Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Във Варна на 1 февруари изпращат Маестро Борислав Иванов в последния му път

IN MEMORIAM

Във Варна на 1 февруари изпращат Маестро Борислав Иванов в последния му път

Тленните останки ще бъдат изложени за поклонение от 11.00 до 13.00 ч. в Държавна опера Варна. Погребалната церемония ще се извърши в централния гробищен парк на града

9 юли 2021 г. Маестро Борислав Иванов на 90-годишния си юбилей в Летен Театър във Варна (Източник: Държавна опера Варна)

На 1 февруари 2022 г. ще изпратим във вечния му път големия български диригент Борислав Иванов (02.08.1931 - 22.01.2022) - нашия любим Маестро, диригент, директор, артистичен директор и артистичен консултант на Държавна опера Варна, доайен на българските диригенти, съобщават от Държавна опера Варна & Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Тленните останки ще бъдат изложени за поклонение на 1 февруари 2022 г. от 11.00 до 13.00 ч. в Държавна опера Варна. Погребалната церемония ще се извърши след това в централния гробищен парк на Варна.

Маестро Борислав Иванов (Източник: Държавна опера Варна)

Завършил първия диригентски випуск на Българската държавна консерватория, Борислав Иванов усъвършенства диригентското си майсторство при Херберт фон Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: "Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила".

По препоръка на Караян става диригент и Генерален музикален директор на Берлинския симфоничен оркестър в продължение на 40 сезона. Доайенът на българските диригенти е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Само с Берлинската филхармония има около 700 концерта и около 380 представления и концерти в Испания.

Още

Напусна ни доайенът на българските диригенти маестро Борислав Иванов

Напусна ни доайенът на българските диригенти маестро Борислав Иванов

България присъства неизменно в блестящата световна кариера на Борислав Иванов, а Варна и Варненската опера си остават неговият пристан докрай. Независимо от чуждестранните си ангажименти, той е диригент и директор на оперните театри във Варна, Пловдив и София, в продължение на общо 30 години. Организира стотици турнета в чужбина, в които винаги звучи и българска музика, представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Александрина Милчева и др.

Поставя началото на Вердиевия фестивал в Античния театър на Пловдив; 30 години е артистичен директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, Оперния фестивал в Севиля и Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, журира международни конкурси.

През 2021 г. оперните театри във Варна, Пловдив и София честват тържествено 90-годишния юбилей и ненадминатите 70 сезона на диригентския пулт на Маестро Борислав Иванов - един доказан творец от най-висока класа с безспорен принос към българската и световната музикална култура. За това свидетелстват и многобройните му награди, сред които:

Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард фон Вайцзекер; Златен медал за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на "Аудиториум" в Палма де Майорка;

"Златна лира" на СБМТД за изключителен принос в развитието и популяризирането на българското музикално изкуство. Почетен гражданин на Пловдив; Почетен гражданин на Варна; "Златен век" на Министерството на културата за изключителен принос към българската култура; "Златно перо" на Радио Класик ФБ и Галерия "Макта" и др.

Дълбок поклон и признание!

Светлина по пътя и вечна памет!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор