Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си голямото име на варненския балет Екатерина Чешмеджиева

IN MEMORIAM

Отиде си голямото име на варненския балет Екатерина Чешмеджиева

Публиката я обичаше и щедро я възнаграждаваше с аплодисментите и любовта си

С Константин Илиев (Източник: Държавна опера - Варна)

На 27 декември 2021 г. напусна този свят голямото име на варненския балет, примабалерината на Държавна опера Варна Екатерина Чешмеджиева.

Родена с призванието да танцува, Екатерина Чешмеджиева получава блестящо балетно образование. След Държавното хореографско училище в София, тя завършва престижната Балетна академия "А. Я. Ваганова" в Санкт Петербург в класа на Н. М. Дудинская, а по-късно се дипломира и в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София със специалност "Балетна педагогика", защитава също магистърска степен по "Балетна режисура".

С Константин Илиев в "Жизел" (Източник: Държавна опера - Варна)(Източник: Държавна опера - Варна)

Веднага след завръщането си от Русия, получава покана да остане в София, но тя предпочита родния си град и 18-годишна влиза в балетната трупа на Варненската опера, на която посвещава целия си творчески път. От 1974 г. е солистка и примабалерина, а от 1999 г. е несменяем художествен ръководител на балета на оперния театър.

Първа Маргарита Арнаудова забелязва изключителния талант на варненската балерина и й поверява ролята на Пепеляшка в едноименния балет. "Появих се като Пепеляшка, а осъмнах като звезда", разказва по-късно Катя за този свой успешен дебют, предопределил бъдещата й стремителна кариера. На балетната сцена тя изгражда един след друг забележителни образи, сред които главните героини в "Жизел", "Зле опазеното момиче", "Копелия", "Спартак", "Ромео и Жулиета", "Пепеляшка", "Шехеразада", "Чудният мандарин", "Шопениана", "Любовна магия", "Болеро", "Бохемски живот", "Хайдушка песен", "Спящата красавица", "Тоска", "Триада", "Сюита Синатра", "Ана Каренина" и др.

Екатерина Чешмеджиева, заедно с нейния постоянен балетен партньор Константин Илиев, издигна варненския балет на най-високо ниво и под ръководството на знаменитите хореографи Галина и Стефан Йорданови написа златния период в неговата история.

Публиката я обичаше и щедро я възнаграждаваше с аплодисментите и любовта си. Аплодисментите я съпровождаха и на гастролите в Швейцария, Русия, Испания, Австрия, Индия, Румъния, Египет, Гърция, Турция, Финландия, Португалия.

С Константин Илиев в "Любовна магия" (Източник: Държавна опера - Варна)

За високото балетно майсторство на варненската балетна прима свидетелстват отличията: Държавна награда за ролята на "Жизел", награда "Варна" за цялостно творчество (2003), награда "Феникс" на Държавна опера Варна за високи творчески постижения като примабалерина и за цялостен принос като дългогодишен художествен ръководител на балетната трупа при Държавна опера Варна (2015), Почетен златен знак на кмета "За заслуги към Варна" (2016) и др. Професионално признание са и поканите за участие в журитата на XXII, XXIII и XXIV Международен балетен конкурс във Варна.

И ако днес възпитаниците на Катя Чешмеджиева от балетните класове на НУИ "Добри Христов" танцуват на българската и световната сцена, а следващото балетно поколение на Държавна опера Варна завладява нови творчески хоризонти, то става възможно, защото преди тях е имало кой да им покаже пътя към върха.

Аплодисменти, поклон и светлина във вечния ти път, незабравима Катя, пишат колегите й от Варненската опера.

Почитателите на балетното изкуство могат да се поклонят пред тленните й останки в оперния театър на 31 декември от 10.00 до 11.00 часа.
Погребалната церемония ще се извърши в същия ден от 12.00 часа в централния гробищен парк на Варна.

 Поклон! 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Бароковите костюми от хартия на Ася Козина, които взривиха света на модата

Украинската артистка работи с марки като Dolce & Gabbana като създава костюм, вдъхновен от една от символичните сгради на Киев - Къщата с химерите

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Актьорът Сам Нийл разкри, че е болен от рак

Актьорът, станал известен с ролята на палеонтолога Алън Грант в сагата "Джурасик парк" разкри в мемоарите си, че се лекува от рак на кръвта трети стадий

Почина хърватската писателка Дубравка Угрешич

Едно от най-големите имена на европейската литература, есеистка и преводачка, е починала днес на 73-годишна възраст, съобщава Загребският мултимедиен институт

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства