Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина поетът Ивайло Балабанов

IN MEMORIAM

Почина поетът Ивайло Балабанов

Отиде си от този свят само осем месеца след смъртта на неговата муза и житейска половинка - Иванка Балабанова, месец преди да навърши 76 години

Ивайло Балабанов (Снимка: BulFoto, Данчо Йорданов, Ивайловград)

Навръх Илинден, в родното си село Хухла, Ивайловградско, само месец преди да навърши 76 години, почина големият български поет, почетен гражданин на Свиленград Ивайло Балабанов.

Отива си от този свят само осем месеца след смъртта на неговата муза и житейска опора - Иванка Балабанова.

След кончината й, той се премества от Свиленград в Хухла, където за него се грижат сестра му и племенниците му.

Поклонението ще се състои на 21 юли в 9 ч. в православния храм "Преображение Господне" в Ивайловград, в 10 ч. ще се извърши погребението.

Ивайло Балабанов е роден през 1945 г. в с. Хухла, Ивайловградско. Завършва гимназията в Ивайловград, след което работи по изграждането на Кремиковци, язовир "Ивайловград", "Пътни строежи" и др. Известно време работи като програмен ръководител на радиовъзел "Ивайловград".

Дълги години живее в Хасково, след което се установява в Свиленград. Почетен гражданин е на Ивайловград, Кърджали, Свиленград и почетен селянин на родното му с. Хухла.

Печатал е свои творби в почти всички големи литературни издания, както и във вестници, списания и алманаси в цялата страна. Носител е на десетки награди, призове и литературни отличия, сред които са: "Южна пролет" (1980), награда на Съюза на българските писатели (1987 г.), национална награда "Изворът на Белоногата" (2001 г.), Книга на годината - 2004 г. за "Песни за старо вино", литературна награда за цялостно творчество "Александър Паскалев" (2005), награда за патриотична поезия на името на Георги Джагаров (2006), национална литературна награда "Пеньо Пенев", орден на Националния съюз на капитан Петко Войвода и др. За изключителните му заслуги в областта на културата и изкуството Ивайло Балабанов бе награден миналата година с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен.

Поклон пред паметта на поета Ивайло Балабанов! 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

На 80 години почина "титанът на италианската литература" Роберто Каласо

"Със смъртта на Роберто Каласо загубихме един от стълбовете на италианската издателска дейност и изключителен интелектуалец...," коментира министърът на културата Дарио Франческини

Министър Велислав Минеков: Трябва да има нова методика за финансиране на театрите

59 000 лева струва месечната издръжка на един културен институт в чужбина, но в някои от тези български институти "дейност не се забелязва", каза още министърът на културата в рубриката "Властта говори! Открито"

Легендарният изпълнител на салса и меренге Джони Вентура почина на 81 години

Изпълнителят записва 105 албума по време на кариерата си, която продължава пет десетилетия. Сред най-големите му хитове са "Merenguero Hasta la Tambora" и "Patacon Pisao"

Някогашният дом на Бурле Маркс е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Имотът е лабораторията за ботанически и ландшафтни експерименти на бразилския архитект

Зам.-министърът на културата Весела Кондакова: Най-голямата иновация е промяната на мисленето

"Всички сме част от екосистема, която няма как да се развива чрез единични или изолирани промени", казва зам.-министърът за инициативата "Новият европейски Баухаус"