Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

IN MEMORIAM

Отиде си големият интелектуалец Светлозар Игов

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", вярваше литературоведът

Светлозар Игов (Снимка: BulFoto)

Отиде си Светлозар Игов - български учен, литературен критик и историк, есеист, поет, белетрист и преводач, съобщиха на БТА от семейството му.

"Не многото писатели правят литературата, а достатъчното добри писатели", каза той през 2019 г., когато получи наградата за цялостен принос от Литературен клуб "Перото". 

Поколения филолози се подготвяха за изпити по литературните му трудове, а други - директно в аулата черпеха направо от извора.

Още

Проф. Светлозар Игов е носителят на "Перото" 2019 за цялостен принос

Проф. Светлозар Игов е носителят на "Перото" 2019 за цялостен принос

Светлозар Игов е роден на 30 януари 1945 г. в село Радуил, Софийска област. Преподавател е в Софийския и в Пловдивския университет, професор. Автор е на книги с монографични литературоведски изследвания, студия, статии, очерци.

Завършва славянска филология в Софийския държавен университет през 1966 г. Специализира славянски литератури в Белград и Загреб (1967-1968). Преподавател е в Софийския университет (1967-1969) и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (от 1978). Редактор е във вестник "Литературен фронт" (1969-1970), списание "Съвременник" (1972-1977), главен редактор на списание "Език и литература" (1994-2005). Работи в Института за изкуствознание при БАН (1976-1978). Научен и старши научен сътрудник (1978, 1988) е в Института за литература при БАН. През 1978 г. защитава докторска дисертация на тема "Иво Андрич - творческо развитие и художествена структура".

Създател е на наградата "Дъбът на Пенчо". Председател е на журито на националната награда за поезия на името на Иван Николов за 2019 г.

Светлозар Игов започва да публикува в периодиката през 1960 г.

Светлозар Игов - вдясно (Снимка: BulFoto)

Интересите му са в областта на историята и критиката на българската литература, поетиката на романа, общото и сравнително литературознание, славянски литератури, теория и критика на превода. Познава, изследва и популяризира класическата и модерна философска и литературна мисъл.

Активно се занимава с оперативна критика. Изявява се и в областта на художествената литература: поезия, проза, фрагменти, афоризми, есета, пиеси. Има също заслуги като преводач и автор на антологии.

Поклон пред паметта му!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Проф. Светлозар Игов е носителят на "Перото" 2019 за цялостен принос

Цочо Бояджиев, Марин Трошанов, Елена Алексиева, Добромир Байчев, Хеле Далгор грабнаха отличието в своите категории

Посланикът на Испания пред Dir.bg: Културният ви живот е забележителен във всички сфери

"В края на председателството ни подкрепяме България не само за Шенген, но и по всички важни въпроси" сподели още Н.Пр. Алехандро Поланко

"Бащата на операта" - признание след три века на забрава

380 години от смъртта на Клаудио Монтеверди

Британският писател и поет Бенджамин Зефаная почина на 65-годишна възраст

Телевизионните зрители го познават и като част от актьорския състав на популярния сериал "Остри козирки" на Би Би Си

Протест в цялата страна: Народ без култура е народ без бъдеще (снимки)

Над 2000 души са се включили в протеста в различни части на страната, а министър Асен Василев коментира, че "не вижда за какво протестират", тъй като бюджетът за култура бил увеличен значително

Иван Бърнев: Нека повярваме, че в нас носим мощна атомна централа за добро

Един от най-забележителните български актьори беше герой на ежегодното събитие на Dir.bg He`s The MAN 2023