Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скърбим... за Ангелина Милева - създателката на детската песен в България

IN MEMORIAM

Скърбим... за Ангелина Милева - създателката на детската песен в България

Емблематична личност, възпитала поколения кюстендилци

Ангелина Милева (Снимка: Личен архив)

Създателката на първия детски вокален ансамбъл - "Сребърни звънчета" ни напусна преди два дни.

В Кюстендил тя създава първия 60 акордеонен оркестър "Пионер"- най-овладяната изпълнителска форма, с която става лауреат на Третия републикански фестивал на художествената самодейност през 1964 г.

Същата година става директор на детска музикална школа към профсъюзния дом на културата "Димитър Благоев". През 1976 основава хор "Рамашка". Диригент е на Хора на туристите към Български туристически съюз и изградения към него мъжки октет. Диригент е на ученическия хор на начално училище "Климент Охридски" създател е и на детска вокална група "Звездица".

През 1969 година Милева създава "Сребърни звънчета" - първият в страната детски вокално-естраден ансамбъл. През годините емблематичният детско-юношеския ансамбъл промени стила на детското пеене, стимулира български композитори да пишат песни специално за деца.

Налага се нов стил в писането на детската песен не само в България, но и в Европа. Прославя България в чужбина, печели стотици награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Издадени са над 25 звукозаписни албума, четирисерийния филм "Федерация на диностронавтите", още 16 телевизионни филма, многобройни участия пазени в златния фонд на БНТ и над 90 записа в БНР.

Ангелина Милева е носител на орден "Кирил и Методи"- първа и трета степен, носител на наградата "Варна" 2006 година, Почетен Гражданин на град Варна, Почетен гражданин на град Кюстендил, Заслужил деятел на културата.

"Сбогом, учителко мила, тъй много сме твойте деца!", изразиха своята тъга и съболезнования "Сребърни звънчета" и техните почитатели.

Поклонението е на 25 февруари, във фоайето на театъра в Кюстендил.

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Звездата от "Фантомът на операта" Надим Нааман: Тази роля беше голямата ми мечта

Британският актьор е в София за една от най-зрелищните постановки на Бродуей

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал

Почина известният ритъм енд блус певец Кларънс "Фрогман" Хенри

Фондацията за джаз и културно наследство на Ню Орлиънс съобщи, че Хенри е починал в неделя вечерта, без да посочва причината за кончината му

Новият министър на културата Найден Тодоров официално встъпи в длъжност

"С министър Кръстев вече имаме опит в приемането и предаването. Аз съм спокоен за това, което намирам, защото и двамата сме от една сфера и няма как да нямаме близко виждане за това, че културата трябва да върви напред, каквото и да става", сподели министър Тодоров

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Уди Алън: Цялата романтика на правене на филми изчезна

Уди Алън отново намекна за оттегляне от киното, докато сестра му твърди пред New York Times, че американският режисьор пише сценарий за нов проект