Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора 2020 за 51-ви път

ФЕСТИВАЛ НА НАДЕЖДАТА

Фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора 2020 за 51-ви път

Желко Лучич, един от най-търсените баритони на световната оперна сцена е сред специалните и очаквани участници във форума (27 ноември - 10 декември)

Държавна опера - Стара Загора (Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos)

Първият фестивал на оперното и балетно изкуство - Стара Загора 2020 (ФОБИ) за 51-ви път ви очаква със специална програма от 27 ноември до 10 декември.

Да помним

Още

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Първият специализиран форум за опера и балет в България е създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година е преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националния преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г.

Довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година. Фестивалът се организира от Държавна опера-Стара Загора и Община Стара Загора.

Звездно участие

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Откриването на Фестивала на оперното и балетното изкуство-Стара Загора`2020, на 27 ноември, с премиерата на Старозагорската опера на "Бал с маски" от Джузепе Верди, ще бъде със специалното участие на звездата на Метрополитън опера световно признатия баритон Желко Лучич.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Следващият ден, 28 ноември, освен втория спектакъл на "Бал с маски", предвижда и среща с оперната прима Евдокия Здравкова-Хорозова. В утвърдения фестивален формат "Среща с автограф" Светлана Димитрова ще представи богатата творческа биография на именитото българско сопрано, илюстрирана с многобройни отзиви на уважавани музикални критици и видеофрагменти с участието на Евдокия Здравкова-Хорозова.

Корен дълбоко в небето

С това заглавие преди години незабравимата Маргарита Арнаудова посвети таланта си в отглеждането и развитието на съвременния български танц.

На 29 ноември, в неделния следобед, гостите на фестивала ще проследят две събития под знака на българското нематериално наследство, творчество и изпълнителско изкуство. Изложбата "Българката и магията на традиционните занаяти и обреди" с куратор Ирина Дилкова представя уникални изображения, съхранени върху стъклени фотоплаки. Специално ще бъде прожектиран и 40 минутния авторски филм "Съкровища в сърцето".

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

А танцовият спектакъл "Песента на планетите" по музика на Емелина Горчева, режисурата на Калина Богоева и със специалното участие на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев ще допълни внушенията със съвременни артистични проекции.

Да напишеш писмо до Бетовен

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

В годината, когато се отбелязва 250 годишнината на Бетовен Вера Немирова и Соня Немирова ще споделят на 30 ноември в залата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" своите срещи с творчеството на големия немски композитор. Соня Немирова преди години дебютира в Германия с изпълнението на Леонора от операта на Бетовен "Фиделио".

Тя също така многократно е изпълнявала по цял свят сопрановата партия в Девета симфония. Вера Немирова, като режисьор е реализирала две постановки на "Фиделио" - в Грац и Прага. В началото на годината Вера Немирова печели награда на Общественото радио на Германия в конкурса "Писмо до Бетовен".

Балканска оперна мрежа

Създадена преди пет години в Стара Загора Балканската оперна мрежа продължава да развива обмяната на идеи и творческо сближаване. И през тази година Фестивалът на оперното и балетното изкуство - Стара Загора ще продължи създадената традиция от последните години за участие на чуждестранна оперна трупа. На 1 декември Националният оперен театър на Белград ще представи концертно операта "Норма" от Винченцо Белини.

Съставът ще гостува в Стара Загора с най-добрите си солисти в изпълнението на един от образците на италианското белканто. Концертният формат се налага заради строгите противоепидемични ограничения в Сърбия, които допускат публичното представяне на оперните спектакли само в концертна форма. Диригент ще бъде Деян Савич - един от водещите диригенти в съседна Сърбия.

Спомен за Александър Йосифов

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

След ретроспекциите миналата година към началото на фестивала, свързани с неговия основател - маестро Димитър Димитров и историята на балета в Стара Загора, през 2020 г. във фокуса на вниманието е Александър Йосифов, който тази година щеше да навърши 80 години. Независимо, че ни напусна преди четири години, неговото творчество продължава да живее във всички български оперни театри.

