинг стоун" за 200-те най-добри певци на всички времена през 2023 г. Фрнасоаз Арди е единственият френски изпълнител

Людмил Ангелов оглавява журито на четвъртия Национален конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"

Конкурсът ще се проведе в периода октомври – ноември 2024 г, ще се реализира в два тура и по традиция ще завърши с тържествен заключителен концерт

"Шопен, живот в изгнание" – рецитал на Силвен Моризе

Прочутият пианист ще изпълни на роял емблематични произведения от парижкия период на Фредерик Шопен

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив

Силен акцент в политиката на Плевенска филхармония е да представя симфонични творби на български композитори от новото поколение