Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Спортни приключения за духа и тялото с книжка в ръка

ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ СПОРТСМЕНИ

Спортни приключения за духа и тялото с книжка в ръка

По времето на Олимпийските игри в Токио подбрахме книги, които да събудят у децата интерес към спорта и да им помогнат да направят първите си стъпки в някоя дисциплина

Илюстрация: iStock by Getty Images

"Моето дете чете" е съвместна инициатива за насърчаване на четенето на Dir.bg и фондация "Детски книги". Нашата цел е да насочим интереса на възрастните към съвременни и интересни книги за деца на възраст 3-14 г., чрез които да бъде стимулирано желанието за четене и да се развие у децата интерес към науката и изкуството.

Лятото на 2021 г. ни поставя в разгара не само на високите температури, но и на редица спортни турнири. Във времето между Европейското първенство по футбол, тенис турнира Уимбълдън и Олимпийските игри в Токио подбрахме книги, които да събудят у децата интерес към спорта и да им помогнат да направят първите си стъпки в някоя дисциплина.

За най-малките слушатели от 4 години нагоре интерес ще представляват книгите от две поредици, в които и спортът присъства като важна дейност.

Поредица "Франклин" (изд. "Фют")

Сред книгите за костенурчето Франклин се срещат редица заглавия, свързани с различни спортове. Акцент в тях не е толкова самото изпълнение на спортната дейност, колкото преодоляването на трудностите и запазването на мотивацията - главни препъникамъни пред изграждането на запалени спортисти. Изданията обръщат внимание и на отборната игра и работата в екип - умения, необходими не само в спорта, но и в живота.

Нашият избор включва "Франклин пътешества с кану", "Франклин и каската за велосипед", "Франклин се учи да кара велосипед", "Франклин играе футбол", както и няколко от историите, включени в голямата червена книга "Приключенията на Франклин и неговите приятели".

Поредица "Моята приятелка Ани" (изд. "Дионис")

Симпатичните книги за малката Ани, написани от Лиане Шнайдер и илюстрирани от Ева Венцел-Бюргер, са хит сред децата. Те представят реални ситуации, в които мъниците могат да видят отражение на ежедневието си и чрез прочита книгите ги подготвят да се справят с предизвикателствата или пък да открият нови приключения.

Приключенията може да включват и усвояването на нов спорт като карането на колело или пък плуването.

"Ани се учи да кара велосипед" дава на малките слушатели първи знания за прехода от бебешката триколка към велосипеда. Авторката поднася историята ясно и увлекателно, без да спестява на децата неприятните ситуации като падането и раните, съпътстващи неизбежно усвояването на умението за самостоятелно каране.

Илюстрациите допълват разказа хармонично и показват нагледно на мъниците съветите за безопасност.

"Ани се учи да плува" е още едно отлично предложение от поредицата, чрез което децата могат да преодолеят притеснението си от водата, да разберат какво да очакват преди първата си тренировка и уверено да се отправят към плувния басейн.

Особено полезно е обяснението, че героинята трябва да се упражнява, за да заслужи своя отличителен знак на отбора по плуване - то създава у слушателите разбиране, че удовлетворението и наградите не идват незабавно, а изискват търпение и постоянство.

За читателите над 8 години избрахме две книги за световноизвестни футболисти, които ще насърчат четенето и ще им помогнат да осъзнаят, че славата и успехът не идват наготово, а изискват упоритост, постоянство и дисциплина.

В "Меси. Малкото момче, което стана голям футболист" (изд. "Егмонт България") писателката Ивете Жултовска-Дарска представя на достъпен език професионалното развитие на футболната звезда от люлката до 2014 г. Освен биографичната справка, поднесена като увлекателна приказка, авторката предлага на читателите любопитна информация за Аржентина и Барселона, за съотборниците и приятелите на футболиста.

Още

За малките "трудни" читатели – две поредици, които превръщат четенето в детска игра

За малките "трудни" читатели – две поредици, които превръщат четенето в детска игра

Това е книга, която всяко момче с интерес към футбола трябва да прочете. Защото в нея е събрана есенцията на успеха, показваща не само лъскавите купи и милионите фенове, но и потта от тренировките, строгия режим и дисциплината, уважението към съотборниците и желанието да даваш най-доброто от себе си за отбора.

От същата авторка е и книгата "Роналдо. Момчето, което знаеше какво иска" (изд. "Егмонт България"). В нея читателят проследява историята на Кристиано Роналдо от Фуншал (столицата на остров Мадейра) до стадиона на "Реал Мадрид", улавяйки най-важните моменти в живота на звездния футболист.

Писателката разказва за живота на Роналдо съвсем честно - без да спестява на читателите и лошите му прояви. Вероятно тъкмо те са дори по-важни за превръщането му в онова, което е днес - пример за подражание на милиони момчета по света.

