Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си големият музикант Борис Петров - Парчето

IN MEMORIAM

Отиде си големият музикант Борис Петров - Парчето

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София"

Борис Петров - Парчето (Източник: БНР)

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега, съобщиха от БНР.

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София".

Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му!

Вечна памет!

Борис Петров ни напусна на 52. Роден е в Русе през 1970 година. Борко, както го познават всички, е син на голямата звезда на българския джаз Петър Петров - Парчето. След смъртта на баща си той създава фондация на негово име, която продължи делото му - да организира Националния джаз фест в Русе. Борко бе отдаден на музиката и тя бе неговият живот.

Открива музиката в най-ранна възраст. През 1982 г. е приет за ученик в Русенското музикално училище с кларинет. Печели два пъти конкурса за камерна музика "Златната Диана" през 1984 и 1986 година.

Започва да свири и на саксофон след поканата на Александьр Владигеров за участие в спектакъла "Рапсодия в Синьо". Първите му стъпки като саксофонист са ключов момент за Борис и той продължава своята кариера като през 1989 е приет за студент в Българска Държавна Консерватория специалност саксофон в класа на Светозар Русинов. Участва в много и най-различни музикални формации.

През 1991 основава джаз трио "Русчук", с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992 г. През същата година е ученик в майсторски клас по пиано на Милчо Левиев. От 2000 година е солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, кьдето работи и досега. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина.

През 2013 г. е поканен от проф. Пламен Джуров да изпълни неговия Концерт за алт саксофон и оркестър. От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе, с което продължава традициите създадени от неговия баща, но със собствен стил и модерност.

Поклон!

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Сирийският писател Халед Халифа почина на 59-годишна възраст от сърдечен удар

"Оставам, защото това е моята страна. Роден съм тук, живея тук и искам да умра тук!", каза той в интервю през 2019 г.

Мариана Евстатиева-Биолчева: Ценностите са неуправляеми

"Не изпращам послания, а споделям мисли и надежди за филма, който трябва да говори на всички. А посланията се раждат, когато си успял с първото. Иначе изкуството рискува да наподобява урок", категорична е режисьорката

Рада Москова: Детството - градините на рая, откъдето познанието ни отмества

"Възприемам правото на автора, не толкова във финансови измерения, колкото като правото да съществува във времето", казва именитата ни писателка и сценаристка

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Художникът, който рисувал... музика

70 години от смъртта на Люсиен Дюрмер

Васил Ангелов бе отличен с наградата за най-добър млад график за 2023 г.

Трима ученици от Художественото училище в София получиха годишна стипендия в IV Национален конкурс за "Графика - класически техники" - 2023 г.