Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивал и Академия Алегра ни пренасят в сърцето на Виена

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Фестивал и Академия Алегра ни пренасят в сърцето на Виена

На концерта "Колкото повече" на 18 юли ще чуем Струнен квинтет в до мажор, КV.515 от Волфганг Амадеус Моцарт и "Просветлена нощ" за струнен секстет, оп.4 от Арнолд Шьонберг

Лора Маркова (Снимка: Allegra Festival and Academy)

На 18 юли от 19:30 ч. в Централния военен клуб в София струнен секстет с изявени български и чуждестранни музиканти - които за първи път ще свирят заедно в този състав - ще ни пренесе в света на две Виени: тази на Моцарт и тази на Шьонберг.

Какво да очакваме от струнния секстет на Фестивал Алегра? По-голямо богатство на средствата за изразяване, повече благодатни музикални лабиринти, неочаквани находки и комбинации!

Купи билет

В програмата на концерта ще чуем Струнен квинтет в до мажор, КV.515 от Волфганг Амадеус Моцарт и "Просветлена нощ" за струнен секстет, оп.4 от Арнолд Шьонберг. Струнните квинтети на Моцарт са опусите, които той е писал вероятно с най-голямо удоволствие и отдаденост. Радостта от хрумванията и сложността на мислите, изложени с виртуозна лекота - ето я и радостта за този, който слуша и следи притихнал свободната игра на композитора.

Още

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Струнният секстет на Шьонберг е разгърната романтична панорама на едно чувство, проследено в неговите перипетии - стъпка по стъпка ние ще чуем (и дори видим!) възвишената поема на Р. Демел, станала литературна основа на композицията. Смяната на най-фини струнни бои, смесването им, различните звукови "мазки" подкупват слушателя със своето богатство и изменчивост. А това е едва 4-ти опус на младия гений!

За да изсвирят двете изключителни произведения на една сцена за първи път в този състав ще се качат цигуларите Григори Асс и Лора Маркова, виолистите Нимрод Гуез и Алесандро Д"Амико, виолончелистите Кирил Злотников и Джовани Ньоки и контрабасистът и основател на Фестивал и академия Алегра - Петър Найденов.

След дебюта си с оркестъра "Моцарт" от Болоня под палката на Клаудио Абадо, Григори Асс редовно свири с Маестрото, който го избира за концертмайстор на Люцернския фестивален оркестър.

Григори Асс (Снимка: Allegra Festival and Academy)

Родена през 2003 г., Лора Маркова е един от най-големите млади български цигулари. Носител на десетки български и международни отличия, солист на множество български оркестри и стипендиант на Леонидас Кавакос и Dakk App за 2021г., днес Лора продължава образованието си като студент в Музикалната академия "Ханс Айслер", Берлин в класа на професор Коля Блахер.

Купи билет

След срещата си с проф. Табеа Цимерман, едва на 16-годишна възраст Нимрод Гуез решава да смени цигулката с виола и през 1996 г. започва да учи в нейния клас във Frankfurt University of Music and Performing Arts. Днес той е професор по виола в Wuerzburg University of Music и се изявява като солист с трите инструмента цигулка, виола, и барокова цигулка.

Нимрод Гуез (Снимка: Allegra Festival and Academy)

Още

Фeстивал и Академия "Алегра ще започнат с музиката на Хайдн и Брамс

Фeстивал и Академия "Алегра ще започнат с музиката на Хайдн и Брамс

От 2002 до 2009 Алесандро Д"Амико е член на международно известния Младежки оркестър "Simon Bolivar" и има възможността да работи с велики диригенти като Джузепе Синополи, Клаудио Абадо, Густаво Дудамел, Еса-Пека Салонен, Хайнрих Шиф и Сър Саймън Ратъл.

Роден в Каракас, той получава магистърска степен по виола под ръководството на проф. Силвия Симионеску, а през 2008 г. на конкурса за камерна музика "Гаетано Доницети" виолистът е удостоен с Почетен диплом.