Читателите над 9 години пък могат да се насладят на приключенската история, сътворена от Иван Раденков - "Велосипедисти край езерото Папийон" (изд. "Ентусиаст").

Сякаш писателят е прегледал специално списъка с олимпийските спортове и е вплел в забавната фантастична история за момчетата Проп и Морис, техните славни дядовци Макс и Петер и щурата Кара каране на велосипеди, състезания и спускане с каяци по планински водопади.

Свежа, интригуваща, с приключенски дух и отлично чувство за хумор, книгата не само ще прикове вниманието на децата към четенето, но и ще ги подтикне да подкарат велосипедите и да помечтаят за вълнуващо спускане с каяк по някоя река.

Детските книги за спортисти, издавани на български език, не се отличават с богато разнообразие, затова ни се струва отлична идея родителите да се включат в играта. Когато разказите за различни спортни дисциплини и за звездни примери идват от възрастните, вероятността децата да се запалят и да спортуват е дори по-голяма.

Ето две предложения, с които да опресните знанията си и да заинтригувате децата с разказите си:

"Затопек" (изд. "Жанет") е графичен роман за живота на световноизвестния чешки бегач Емил Затопек, който е известен с мотото си "... не можеш ли повече, ускори темпото!".

Историята, написана от Ян Новак и нарисувана от Яромир 99, проследява нелекия му живот в малко чешко градче, първите стъпки в спорта, развиването на собствена тренировъчна философия за бягането на дълги разстояния, пътя му до три олимпийските титли (3 златни медала на олимпиадата в Хелзинки през 1952 г.!!!) и противопоставянето му на политическия режим в защита на неговия колега бегач Станислав Юнгвирт.

Текстът е увлекателен, с добре подбрани акценти от дългия и наситен с преживявания, успехи и несгоди живот на Затопек. Рисунките на Яромир 99 са в ограничена цветова гама, което чудесно се съчетава с аскетичната житейска философия на атлета.

"Затопек" е книга, която разкрива една изумителна, макар и противоречива личност, чиято решимост, упоритост, всеотдайност и гражданска позиция са достоен пример и вдъхновение за хората и в наши дни.

"Затопек" (изд. "Жанет") е графичен роман за живота на световноизвестния чешки бегач Емил Затопек

"Родени да тичат през каньоните на Мексико" (изд. "Вакон") е книга, посветена на бягането на свръхдълги разстояния в пресечен терен. Американският журналист и непрофесионален бегач Кристофър МакДугъл е написал изключително вдъхновяваща история, който ще ви накара да погледнете с други очи на възможностите на човешкото тяло и дух.

В разказа му е вплетено неговото преживяване в търсене на контакт със загадъчното племе феноменални бегачи тараумара, организирането и участието му в първия ултрамаратон в Медните каньони в Мексико.

Книгата на МакДугъл е истинско приключение на духа и тялото, в която той настоява, че хората сме родени да тичаме стотици километри. Той изследва въпроса защо сме забравили да го правим и от какво ни лишава доброволното прекъсване на връзката ни с природата и естествения начин на движение и хранене. Изводите му са стряскащи, но думите му са вдъхновение за много хора да започнат да бягат.

Екип на Detskiknigi.com

Още

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

3 поредици за малки любознайковци (3-6 г.)

Още

Две книжки, с които ще държим скуката надалеч през лятото

Две книжки, с които ще държим скуката надалеч през лятото

Още

"Кой каза мяу?" във вълшебното букварче на Владимир Сутеев

"Кой каза мяу?" във вълшебното букварче на Владимир Сутеев

Още

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

3 книги, с които да подхраним детското любопитство към света

Още

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

Художникът, почти вълшебник Вадим Лазаркевич

Още

Синьокрачко и Жужа - новите книжни приятели на децата-пътешественици

Синьокрачко и Жужа - новите книжни приятели на децата-пътешественици

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Елизабет и царството на Змееродните" - завладяващата фентъзи поредица се завръща

Петър Голийски е готов с третата част за вълшебните пътешествия на малката Елизабет

Всяко нещо е чудо в "Нощта преди Коледа"

Защо класическото коледно стихотворение и съвременните илюстрации от Холи Хоби и Клемънт Кларк Мур, претворени заедно в новата книга на издателство "Дъбови листа", развълнуваха родителите?

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари

12 любими класики, които се изучават в училище

Отново в час с произведенията, с които учениците трябва да се запознаят, а родителите да си припомнят

"Господин Катеричко знае пътя към щастието"

Топли и смешни моливни илюстрации. Усет за движение и емоция. Усет за комичността на ситуацията