Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цигулковата звезда Даниел Хоуп и маестро Найден Тодоров в концерт със Софийската филхармония

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Цигулковата звезда Даниел Хоуп и маестро Найден Тодоров в концерт със Софийската филхармония

На 8 декември световноизвестният изпълнител ще представи Концерт за цигулка и оркестър в си минор от Едуард Елгар. Във втората част на програмата ще звучи Реквием от Карл Дженкинс с участието на Националния филхармоничен хор

Даниел Хоуп (Източник: Софийска филхармония)

Купи билетСофийската филхармония има удоволствието отново да си партнира с брилянтния цигулар Даниел Хоуп. Този път под палката на маестро Найден Тодоров.

На 8 декември световноизвестният изпълнител ще представи Концерт за цигулка и оркестър в си минор от Едуард Елгар.

Във втората част на програмата ще звучи Реквием от Карл Дженкинс с участието на Националния филхармоничен хор.

Софийска филхармония

В продължение на 30 години цигуларят Даниел Хоуп шества по света, прославян като виртуозен солист с артистична гъвкавост, посветен и на хуманитарни каузи. Отличен с Европейската музикална награда за музика за 2015, чиито предишни носители са Даниел Баренбойм и Берлинската филхармония, той се изявява като солист на големи световни оркестри и диригенти, като сам ръководи и редица цигулкови ансамбли.

"New York Times" пише за него, че е приключенски настроен и брилянтен, а "London Observer", че е най-вълнуващият британски струнен изпълнител след Жаклин дю Пре.

Купи билетДаниел Хоуп е син на писателя Кристофър Хоуп. Роден е в Южна Африка, но тъй като баща му е преследван заради антиправителствените си възгледи. Когато Даниел е на 6 месеца, семейството му се установява в Англия. Майка му, Елинор, започва работа като личен сътрудник на Йехуди Менухин. Големият музикант вдъхновява Даниел да започне да свири на цигулка под ръководството на Шийла Нелсън, един от най-добрите учители по цигулка на деца в Англия.

Още

Виртуозът цигулар Даниел Хоуп ще свири за пръв път в България със Софийската филхармония

Виртуозът цигулар Даниел Хоуп ще свири за пръв път в България със Софийската филхармония

Когато Даниел Хоуп е само на 11години, той е поканен от Йехуди Менухин да свири с него в дует Бела Барток по немската телевизия. Учи в "Highgate School" и Кралската музикална академия при Захар Брон, Ицхак Рашковски и Феликс Андриевски. В дългото артистично партньорство на Хоуп с Йехуди Менухин са осъществени над 60 съвместни концерта, включително последната изява на лорд Йехуди Менухин през 1999, в която той дирижира изпълнението на Хоуп на Концерта за цигулка на Алфред Шнитке.

Бляскавата кариера на на Даниел Хоуп започва, когато той е около двайсетгодишен. През 2002 е поканен да участва в турне на триото "Beaux Arts". Почти веднага след това е приет като най-младия член на състава. С Триото, с което е участвал над 400 пъти през последните шест сезона, той се изявява във всички най-големи зали и фестивали по света: от Carnegie Hall до Concertgebouw Amsterdam, от Залцбург до Шлезвиг-Холщайн и от Аспен до BBC Proms и Tanglewood.

Маестро Найден Тодоров (Снимка: Руди Бежев)

Работил е с най-големите диригенти като Курт Мазур, Валерий Гергиев и Кристиан Тилеман, както и с най-големите симфонични оркестри в света - в Берлин, Бостън, Чикаго, Париж,Лондон, Лос Анджелис и Токио. Посветен на съвременната музика, по поръчка на Хоуп са създадени над трийсет произведения. Цигуларят се радва на близък контакт с композитори като Алфред Шнитке, Тору Такемицу, Харисън Биртуисъл, София Губайдулина, Дьорд Куртаг, Питър Максуел Дейвис и Марк Антъни Търнидж.

