Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Виртуозната Лия Петрова представя Корнголд в зала "България"

ВИРТУОЗИ НА ЦИГУЛКАТА

Виртуозната Лия Петрова представя Корнголд в зала "България"

Диригент на вечерта на 18 април е Йоханес Калицке, който включва в програмата и Вариации "Енигма" от Елгар

Лия Петрова (Източник: Софийска филхармония)

На 18 април от 19:00 часа, зала "България" посреща българската цигулкова гордост Лия Петрова, която ще представи със Софийската филхармония концерта за цигулка на Корнголд.

Диригент на вечерта е Йоханес Калицке, който включва в програмата и Вариации "Енигма" от Елгар.

Купи билет

Ерих Корнголд, роден в семейството на известен музикален критик, има таланта и историческите шансове в начало- то на ХХ век за успешна европейска реализация. През 1906 Малер открива качествата му в първите съчинени кантати на 8-9-годишна възраст и му препоръчва образование при Александър фон Цемлински.

На 11-годишна възраст Корнголд написва балет, който Виенската опера поставя при изключителен успех. На 17 години вече е автор на две опери, а на 23 завършва още две опери и клавирен концерт за Паул Витгенщайн. На тази възраст той вече преподава теория на музиката във Виенската музикална академия.

През 1934 получава предложение от Макс Райнхард да му сътрудничи във филма "Сън в лятна нощ" за Холивуд, което променя кардинално посоката на живота и работата му. През 1935 подписва ексклузивен договор с "Уорнър Брадърс", впоследствие и заради войната, остава в САЩ.

Ролята на Корнголд се оказва новаторска в жанра - той е създател на "симфоничния престиж" на филмовата музика, преносител на виенския мелодичен стил в кино-музиката и американската среда.

Сър Едуард Уилям Елгар, най-известният английски композитор от края на ХІХ - началото на ХХ век, започва своя творчески път като цигулар, пианист, органист, композитор и диригент. Получава широко признание още с някои от първите си големи творби за оркестър, като Вариациите "Енигма" и "Тържествени и церемониални маршове".

Той е автор на огромно творчество във всички жанрове - кантати и оратории (сред тях е и "Сънят на Геронтий"), камерни, клавирни и органни творби, симфонии и различни други оркестрови произведения, вокални опуси, театрална музика, репертоарните и днес концерти за виолончело и за цигулка.

Високо ценен от своите съвременници, Елгар получава титлата Първи баронет на Броудхийт (неговото родно място), член е на Ордена на заслугите, Рицар на Великия Кръст, през 1924 е назначен за Магистър на кралската музика. Днес неговото име носят 11 улици в различни градове на Англия, издигнати са много паметници, родният му дом е превърнат в музей, "Общество Елгар" активно пропагандира творческото му наследство, английската банка печата от 1999 до 2007 лика му на новите банкноти, снимани са няколко филма за него, а откъси от негови творби се изпълняват на най-тържествени церемонии в Англия и Америка.

Лия Петрова (Източник: Софийска филхармония)

Купи билет

Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена още през 2016 година, когато спечели първата награда на конкурса "Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от изключителни постижения и артистични успехи.

Още

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

Лия Петрова: За мен българската публика винаги ще бъде специална

Нейните изразителност и талант се откриват и в записите ѝ на Концерт на Нилсен и Първия концерт на Прокофиев- съвместно със Симфоничния оркестър на Одензе и диригентката Кристина Поска. Тези изключителни интерпретации ѝ печелят признание от международната преса, а критици от "Sunday Times", "Pizzicato", "Gramophone", "The Strad" и "Classical Music" оценяват нейния уникален "прекрасен звук - зрял и сребрист, изразен с величествена широта".

Като солист, Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света. Тя си дели сцената с изявени диригенти и музиканти, които също се наслаждават на нейната музикалност. От Париж до Люксембург, от Антверпен до Брюксел, тя създава незабравими изживявания за публиката.

