Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скърбим... за Ангелина Милева - създателката на детската песен в България

IN MEMORIAM

Скърбим... за Ангелина Милева - създателката на детската песен в България

Емблематична личност, възпитала поколения кюстендилци

Ангелина Милева (Снимка: Личен архив)

Създателката на първия детски вокален ансамбъл - "Сребърни звънчета" ни напусна преди два дни.

В Кюстендил тя създава първия 60 акордеонен оркестър "Пионер"- най-овладяната изпълнителска форма, с която става лауреат на Третия републикански фестивал на художествената самодейност през 1964 г.

Същата година става директор на детска музикална школа към профсъюзния дом на културата "Димитър Благоев". През 1976 основава хор "Рамашка". Диригент е на Хора на туристите към Български туристически съюз и изградения към него мъжки октет. Диригент е на ученическия хор на начално училище "Климент Охридски" създател е и на детска вокална група "Звездица".

През 1969 година Милева създава "Сребърни звънчета" - първият в страната детски вокално-естраден ансамбъл. През годините емблематичният детско-юношеския ансамбъл промени стила на детското пеене, стимулира български композитори да пишат песни специално за деца.

Налага се нов стил в писането на детската песен не само в България, но и в Европа. Прославя България в чужбина, печели стотици награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Издадени са над 25 звукозаписни албума, четирисерийния филм "Федерация на диностронавтите", още 16 телевизионни филма, многобройни участия пазени в златния фонд на БНТ и над 90 записа в БНР.

Ангелина Милева е носител на орден "Кирил и Методи"- първа и трета степен, носител на наградата "Варна" 2006 година, Почетен Гражданин на град Варна, Почетен гражданин на град Кюстендил, Заслужил деятел на културата.

"Сбогом, учителко мила, тъй много сме твойте деца!", изразиха своята тъга и съболезнования "Сребърни звънчета" и техните почитатели.

Поклонението е на 25 февруари, във фоайето на театъра в Кюстендил.

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Формулата за успешна кариера на Зорница Иларионова

Сами сме много ограничени, силни сме, когато сме заедно!

Холандският съд реши: Ще гледаме Мишел Уелбек в порнофилм

Френският писател загуби и двете дела, с които се опита да спре излизането на записите

Праправнучка на Рахманинов не позволила да върнат праха му в Русия

80 години от смъртта и 150 години от рождението на големия композитор

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (видео и снимки)

Трябва да се научим да прощаваме на себе си, а след това на всички останали", каза Владимир Пенев, а Маргита Гошева допълни: "Нека зрителите ходят с удоволствие на театър, защото ще получат цял набор от емоции, които рядко присъстват толкова синтезирано в ежедневието ни"

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Владимир Пенев и Светлана Янчева взеха театралните статуетки за водеща мъжка и женска роля