Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Николай Бинев: Такъв съм аз - един театър и една жена за цял живот

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ

Николай Бинев: Такъв съм аз - един театър и една жена за цял живот

Днес се навършват 90 години от рождението на големия български актьор

Николай Бинев в телевизионната постановка "Оле затвори очички", режисьор Павел Павлов (Снимка: Румяна Бояджиева, фотоархив БНТ)

Още

"Опасни връзки" по Шодерло дьо Лакло с премиера на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

"Опасни връзки" по Шодерло дьо Лакло с премиера на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

Такъв съм си аз - един театър и една жена за цял живот... Признавам, това се дължи предимно на моя консерватизъм, каза големият български актьор Николай Бинев. Той остава верен на Младежкия театър и в продължение на целия си сценичен живот играе почти само на негова сцена.

"Мисля, че най-силното ми качество е умението да се съсредоточавам - и пред микрофона, и пред камерата, и на театралната сцена. Но ако ме изправите пред 50 или 100 човека на живо, моите колеги знаят, че аз просто съм умрял. Този ужасен страх, от дъха на публиката - с него не се свиква", разказва актьорът, чиято кариера започва с музиката.

"Обичам да събирам и да се ровя в снимки на мои приятели. Моята голяма страст е музиката. Имам над триста касети с оперна и симфонична музика. Аз самият съм завършил музикално училище и понякога си мисля дали нямаше да е по-добре, ако бях станал музикант", споделя той.

1959 г. Николай Бинев (Източник: Архив Dir.bg)

В НАЧАЛОТО Е МУЗИКАТА

Николай Бинев е роден на 5 юли 1934 г. в Сливен. Учи в Музикалното училище, в родния си град, свири на цигулка и пиано под ръководството на композитора и общественик Мишо Тодоров.

Наследява обичта към музиката от баща си Димитър Бинев, който е певец в хорова капела. "Когато дойдохме в София, не бях убеден какво ще следвам, но исках то да бъде музика. Но понеже от малък знаех руски език и имах хубаво произношение, затова ме взеха да играя главната роля в една училищна пиеса - "Зрелостно свидетелство" от Лидия Гераскина. Изиграхме тази пиеса в кинотеатър "Георги Димитров" и на мен много ми се услади", разказва Николай Бинев.

В "Провинциалистката" с Жана Стоянович, режисьор Павел Павлов ( Снимка: Ружа Тонева

В телевизионната постановка "Вечери в Антимовския хан" От ляво надясно: Йордан Матев (Алтъков), Леда Тасева (Елиза Шмид), Николай Бинев (Палазов) (Снимка: Румяна Бояджиева)

Заедно с Жоржета Чакърова в телевизионната постановка "Севилският бръснар”, режисьор Павел Павлов (Източник: Архив Dir.bg)

Завършва актьорско майсторство при проф. Кръстьо Мирски във Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ, днес НАТФИЗ) през 1958 г. След това е разпределен да играе в Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе. Там Николай Бинев дебютира в ролята на Андрей, в постановката "Всяка есенна вечер" на Иван Пейчев, с режисьор Любомир Шарланджиев. За ролята си получава първа награда за актьорско майсторство на Втория национален преглед на българската драма и театър през 1959 г.

РЪКА ЗА РЪКА В ТЕАТЪРА И В ЖИВОТА

Още

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

Бина Харалампиева с "Граф Монте Кристо" - на сцената на Младежки театър "Николай Бинев"

На сцената на русенския театър Николай Бинев сключва брак с актрисата Домна Ганева, с която преминават заедно "ръка за ръка" в живота и театъра. През същата година Николай Бинев е поканен в актьорския състав на Народния театър за младежта в София. На неговата сцена се превъплъщава в ролята на Монахов от постановката "Варвари", Сократ от едноименния спектакъл по Гилерме Фигейреду, Стария от пиесата "Когато розите танцуват" на Валери Петров.

В "Напразните усилия на любовта", режисьор Павел Павлов (Снимка: Румяна Бояджиева)

20 септември 1976 г. Актьорът Николай Бинев (Снимка: Архив на БТА)

Бинев участва в три от емблематичните постановки по драматургия на Питър Шафър - "Еквус", "Моцарт" и "Упражнение за пет пръста". "Това е брилянтно написана драматургия. Докато играех, чувствах как публиката долу постепенно се захласва и гледа като омагьосана", споделя актьорът.