На 3 декември в изложба съвместно с Музея за история на радиото към Софийския университет ще бъде представена многостранната му дейност като творец-автор на много музикално-сценични произведения, като дългогодишен председател на Фестивала на оперното и балетното изкуство и като директор на "Балкантон". За първи път ще бъдат изложени кадри с Борис Христов по време на записите в храма "Св. Александър Невски". Споменът за Александър Йосифов ще бъде допълнен и с представянето на авторски филм на Магдалена Манолова.

За първи път в Стара Загора

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

На 4 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика - "Winterreise/Зимен път" по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.

Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

Изкуството е феникс

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Освен неочакваните тревожни последици от епидемията, през 2020 г. Държавна опера - Русе беше сполетяна от тежък инцидент. Пожарът създаде допълнителни грижи на уважаваната оперна трупа. Независимо от препятствията русенци намериха възможност да реализират една нова премиера на интригуващо заглавие с международен постановъчен екип.

"Джани Скики" е последна част от оперния триптих на Пучини "Мантията" и "Сестра Анджелика".Сюжетът е изграден на основата на 30-та песен от поемата "Божествена комедия" (1320) на средновековния италиански поет и философ Данте Алигиери (1265-1321). Автор на либретото, създадено със завидна ловкост и завладяващо с изящното си чувство за хумор е Джовакино Форцано (1883-1970).

Доброто побеждава

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Финалът на фестивала ще бъде поставен от премиерата Старозагорската опера на балетния шедьовър на П. И. Чайковски "Спящата красавица". Постановката и режисурата са дело на Андрей Босов - изпълнител и хореограф с впечатляваща кариера в Русия, САЩ и много други страни."Спящата красавица" е най-хубавият класически балет като музика и хореография. "Мариус Петипа успява да събере в едно цяло лиричното изящество с напрежението на драматичните действия", споделя Андрей Босов.

Така с надеждата за по-добри години, организаторите на първия оперен фестивал в България очакват да заразят верните почитатели на музиката и танца с вяра и оптимизъм.

При провеждането на фестивала ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

Цени на билетите от 15 до 40 лева. Предварителна продажба на билети: БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА: Сграда Опера (Южен вход), бул. "Митрополит Методий Кусев" №30

тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360
понеделник - петък: 8:00 - 20:00 ч.
събота - неделя: 10:00 - 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. "Веслец" №1
тел.: 0888 63 58 84 понеделник - петък 8:00ч.- 20:00ч.
събота- неделя 10:00ч - 18:00ч.

Организатори: Община Стара Загора и Държавна опера-Стара Загора

Още

Шедьовърът "Отело" открива новия сезон на Старозагорската опера

Шедьовърът "Отело" открива новия сезон на Старозагорската опера

Още

Оперната прима Даниела Дякова: Селика от "Африканката" е трудна роля с безброй подводни камъни

Оперната прима Даниела Дякова: Селика от "Африканката" е трудна роля с безброй подводни камъни

Още

Звездата на Виенската опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера

Звездата на Виенската опера Денис Черевичко открива новия балетен сезон на Старозагорската опера

Още

Мегапродукцията "Африканката" на Дойче Опер-Берлин и Старозагорската опера за първи път в София

Мегапродукцията "Африканката" на Дойче Опер-Берлин и Старозагорската опера за първи път в София

Още

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева на ФОБИ в Стара Загора

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева на ФОБИ в Стара Загора

Още

ФОБИ с инициатива за мемориален знак в памет на диригента Димитър Димитров

ФОБИ с инициатива за мемориален знак в памет на диригента Димитър Димитров

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концертът Chaplin Pianissimo се мести от Античен в Драматичен театър – Пловдив

Нестабилно време и технически проблеми е причината да гледаме синът на Чарли Чаплин на закрито

A to JazZ разкрива звездния състав за своето 13-то издание

От 4 до 7 юли София отново се превръща в музикална, професионална и образователна сцена със значим принос за културата и международния имидж на страната

Световният феномен 40 FINGERS с концерт в Античния театър

Италианският квартет идва за първия си концерт в България на 23 юли в Пловдив

Българска песен звуча на музикален фестивал в Баден-Баден

Това е второто съвместно гостуване на престижния музикален форум на българското топ сопрано и диригента, който в момента е служебен министър на културата

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Солисти са Магдалена Карамитева, Димитър Карамитев и Димитър Гугов