Още

Лия Петрова: За 2022 година си пожелавам мир

Лия Петрова: За 2022 година си пожелавам мир

Лия Петрова внася нови измерения в музикалния свят чрез своите албуми, издадени с подкрепата на Orchid Classics и Mirare. Талантливата цигуларка представя произведения от велики композитори като Бетовен, Барбър и Бритън, обогатявайки класическото наследство със своя уникален стил.

Йоханес Калицке е роден в Кьолн, където между 1974 и 1976 изучава църковна музика. Следва в Кьолнската Музикална академия при Алоис Контарски - пиано, дирижиране при Волфганг фон дер Намер и композиция при Йорк Хьолер, а по-късно и електронна музика при Ханс Улрих Хумперт.

Със стипендия от Германската Фондация за академично обучение (Studienstiftung des Deutschen Volkes) специализира в IRCAM (Центъра за изследване на звука в сферата на електронната и авангардната музика) в Париж, където е ученик на Винко Глобокар.

Първият му ангажимент като диригент е през 1984 в Музикалния театър в Ревир - Гелзенкирхен, където е главен диригент от 1988 до 1990. През 1991 става артистичен директор и диригент на Ensemble MusikFabrik, на който е съосновател. Той е редовен гост-диригент на ансамблите Klangforum и Ensemble Modern във Виена, Collegium Novum в Цюрих, както и на редица симфонични състави, като оркестъра на Северногермандското радио (NDR), Симфоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър Baton Rouge - САЩ и Мюнхенската филхармония.

Купи билет

Дирижирал е и оперни продукции в Държавната опера "Унтер ден Линден" в Берлин и в Операта в Щутгарт. Участвал е на Виенския фестивал, Мюнхенското биенале и фестивала в Залцбург. Имал е турнета в Русия, Япония и САЩ. Неговите многобройни записи, издадени на CD, допълват представата за работата му като интерпретатор на класическа и съвременна музика.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София

Лия Петрова – българката, завладяла световните сцени, се завръща в София

Още

Българската цигуларка Лия Петрова и безпрецедентната й среща с цигулка на 300 години

Българската цигуларка Лия Петрова и безпрецедентната й среща с цигулка на 300 години

Още

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Лия Петрова - лирична и почти съвършена

Още

 Лия Петрова и Мартин Цонев партнират на националния оркестър в София и Русе

Лия Петрова и Мартин Цонев партнират на националния оркестър в София и Русе

Още

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг

Още

Стойка Миланова и Минчо Минчев предадоха цигулките, собственост на българската държава, в ръцете на млади таланти

Стойка Миланова и Минчо Минчев предадоха цигулките, собственост на българската държава, в ръцете на млади таланти

Още

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Още

"Приключенията на Нотичка" - пътешествие за деца по следите на великите композитори

"Приключенията на Нотичка" - пътешествие за деца по следите на великите композитори

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Малийският блус-рок титан Вийо Фарка Туре за първи път в София

Със специален подгряващ сет ще се включи психеделик-джаз квинтетът Piero Epifania Electric Band (Перу-България)

Иво Димчев и Алекси Карлие се присъединяват към Франкофоли 2024

"Димчев вдъхва рядка форма на доверие, като култивира интимна общност с публиката" казва The New York Times за българския артист

След фурора в Метрополитън опера с "Кармен" - световното мецосопрано Клементин Марген пристига у нас

На 31 май в зала "България" тя ще изнесе рецитала "Париж и нощта" с едни от най-популярните композиции на Равел, Масне, Сен-Санс, Офенбах, Гершуин

Световни солисти очароват публиката на Pravets Art Nights 2024

За втора година Софийската филахрмония ще бъде музикален домакин на престижния музикален фестивал в Правец –Pravets Art Nights 2024

Австрийската хореографка Флорентина Холцингер представя първата си оперна постановка премиерно в Германия

Холцингер, която е на 38 години, от доста време предизвиква вълнение в театралния свят със своите творби, в които представя женски тела по радикален, визуално зашеметяващ начин

Френски диригент се оттегли от Кьолнската опера след скандал с неприлични телефонни съобщения

Френският сатиричен седмичник "Канар еншен" съобщава за свидетелствата на музиканти - само един от които е посочил самоличността си - които са получили спешни съобщения от маестрото, в които той уж показвал неприлични снимки