Алесандро Д"Амико (Снимка: Allegra Festival and Academy)

Още

Фестивал и Академия Алегра посрещат световни звезди на класическата музика

Фестивал и Академия Алегра посрещат световни звезди на класическата музика

Член-основател на един от най-разпознаваемите с артистичната си креативност, най-динамични и вълнуващи млади квартетни ансамбли днес - струнния квартет "Йерусалим", Кирил Злотников свири не само като камерен музикант, но и като солист с международно признати оркестри - Израелска филхармония, Йерусалимски симфоничен оркестър, симфониците на Лудвигсбург, Gulbenkian Orchestra, West-Eastern Divan Orchestra, Камерата Йерусалим.

Кирил Злотников (Снимка: Allegra Festival and Academy)

Още

Фестивал и академия Алегра: Талант, устойчивост и световна музика

Фестивал и академия Алегра: Талант, устойчивост и световна музика

За Джовани Ньоки немската преса казва - "...заедно с младия диригент Густаво Дудамел, виолончелистът Джовани Ньоки показа в Хайдновия Ре - мажорен концерт технически блясък и видима радост от музикоправенето..." Италианският виолончелист прави солистичния си дебют на Хонг-Конгския фестивал на изкуствата в съвместен концерт с Йо-Йо Ма, който споделя за Ньоки: "Надарен с чудесен талант виолончелист, който ще даде ценен принос в музиката, в която и посока да поеме".

Джовани Ньоки (Снимка: Allegra Festival and Academy)

Още

Контрабасистът Петър Найденов: Фестивал и академия Алегра са моята мисия

Контрабасистът Петър Найденов: Фестивал и академия Алегра са моята мисия

Основател и артистичен директор на Фестивал и академия Алегра, Петър Найденов се е изявявал като соло-контрабасист на едни от най-престижните сцени в Европа, Азия и САЩ, без при това да изоставя кариерата си на камерен музикант. Сред хората, на които е партнирал, са Мстислав Ростропович, Максим Венгеров, Миша Майски, Вадим Глуцман, Изабел Фауст, Албена Данаилова, Райнер Хонек, Вилфрид Щреле, Фазил Сай, Патриция Копачинская и множество други.

По настоящем е соло-контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър и преподавател в Цюрихския университет за изкуства.

Петър Найденов (Снимка: Allegra Festival and Academy)

Слушаме тези невероятните музиканти - за първи път заедно по покана на Фестивал и академия Алегра - на 18 юли от 19:30 ч. в Централен военен клуб.

Купи билет

Билети "Early bird" за концерта "Колкото повече" може да намерите в мрежата на Ивентим.

За повече информация, следете сайта и социалните мрежи на Фестивал и академия Алегра - фейсбук и инстаграм.

Фестивал и академия Алегра се реализират с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" 2022, с финансовата подкрепа на Столична Община - Столична програма "Култура", Институт Лист УКИ, Италиански културен институт, под патронажа на Посолството на Швейцария в България и в партньорство с Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Още

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Още

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Още

Код Стравински с фестивал Алегра

Код Стравински с фестивал Алегра

Още

Фестивал и академия "Алегра" организира осмото си поредно издание в София

Фестивал и академия "Алегра" организира осмото си поредно издание в София

ИЗБРАНО
Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Френски диригент се оттегли от Кьолнската опера след скандал с неприлични телефонни съобщения

Френският сатиричен седмичник "Канар еншен" съобщава за свидетелствата на музиканти - само един от които е посочил самоличността си - които са получили спешни съобщения от маестрото, в които той уж показвал неприлични снимки

Виртуозният маестро Милен Начев се завръща на българска сцена след десетилетие

На 30 май в зала "България" публиката ще чуе блестяща програма, която включва Морис Равел, Пол Дюка, Мануел де Файа, Римски-Корсаков

Оригиналното "Дафа Трио" с концерт в София Лайв Клуб

Триото ще свири в София на 6 юни от 20:00 часа. То изследва и съчетава музикални стилове от различни култури и ни кани на разходка от Близкия изток, през Балканите до импровизараната европейска джаз музика и дори латино жанра

Концертът Chaplin Pianissimo се мести от Античен в Драматичен театър – Пловдив

Нестабилно време и технически проблеми е причината да гледаме синът на Чарли Чаплин на закрито

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

От 4 до 7 юли София отново се превръща в музикална, професионална и образователна сцена със значим принос за културата и международния имидж на страната