Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си големият музикант Борис Петров - Парчето

IN MEMORIAM

Отиде си големият музикант Борис Петров - Парчето

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София"

Борис Петров - Парчето (Източник: БНР)

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега, съобщиха от БНР.

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София".

Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му!

Вечна памет!

Борис Петров ни напусна на 52. Роден е в Русе през 1970 година. Борко, както го познават всички, е син на голямата звезда на българския джаз Петър Петров - Парчето. След смъртта на баща си той създава фондация на негово име, която продължи делото му - да организира Националния джаз фест в Русе. Борко бе отдаден на музиката и тя бе неговият живот.

Открива музиката в най-ранна възраст. През 1982 г. е приет за ученик в Русенското музикално училище с кларинет. Печели два пъти конкурса за камерна музика "Златната Диана" през 1984 и 1986 година.

Започва да свири и на саксофон след поканата на Александьр Владигеров за участие в спектакъла "Рапсодия в Синьо". Първите му стъпки като саксофонист са ключов момент за Борис и той продължава своята кариера като през 1989 е приет за студент в Българска Държавна Консерватория специалност саксофон в класа на Светозар Русинов. Участва в много и най-различни музикални формации.

През 1991 основава джаз трио "Русчук", с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992 г. През същата година е ученик в майсторски клас по пиано на Милчо Левиев. От 2000 година е солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, кьдето работи и досега. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина.

През 2013 г. е поканен от проф. Пламен Джуров да изпълни неговия Концерт за алт саксофон и оркестър. От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе, с което продължава традициите създадени от неговия баща, но със собствен стил и модерност.

Поклон!

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Алея на Дановия хълм в Пловдив носи името на световноизвестния музикант Милчо Левиев

"Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима...", каза при официалното откриване на алеята съпругата му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Иван Радоев: Свободен е този човек, който може да каже пред себе си "От нищо не ме е страх"

Днес се навършват 30 години от кончината на големия български писател, поет и драматург

Вера Немирова представи във Варна своята работа по опери на Рихард Вагнер

В мултимедийна презентация тя показа откъси от свои постановки на различни сцени по света и разказа подробности за тяхната реализация

Теодор Ушев ще получи наградата "Гутузо" за 2024 година на фестивала Анимафикс в Италия

Ушев ще бъде почетен за цялостна кариера и за приноса си в развитието на рисуваното движещо се изображение