Музикалните умения му помагат в изработване на образа на Славей горски в мюзикъла "Вълкът и седемте козлета", за което е отличен с първа награда на Втория национален преглед на детско-юношеската драматургия и театър през 1976 г.

ЗАВИНАГИ С МЛАДЕЖКИЯ ТЕАТЪР

Още

Спектакълът "Експериментът" - премиера в Младежки театър "Николай Бинев"

Спектакълът "Експериментът" - премиера в Младежки театър "Николай Бинев"

Николай Бинев режисира на сцената на Младежкия театър постановките "Зикови", "Жена, цвете и прозорци на север", "Гардеробиерът" и "Аз чакам знак". През 2000 г., по повод отбелязването на своите четиридесет години в Младежкия театър той поставя пиесата "Джин и медени питки", в която му партнира актрисата Илка Зафирова.

В творческата си биография Николай Бинев има над 120 роли. "За мен театърът е най-топлото, най-истинското, най-сърдечното изкуство", споделя актьорът през 2001 г.

Николай Бинев и Петър Петров в телевизионната постановка "Нос" от Гогол, режисьор Павел Павлов (Снимка: Александър Кузманов, фотоархив БНТ)

Николай Бинев и Владимир Смирнов в "Севилският бръснар", режисьор Павел Павлов (Източник: Архив Dir.bg)

С Наум Шопов (вляво) в "Чичовци" по Иван Вазов, режисьор Павел Павлов (Източник: Архив Dir.bg)

Първата роля в киното е във филма "Стръмната пътека" на режисьора Йонко Йонков. Признанието на публика и критика печели с образите, пресъздадени в "Обич", "Нощем с белите коне", "Умирай само в краен случай", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Сбогом, приятели".

Владимир Смирнов, режисьорът Павел Павлов и Николай Бинев по време на репетиции на "Севилският бръснар" - телевизионен театър (Източник: Архив Dir.bg)

Работен момент от “Чичовци” заедно с режисьора Павел Павлов (Източник: Архив Dir.bg)

Николай Бинев е двукратен носител на наградата "Аскеер" за водеща мъжка роля в пиесата "Две усмивки на Чехов" през 1995 г. и за цялостен принос в театралното изкуство през 2000 г.

Умира в София на 8 декември 2003 г.

16 март 1999 г., София. Николай Бинев във ''Всички мои синове'' от Артър Милър на сцената на Младежкия театър. Снимка: Бистра Бошнакова/БТА

Николай Бинев (Източник: Архив Dir.bg)

На 9 декември 2003 г., в съболезнователна телеграма до близките на актьора, президентът Георги Първанов отбелязва: "Своето име, душа и талант той свърза с Младежкия театър, на който отдаде всичко от себе си и остана верен през целия си житейски и творчески път. Киното и телевизията запазиха незабравими превъплъщения в многобройни образи, пресъздадени с изящество и ерудиция от големия творец. Съдбата му отреди мястото на неповторим актьор, естет и вълшебник на сцената, екрана и в ефира, дари го с обичта на поколения почитатели". На 23 януари 2006 г., с указ на президента, Народният театър на младежта започва да носи неговото име.

През 2004 г., по идея на съпругата му Домна Ганева и по повод 70-годишнината от рождението на актьора, "Балкантон" издава компактдиска "Николай Бинев пее". В него са включени 23 песни и арии.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Продуцент уличи режисьора на "Тутси" в шпионаж

90 години от рождението на Сидни Полак

Идейното наследство на Кант учи, че е възможен свободен, справедлив и морален живот

Светът отбелязва 300 години от рождението на философа Имануел Кант

Николета Мани - първата с титла "звезда" на балетната трупа на "Ла Скала"

В кариерата си Мани вече е танцувала на сцени от Токио до Мексико, от Москва до Торонто

Алея на Дановия хълм в Пловдив носи името на световноизвестния музикант Милчо Левиев

"Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима...", каза при официалното откриване на алеята съпругата му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей