Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Блестящият виртуоз Андрей Йоница за първи път в София с Радооркестъра

СЛАВЯНСКИ ДУХ И ЕВРОПЕЙСКИ СТИЛ

Блестящият виртуоз Андрей Йоница за първи път в София с Радооркестъра

Вълнуваща славянска програма от маестро Марк Кадин в Зала "България"

Виртуозният виолончелист Андрей Йоница (Снимка: БНР)

На 20 май Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин ще посвети своя концерт на Деня на Светите братя Кирил и Методий.

Купи билет

Вечерта ще открие перлата на виолончеловия репертоар - Концерт на Дворжак (1895), ще продължи с българска премиера на 8 руски народни песни от Лядов (1906) и ще завърши с Танцов триптих (2022) - световна премиера на нашия съвременник Георги Андреев.

Солист в концерта ще бъде блестящият виолончелист Андрей Йоница, триумфирал на скорошни международни конкурси "Чайковски" и АRD в Мюнхен.

Андрей Йоница свири на виолончело от 1671 г. Джовани Батиста Роджери (Снимка: БНР)

За невероятния румънски виолончелист концертът с Радиооркестъра ще бъде дебют в София. Носител е на Златен медал от XV Международен конкурс на Чайковски, лауреат на конкурсите ARD в Мюнхен и Емануел Файерман в Берлин, Андрей получава световно признание за страстната си музикалност и забележително техническо майсторство.

"Той е виолончелист с превъзходно умение, музикално въображение и отношение към музиката на нашето време" (Gramophone), "един от най-интересните виолончелисти на последното десетилетие" - пише за него списание "Times".

Още

Маестро Марк Кадин: Старая се главната звезда в концерта да бъде музиката

Маестро Марк Кадин: Старая се главната звезда в концерта да бъде музиката

Като солист свири в Берлинския Концертхаус, Елбската филхармония, Тонхале в Цюрих, L"Auditori в Барселона, на фестивалите Шлезвиг-Холщайн, Вербие и Марта Аргерич. Концертира със симфоничните оркестри на Мюнхен, Хамбург, Монреал, с оркестъра на ВВС, Националния оркестър на Дания, Кралския национален оркестър на Шотландия, със Симфоничния оркестър на Мариинския театър, Националния оркестър на Уелс и много други.

Андрей Йоница свири на виолончело от 1671 г. Джовани Батиста Роджери, предоставено му от фонд Deutsche Stiftung Musikleben. Ще чуем този прекрасен инструмент в една от най-красивите творби за виолончело - Концерт за виолончело на великия чешки композитор Антонин Дворжак.

Антонин Дворжак и Андрей Йоница (Снимка: БНР)

Още

Празник, който винаги е с теб

Празник, който винаги е с теб

Съдбата на Дворжак е пълна с вълнуващи обрати. Син на месар, в юношеските си години работи в градската месарница, а 16-годишен заминава да учи за органист, но е останал в историята като най-изпълняваният чешки композитор и един от основоположниците на националната музика. Дворжак е автор на опери, оратории и кантати, инструментална и камерна музика, създател е на националната симфония и популярните Славянски танци.

И още - той е почетен доктор на Чешката академия на науките и Кеймбриджкия университет, директор е на консерваторията в Прага и Ню Йорк, невероятен педагог, възпитал няколко десетки известни музиканти, сред които е и Добри Христов.

Още

Българска музика ще звучи през май в Златната зала на Музикферайн - Виена

Българска музика ще звучи през май в Златната зала на Музикферайн - Виена

Сред най-известните творби на Дворжак е Концерт за виолончело и оркестър, написан през 1895 г. в САЩ. Както отбелязват биографите на композитора "в тази музика звучи носталгичният глас на истинския чех", а в образите и стила на произведението има много елементи от народната музика на Бохемия.

С Концерта е свързана любовната история на самия Дворжак. По време на създаването му, той разбира за смъртоносна болест на момичето, в което е бил влюбен на младини. Така в творбата се появява една от най-красивите мелодии - цитат от романса "Остави ме сама".

Повече от сто години този Концерт на Дворжак се счита за най-великото музикално произведение, създавано някога за виолончело. Записвали са го забележителните виолончелисти на своето време - Пабло Казалс, Пиер Фурние, Григорий Пятигорский, Мстислав Ростропович, Жаклин дьо Пре, Стивън Исерлис, Йо-Йо Ма и много други.

Купи билет

На 20 май ще прозвучи българска премиера на 8 руски народни песни за симфоничен оркестър от Анатоли Лядов.

Великия майстор на симфоничната миниатюра, Лядов е открил на света прелестта и обаянието на руския фолклор и народната песен на 19 век, образ на страната от това време, който е останал запечатан от великите творци на миналото.

Помолен да опише уникалността на творчеството на Лядов, известен критик написал: "Висок стил в най-благородното му и интелектуално разбиране".

Анатоли Лядов и Георги Андреев (Снимка: БНР)

Кулминацията в концерта ще бъде Танцов триптих на Георги Андреев. Ето какво разказва авторът за него:

"Произведението е създадено специално за Симфоничния оркестър на БНР по молба на маестро Марк Кадин. То се състои от три части, които са базирани на ритми, метруми, размери и интонации, характерни за българския и балкански фолклор. Всяка една от частите има жанрово - танцувален характер, като всички те са контрастни помежду си.

Купи билет

Няма никакви цитати на автентичен фолклор, тематичният материал в целия триптих е изцяло авторска композиция, която носи белезите на мотивност, пулсация и драматургия, присъщи на танцовите структури. В зависимост от това какъв характер и атмосфера има всяка част, съответно носи заглавие, което до някаква степен насочва вниманието в съответното състояние: "Атавистично" - "Мистично" - "Хедонистично".

Още

Фестивал и академия "Алегра" организира осмото си поредно издание в София

Фестивал и академия "Алегра" организира осмото си поредно издание в София

Още

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

Още

Трети акустичен концерт "Арфата разказва" в Литературен клуб "Перото"

Трети акустичен концерт "Арфата разказва" в Литературен клуб "Перото"

Още

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Среща на двама китарни виртуози с неповторимо звучене от двата края на Европа

Проектът The Storytellers с Дженк Ердоган и Антонио Форчоне предстои да бъде представен в София Лайв Клуб на 3 декември

Б.Т.Р. с нов сингъл "Там където" и концерт на 24 ноември в Sofia Live Club

Видеоклипът с участието на Иван Лечев илюстрира онези искрени моменти от приятелството, които не са подвластни на времето

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на наградата „Мир чрез музика“ на Държавния департамент на САЩ

Наградата ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и др., които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб"

Пианистката Елена Башкирова ще свири за пловдивската публика музика от любимия си композитор

Маестро Георги Димитров ще дирижира стилната програма с творби на Моцарт

Пианистът Иван Мелон Люис и саксофонистът Ариел Брингес разказват за кубинската душа

Програмата Alma en Cuba e една изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето или по-точно казано - на всички времена. Събитието е на 27 октомври в София Лайв Клуб от 20:00 часа.

Филмовата музика на Дани Елфман звучи в зала "България" на 15 октомври

Композиторът слуша в София българската премиера на свой концерт