Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Al Aire Español" - концерт на сопраното Ина Кънчева и китариста Кито Гато в чест на испанската култура по света

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

"Al Aire Español" - концерт на сопраното Ина Кънчева и китариста Кито Гато в чест на испанската култура по света

На 13 октомври, петък, от 19:30 часа в Аулата на Софийски университет "Свети Климент Охридски" фестивалът Culturama ще представи най-новия музикален проект на Фондация "Културни перспективи"

Сопраното Ина Кънчева (Източник: Culturama)

Още

С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта "Гъска"

С концерт и много изненади CULTURAMA ще представи играта "Гъска"

На 13 октомври, петък, от 19:30 часа в Аулата на Софийски университет "Свети Климент Охридски" фестивалът CULTURAMA ще представи най-новия музикален проект на Фондация "Културни перспективи".

Певицата Ина Кънчева и китаристът Кито Гато се срещат, за да предприемат едно пътуване "Al Aire Español" през испанската и италианската вокална музика от XVII до XX век.

В програмата ще чуем произведения от сефарадския и андалуския репертоар - Федерико Гарсия Лорка, Мануел де Фая, Хуан Хидалго, Хосе Марин, Барбара Строци и др.

Концертът е в чест на испанската култура по света с Патрон Испанско посолство в България и по случай председателството на Испания на Съвета на ЕС.

На 13 октомври, петък, от 19:30 часа в Аулата на Софийски университет "Свети Климент Охридски" фестивал CULTURAMA ще представи най-новия музикален проект на Фондация "Културни перспективи"

"Уникалната интензивност на цялото испанско изкуство може да бъде обяснена с експлозията между различните култури и възможностите на тяхното обединяване - от мавританския юг, през духовната енергия на сърцето на Испания - Галисия, през мистичния север. Трите култури заедно в Al Andalus, където и трите религии в хармония са имали свободата на богопочитане.

Андалузката цивилизация - интеркултурна и толерантна, като рай на земята, не само за сетивата, но и за ума, има голям принос за хуманизма и Възраждането в Европа. Наред с преоткритата антична философия, логическото мислене, астрономията, оптиката и алхимията, не по-малко значимо е и култивирането на една богата чувствителност.

Китаристът Кито Гато (Източник: Culturama)

Извисената, светла, но преди всичко чувствена мавританска култура превръща всеки аспект на живота в произведение на изкуството. Очарованието от ароматите, козметиката, чудните тинктури, огромното разнообразие от подправки, тяхното съчетаване като цветове върху палитра, рафинира сетивата чрез изисканото си изобилие..

Различните музикални традиции се смесват и дават началото на нов стил - фламенко. Танцът, пеенето, китарата в тази музика на "непритежанието" са квинтесенция на чисти емоции, избликнали от дълбините. Ала земната реалност е ефимерна...

Още

Темата за птиците е отново фокусът на закриващото събитие на CULTURAMA фест

Темата за птиците е отново фокусът на закриващото събитие на CULTURAMA фест

Страстният копнеж по висшата реалност на Бога изпълва не само поезията на източните поети мистици (Баязид: "Аз съм този, който пие виното, виното и виночерпецът"). В Алхамбра - дивно пространство за съзерцание и медитация - замайващата сложност и съвършен баланс в потока от повтарящи се мотиви и арабески "разплита" монолитността на структурата. Водните отражения правят чупливи тежките кули, колоните, сводовете, които като пръски вода кристализират в безкрая...

Всяка история има своите светлини и сенки. Въпреки вкаменяващите строгост и контрол на войнстващия католицизъм, в испанските катедрали олтарът, плътно декориран с фигури на светци и орнаменти, напомня мавританския ужас от празното пространство. Конфликтът, от който възниква най-драматичното изкуство на Испания през XVI - XVII век, възпламенява обсесията от мистични екстази.

На 13 октомври, петък, от 19:30 часа в Аулата на Софийски университет "Свети Климент Охридски" фестивал CULTURAMA ще представи най-новия музикален проект на Фондация "Културни перспективи"

В художествените визии на Ел Греко флуидността на формите е видимо проявление на духовно електричество, екзалтация на светлината в телата, в пейзажа на Толедо...Мистичното и чувственото едновременно, единосъщно оплождат испанското въображение и през идните векове и така стават извор на вдъхновение и за изпълнителите.

Първата част на концертната програма съдържа предимно музика във връзка със свещени и светски текстове, поръчвана от феодалните дворове, изпълнявана за специална малка публика, както и композиции за Католическата църква, които са били предназначени да представят религиозните празници.

Giulio Caccini (1551 - 1618) е композитор с музикално историческо значение в двора на Медичите във Флоренция, който има голямо участие в създаването на първата опера "Дафне". Неговият монодико-речитативен стил на пеене оказва значително влияние върху развитието на музиката през XVII век.

Могат да се чуят неговата песен "Dalla porta d'oriente" и арията "Torna, deh torna", като последната е в подчертано силабично-колоратурен стил. Танцовата песен "Esperar, sentir, morir" на испанския композитор Juan Hidalgo (1614 - 1685) дава представа за неговия стил. Идалго се радва на голям престиж в испанския двор.

