Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина носителят на "Пулицър" за поезия Чарлз Симич

IN MEMORIAM

Почина носителят на "Пулицър" за поезия Чарлз Симич

Смъртта му беше потвърдена в понеделник от изпълнителния редактор на издателска къща "Алфред А. Нопф" Дан Халперн

Чарлз Симич (Снимка: Getty Images)

Чарлз Симич, поетът, носител на наградата "Пулицър" за 1990 г., който възхищаваше критици и читатели с уникалното си изкуство на лиризъм и пестеливост, трагични прозрения и разрушителен хумор, почина на 84-годишна възраст, предаде АП, цитирана от БТА.

Чарлз Симич (Facebook профил)

Смъртта на Симич, поет лауреат на САЩ в периода 2007-2008 г., беше потвърдена в понеделник от изпълнителния редактор на издателска къща "Алфред А. Нопф" Дан Халперн. Той не предостави веднага допълнителни подробности.

Embed from Getty Images

Автор на десетки книги, Симич е класиран от мнозина като един от най-великите и най-оригиналните поети на своето време, който не е писал на английски до 20-те си години.

Роден е в Белград, Югославия, а името му по рождение е Душан Симич (също срещано като Симик). Превеждан е и на български. Става американски гражданин през 1971 г., а две години по-късно започва работа като преподавател в университета на Ню Хемпшир, където остава десетилетия наред.

От 1973 г. е професор по литература в Университета на Ню Хемпшир.

Неговата мрачна, но комична перспектива е оформена отчасти от годините му на израстване във военновременна Югославия, което го кара да забележи, че "Светът е стар, винаги е бил стар." Стиховете му обикновено бяха кратки и остри, с изненадващи и понякога резки промени в настроението и образите, сякаш отразяващи жестокостта и произволността, с които бе свикнал от малък.

Embed from Getty Images

Поклон!

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"