Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си големият архитект Валентина Атанасова, автор на парковете на НДК и "Слънчев бряг"

IN MEMORIAM

Отиде си големият архитект Валентина Атанасова, автор на парковете на НДК и "Слънчев бряг"

Правила е детайлни разработки на ботанически кът, розариум, комплекс за авио- и автомоделизъм, тенис кортове и други, както и редица по-малки паркови обекти у нас и в чужбина

Арх. Валентина Атанасова (Снимка: Личен архив на семейството)

На 9 юни почина арх. Валентина Атанасова, автор на околното пространство на НДК.

"Отиде си един от най-видните ландшафтни архитекти на България, осъществила редица мащабни архитектурни проекти в цяла България, а също и в чужбина", съобщават от семейството й. Погребението е било на 11 юни.

Арх. Валентина Атанасова (Снимка: Личен архив на семейството)

Арх. Валентина Атанасова е родена на 16 октомври 1931 г. в Шумен, където е и завършила с отличие Първа девическа гимназия. От 1949 до 1954 г. следва в Ленинградската лесотехническа академия, специалност "Ландшафтна архитектура", която завършва със златен медал.

Трудовата й дейност протича в организации като "Главпроект" - София, където е проектант и групов ръководител, "Софпроект" като ръководител на творческо ателие - отговорник по околната среда при изграждането на НДК, архитектурно-проектантско бюро за уникални обекти към Комитета по култура - ръководител на творческо ателие, и "Интерпроект" - ръководител на творческо ателие.

В биографията си има множество реализирани проекти. Сред тях са паркът към Националния дворец на културата - София (с колектив), паркът към курортен комплекс "Слънчев бряг" (1958-1979 г.), паркът към Правителствен комплекс - Бояна (с колектив), паркът към Олимпийския спортен комплекс - град Тунис, паркът към Правителствен комплекс - град Алжир, и паркът "Кенана" - град Хасково (с колектив).

Правила е детайлни разработки на ботанически кът, розариум, комплекс за авио- и автомоделизъм, тенис кортове и други, както и редица по-малки паркови обекти.

"На биеналето по архитектура Валентина Атанасова получи Голямата награда на кмета на Мадрид за проекта на околното пространство към НДК и покана да проектира голям парк в новостроящ се квартал в Мадрид.

Арх. Валентина Атанасова (Снимка: Личен архив на семейството)

За съжаление, тя пожела да проектира големия "Парк на розата в Казанлък", за който бе спечелила международен конкурс и за който се смяташе, че ще бъдат отпуснати достатъчни средства, за да се превърне той в Национална и международна атракция, но с политическите промени това не стана и редица проекти останаха нереализирани", отбелязват близките на арх. Валентина Атанасова.

В началото на 90-те години заболяване прекъсва за значителен период творческата й 

Поклон пред паметта й!

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Продуцент уличи режисьора на "Тутси" в шпионаж

90 години от рождението на Сидни Полак

Идейното наследство на Кант учи, че е възможен свободен, справедлив и морален живот

Светът отбелязва 300 години от рождението на философа Имануел Кант

Николета Мани - първата с титла "звезда" на балетната трупа на "Ла Скала"

В кариерата си Мани вече е танцувала на сцени от Токио до Мексико, от Москва до Торонто

Алея на Дановия хълм в Пловдив носи името на световноизвестния музикант Милчо Левиев

"Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима...", каза при официалното откриване на алеята съпругата му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей