Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Как са изглеждали всъщност легендарните личности

ЛИЦАТА НА ГОЛЕМИТЕ

Как са изглеждали всъщност легендарните личности

Носителите на "фараонската" хаплогрупа мигрират към Европа приблизително преди 7 хиляди години

Възстановяването на лицето по черепа, или методът на антропологичната реконструкция на черепната основа на известни, и не толкова, исторически личности е любимо занимание на антрополозите.

Преди време учените представиха на публиката своето виждане за външността на Тутанкамон. За степента на съответствие между резултатите от реконструкцията и истинския образ на героите от миналото, е трудно да се прецени.

Понякога дори самите обекти на реконструкция, се оказват не тези, за които учените са ги мислили.

Но да ги погледнем, винаги е интересно. Предлагаме ви да се запознаете с потъналите в забвение, но изглаждащи като живи исторически лица.

Не е изключено, така да е изглеждала Нефертити - майка на фараона Тутанкамон.

Още

Прахът от древноегипетските мумии бил използван като лекарство

Прахът от древноегипетските мумии бил използван като лекарство

През 2003 година египтологът Джоан Флетчър идентифицирал мумията KV35YL като Нефертити - "главната съпруга" на Ехнатон, древноегипетски фараон на XVIII-та династия. Тогава била извършена реконструкция на нейното лице. През 2010 година след ДНК-изследване се изяснило, че мумията не е на Нефертити, а на "втората половинка" на Ехнатон, по съвместителство и негова сестра. Тя може и да е била жена на фараона Сменхкара. Но така или иначе египтолозите се обединяват около мнението, че мумията е на майката на Тутанкамон.

Британските учени с помощта на виртуална аутопсия, пресъздали образа на Тутанкамон - фараонът на XVIII-та династия на Новото царство, който управлявал Египет от 1332 до 1323 година преди Новата ера.

Още

Гордост и предразсъдъци: Приличал ли е Мистър Дарси на Колин Фърт?

Гордост и предразсъдъци: Приличал ли е Мистър Дарси на Колин Фърт?

Учените предполагат, че Тутанкамон е страдал от генетични заболявания, а така също е прекарал малария, което може да е причина за ранната му смърт: фараонът починал на 19 години. Половината от мъжете, жители на Западна Европа, са потомци на египетските фараони и, по-конкретно, родственици на Тутанкамон, смятат учените. Общият прародител на владетеля на Древния Египет и европейските мъже, притежаващи хаплогрупа R1b1a2, живял в Кавказ преди около 9,5 хиляди години. Носителите на "фараонската" хаплогрупа започнали да мигрират към Европа приблизително преди 7 хиляди години.

Апостол Павел - най-голямата фигура в световната история, един от авторите на Hовия Завет и един от основателите на християнството.

Още

И троновете - като владетелите

И троновете - като владетелите

Свети Павел създал многочислени христиански общини на територията на Мала Азия и Балканския полуостров. През 2009 година за пръв път в историята било проведено научно изследване на саркофага, намиращ се под олтара на римския храм Сан Паоло фуори ле Мура.

В саркофага били открити костни фрагменти, които били подложени на изследване с въглерод от 14 експерти, не знаещи нищо за техния произход. Резултатите сочат, че костните фрагменти принадлежат на човек, живял между I и II в. и това е именно апостол Павел.

Крал Ричард III е реконструиран по останки, намерени през есента на 2012 година на стоянка за таксита в Лестър.

Ричард III е последният представител на мъжката линия на Плантагенетите на английския престол, управлявал от 1483-та до 1485 г. Неотдавно било установено, че Ричард III e загинал на бойното поле, загубвайки своя шлем. Преди смъртта си английският крал е ранен 11 пъти, като девет от раните били в главата му. Липсата на рани по костите на ръцете, говори за това, че в момента на гибелта си монархът все още е бил с доспехи. Ричард III е убит в битката при Босворт, Англия, сражавайки се с претендента за престола - Хенрих VII.

Останките от създателя на хелиоцентричната система -  Николай Коперник, били намерени в катедралата Фромборк (съвременна Полша) през 2005 година. Във Варшава в Централната лаборатория по криминалистика е извършена компютърната реконструкция на лицето му.

 През 2008 година шотландският антрополог Карълайн Уилкинсън реконструирала външността на великия немски композитор на XVIII век Йохан Себастиян Бах.

Още

Тленните останки на Галилей били препогребани с "липси"

Тленните останки на Галилей били препогребани с "липси"

Останките на Бах били ексхумирани през 1894 году, а през 1908 г. скулпторите за първи път се опитали да пресъздадат неговия образ, на базата на известни портрети на композитора. Критиците в началото на XX век били недоволни от този проект. Те твърдяли, че този бюст със същия успех може да бъде, например на Хендел.

Реконструкцията на лицето на Уилям Шекспир е извършена по посмъртна маска на английския поет и драматург.

През 2007 година италианските учени от Болонския университет реконструирали образа на великия италиански поет от края на XIII, началото на XIV век, Данте Алигиери.

Данте Алигиери, според някои учени, може би е страдал от нарколепсия - заболяване на нервната система, характерно с пристъпи на сънливост и внезапно заспиване. Тези изводи те правят, защото в "Божествена комедия" Данте с голяма точност възпроизвежда симптомите на нарколепсията, нерядко съпътствана от загуба на мускулния тонус.

Възможно е, така да е изглеждал Хенрих IV - крал на Франция, лидер на хугенотите, убит от католиците - фанатици през 1610 година.

Още

Защо египетските статуи са без носове?

Защо египетските статуи са без носове?

През 2010 година съдебно-медицинските експерти начело с Филип Шарлие, установили, че съхранилата се мумифицирана "глава на Хенрих IV" е истинска. Базирайки се на нея, през февруали 2013 г., тези учени направили реконструкция на външния вид на краля. През октомври 2013 година друга група генетици се усъмнили в това, дали останките на монарха от династията на Бурбоните, са истинските.

Външността на Свети Николай реконструирали по данни на италиански професор по анатомия, получени през 50-те години на миналия век по време на реставрацията на базиликата "Св. Николай" в град Бари.

В христианството Свети Николай се почита като чудотворец и се смята за покровител на моряците, търговците и децата.

Валерия КАЛЧЕВА

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Археолози започват проучвания на антично селище край Левски и на Никополската крепост

"Надяваме се на добри резултати през този сезон и нашите проучвания да помогнат на общините по места да кандидатстват с проекти и да получат финансиране за опазване, реставрация и консервация на недвижимите културни ценности", каза Владимир Найденов, ръководител отдел "Археология" в РИМ в Плевен

Университетите в Оксфорд и Кеймбридж могат да върнат на Бенин откраднати артефакти

Исковете на Нигерия за реституция датират от средата на 20 век и се засилват през последните години

Впечатляващата изложба "Мощта на символите" от древен Египет завладява Бургас това лято

Над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло, изработени в Египет, могат да бъдат видяни до 11 септември в Държавната опера в града

Средновековни печати, монети и олтар от 2 век след Христа са открити при разкопки в крепостта "Акве Калиде"

Олтарът е с надпис на латински език и информира, че е издигнат в знак на благодарност към нимфите с посвещение от римски офицер

ТПС: Разкрита е ритуална баня, използвана от елита на Ерусалим в навечерието на разрушаването на Втория храм

Разкопките започнаха през февруари 2021 г., за да осигурят достъп за хора с увреждания между Стария град на Ерусалим и Западната стена

270 хил. лева отпусна Министерството на културата за археологически проучвания в Шуменско

С по 40 хил. лева са финансирани четири проучвания в Националните историко-археологически резервати "Плиска" и "Велики Преслав"