Даниел Хоуп (Източник: www.danielhope.com)

Даниел Хоуп е един от изпълнителите на класическа музика, който има най-активназвукозаписна дейност. Издал е над 25 собствени албума. Неговите записи са спечелили Deutsche Schallplattenpreis, Diapason d`Or на годината, класическата награда Edison, Prix Caecilia, наградата ECHO-Klassik и множество номинации за "Грами".

Албумът му на Концерта за цигулка и Октет на Менделсон с Камерния оркестър на Европа е обявен за един от най-добрите за годината от New York Times.

Купи билетЗаписът му на концерта на Албан Берг е избран от списание Grammophone Magazine за "най-добрият от всички известни записи".

Записът му на преработката на Макс Рихтер на "Годишните времена" на Вивалди, който достига номер 1 в класацията в над 22 държави, е с 250 000 продадени копия, като един от най-успешните класически записи от последно време. Хоуп е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon от 2007.

Даниел Хоуп (Източник: www.danielhope.com)

Даниел Хоуп е автор на четири бестселъра, публикувани в Германия от издателската къща Rowohlt. Редовно пише във Wall Street Journal. Автор е на сценарии за съвместни изпълнения с актьорите Клаус Мария Брандауер и Миа Фароу. В Германия той води седмично радиопредаване за канал WDR3 и е куратор от сезон 2016/17 на собствен салон "Hope@9pm", музикално и токшоу с гости от културата и политиката в Konzerthaus Berlin.

Купи билетОт началото на сезон 2016/17 той е музикален директор на Камерния оркестър в Цюрих, а от сезон 2018/19 и музикален директор на Камерния оркестър "Нов век" в Сан Франциско. През 2019 става художествен директор на катедралата Frauenkirche в Дрезден, а от 2020 е президент на Beethovenhaus Bonn, почетна длъжност, следваща стъпките на Курт Мазур и Йозеф Йоахим.

Даниел Хоуп свири на "Гуарнери дел Джезу" от 1742 ("екс-Липински"), предоставена щедро на негово разположение от анонимно семейство от Германия.

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Още

Кралицата на пианото Елизабет Леонская свири Григ и Шуман под диригентството на маестро Найден Тодоров

Кралицата на пианото Елизабет Леонская свири Григ и Шуман под диригентството на маестро Найден Тодоров

Още

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта й в Япония

Найден Тодоров дирижира Соня Йончева в дебюта й в Япония

Още

Виртуозният цигулар Светлин Русев свири в памет на големия български композитор Александър Райчев

Виртуозният цигулар Светлин Русев свири в памет на големия български композитор Александър Райчев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Б.Т.Р. с нов сингъл "Думи без лъжи" и турне в Европа през юни

Паралелно с турнетата, бандата работи и по първия си концертен албум, който се очаква да излезе тази година заедно с юбилейна плоча и диск "30 години Б.Т.Р."

Специално събитие за Годината на чешката музика в "Европейски музикален фестивал"

Младите музиканти от трио "ASSAI" свирят творби от Сметана и Дворжак

Дзукеро с първи концерт във Варна на 27 април в Дворец на културата и спорта

Световното му турне стартира в края на март с три дати в Royal Albert Hall

Мари Жако и Маркус Ширмер дебютират с Радиосимфониците във "Френският чар"

Те ще представят Встъпление и български фолклорен танц "Петрунко" от Симеон Пиронков-баща и Четвърта симфония от Роберт Шуман

Плевенска филхармония представя авторски концерт на Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов

Всяка година силен акцент в политиката на оркестъра е да представя нови симфонични творби на български композитори от ново поколение

Контратенорът Якуб Юзеф Орлински и пианистът Михал Биел показаха световна класа с първия си съвместен концерт у нас

Двамата артисти озариха пълната зала "България", а публиката им благодари за майсторските изпълнения, извиквайки ги три пъти на бис