Той композира театрална музика и опери, наред с други неща, и е приятел на драматурга Калдерон де ла Барка. Наред с това се представят две композиции на Barbara Strozzi (1619 - 1677) - тя е незаконна дъщеря на значимия поет и либретист Джулио Строци.

Строци е принадлежал към групата на влиятелните интелектуалци във Венеция, бил е приятел на Клаудио Монтеверди. Още като дете Барбара Строци влиза в контакт с много венециански поети и музиканти.

Тя се обучава като певица и се развива автодидактично в един от най-иновативните композитори в областта на инструменталната камерна музика около средата на XVII век. Представяме трогателното ламенто от нейната кантата "Lacrime mie".

Още

Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

Лятото идва с петото издание на фестивал CULTURAMA

Girolamo Kapsberger (1580 - 1651) прекарва младостта си във Венеция, има австрийски благороднически произход и благодарение на широките си връзки получава достъп до най-висшите обществени кръгове в Рим. Неговият покровител кардинал Франческо Барберини (племенник на папа Урбан VIII) го поставя начело на големи църковни и светски музикални проекти.

Капсбергер е смятан за един от най-добрите интерпретатори на теорба по негово време, независимо от композиторския му талант. Като композитор той оставя след себе си сакрални и светски вокални произведения, сценични творби, инструментална музика. Най-популярните му вокални произведения са "Виланела" и от тях представяме "Figlio dormi" и "Cinta di rose".

Животът на испанския композитор José Marin (1619 - 1699) се движи в периферията на феодалното общество, на няколко пъти е замесен в престъпления. Марин не получава поръчки от двора като своя съвременник Хуан Идалго.

Още по-странно изглежда, че в един некролог на "Gaceta de Madrid" (1699) значението му като композитор е извънредно високо оценено. Запазени са само негови светски композиции. Програмата на концерта включва от неговите "60 tonos": канцонетата "Ojos, pues me desdenais".

Gaspar Sanz (1640 - 1710), родом от Арагон, е китарист, учител и композитор. Бил е учител по китара на инфанта дон Хуан. Композицията за соло китара "Canarios" е негова.

Композицията "Convidando esta la noche" на мексиканския композитор Juan García de Zespédes (1619 - 1678) е написана в стил мадригал, с продължителни ноти между постоянно повтарящи се ритмично-мелодични фрази като поглед към минималистичната музика на XX век.

На 13 октомври, петък, от 19:30 часа в Аулата на Софийски университет "Свети Климент Охридски" фестивал CULTURAMA ще представи най-новия музикален проект на Фондация "Културни перспективи"

Музикалната култура отразява социалния живот и неговия йерархичен ред. С процесите на социални промени през XIX и XX век се променя и функцията на музиката и музицирането.

Във втората част на концертната програма е представена музика от ХІХ и ХХ век, която е адресирана към различни социални групи слушатели. Линията е изведена от "Siete Canciones Populares" на испанския композитор Manuel de Falla (1876 - 1946), и от "Canciones de Falla" (1876 - 1946), в която той интегрира традицията на испанската народна музика в стила на художествената музика на ХХ век.

От "Canciones" на поета и драматурга Federico García Lorca (1898 - 1936), с голяма виртуозност в партията на китарата, до песните от испанско-сефарадската традиция (тук арабско-еврейските способи на една древна музикална култура звучат в модерна хармонична подредба), до аржентинската и перуанската популярна музика.

Пъстрото разнообразие на тази музика съблазнява да се мечтае и позволява на спомените да избликнат и да се реят свободно в емоционалната чувственост на испанския дух."

Текст Ина Кънчева/ Пенка Казанджиева

Повече за концерта вижте ТУК  

За изпълнението на този проект в България Фондация "Културни перспективи" се радва на специалната подкрепа на Казанлъшката фабрика за струнни инструменти "Кремона", която догодина чества 100-годишнината си. Те са горди, че техните китари се радват на голям успех в цял свят и попадат в ръцете на забележителни музиканти.

Фондация "Културни перспективи"/ CULTURAMA FEST 2023, част от културния календар на Столична община, всички права запазени.

Още

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

Фестивал CULTURAMA продължава с богата и пъстра програма през септември

Още

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

Артисти от Великобритания, Германия, Франция и Испания идват за фестивала Culturama

Още

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

Ина Кънчева: Фондацията не "притежава" таланти, а им дава възможност да летят

Още

Оперната прима Ина Кънчева и Хор на софийските момчета изпълняват творби на виенските класици

Оперната прима Ина Кънчева и Хор на софийските момчета изпълняват творби на виенските класици

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Феноменалният Джейкъб Колиър грабна сърцата на българската публика в зала 1 на НДК и я зареди с енергията, светлина и музика от душа

29-годишният носител на 6 награди "Грами" сбъдна мечтата си да пее на една сцена и със световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове" и заедно записаха и две песни в София за deluxe версията на последния му албум

Албена Данаилова, Румен Цветков и Александър Сомов изнесоха концерт на Международния музикален фестивал "Варненско лято"

Те свириха в залата на Градската художествена галерия, която бе препълнена с публика

Вижте лауреатите в Първия национален музикален конкурс "Милчо Левиев" в Пловдив

С Голямата награда на името на Милчо Левиев Grand Prix - еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев" бе удостоен изключителния млад пианист Борис Петков

Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Остават броени дни до концерта на двукратния носител на Грами – 24 юли