Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първите книжни пари идват в Европа от Китай

ДРЕВНОСТ

Първите книжни пари идват в Европа от Китай

Внася ги пътешественикът Марко Поло

От метала, към книжните пари

Китайците са древен и умен народ. Подарили са  на човечеството множество изобретения и полезни вещи. Между тях са и първите книжни пари, попаднали в Европа.

Медната монета на китайската династия Шан от 11 век пр.н..е. се счита за най-древната "валута" в света. Подобни "квадратни" монети - сребърни и златни, са били произвеждани дълго време и са били доста надеждни срещу фалшифициране.

Монетите на династията Сун в Северен Китай

Първият монетен двор в света и идеята за банките, също са китайско "ноу-хау". Те са дело на династията Сун, която има много заслуги, между които и за появата на компаса и флота в света. Що се отнася до идеята за съхраняване на парите, то това става ето как: След като се вижда, че е намерен добър способ за опазване и на държавните, и на личните спестявания на гражданите, управляващите на Китай решават да пуснат в обръщение книжните пари.

Първите книжни пари са алтернативна форма на "квадратните" перфорирани монети и за пръв път влизат в обръщение в столицата Сечуан през 10-и век. Книжните пари дават тласък за развитието на световния икономически пазар.

Фабриките, които печатат парите, били под специален надзор и се намирали в четирите края на Китай, отдалечени една от друга. На купюрите се нанасяли рисунки и символи в чест на императора и други важни персони, както и пейзажи от най-красивите места на китайската империя.

Така са изглеждали първите в света книжни пари "цзяо цзи"

За изработката на книжните пари се използвали специални оцветители и влакна. В началото банкнотите не били идеално качество и скоро се установило, че се износват в рамките на 3 години - твърде кратък срок за нуждите на големия пазар.

Постепенно технологията се усъвършенства, а на банкнотите започват да се появяват предупредителни надписи, че фалшификаторите на пари ще бъдат наказвани със смърт чрез обезглавяване, а подалите сигнал за фалшификатор - богато възнаграждавани. Тази превенция вършела работа навремето, за разлика от днес.

Официална банкнота на династията Сун в Южен Китай , 1160 г.

Първите пари, наричани "цзяо цзи" били печатани в един стандарт и  през 1265 година станали повсеместно законно платежно средство във всички части на китайската империя  Парите били обезпечени със златен и сребърен резерв, а номиналните банкноти били 1 и 100. След като, обаче, династията Сун пада от власт, свалена след победоносното нашествие на монголите, през 1279 г. книжните пари изчезват?.. Появяват се отново при династията Юан, която пуска собствени купюри - "чао".

Банкноти на династията Юан

Именно тази валута внася в Европа пътешественикът Марко Поло.

Китайски пазар. Худ. Зханг Зедуан (1085-1145)

В един момент книжните пари в Китай се оказват необезпечени в злато и сребро, и в империята започва процес на инфлация. Икономическата криза е спряна при управлението на династията Мин, която отново признава среброто в качеството му на стандартна валута, и само отвреме-навреме печата книжни пари. Почти до края на 19 век Китай повече не ползва книжните пари като официална валута. До идването на власт на династията Цин.

Както се вижда, налагането на книжните пари минава през доста изпитания, докато те се наложат като надеждно платежно средство.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Виртуална изложба на уникална праисторическа подводна пещера отваря врати в Марсилия

Посетителите ще могат да видят "Коске Медитеране", копие на пещерата, която е на 30 хиляди години

Вълчитрънското златно съкровище гостува в Националния исторически музей

То е с общо тегло 12.4 килограма и се състои от тринадесет предмета - седем капака, голям съд (кантарос), четири чаши и трисъставен съд

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

Златната маска от Съчуан - едно най-значимите открития на китайските археолози за 2021 г.

Маската е част от откритите 500 предмета в комплекса Сансиндуей, признат за една от най-великите археологически находки през 20-и век

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири