Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Напусна ни режисьорката Галина Кралева

IN MEMORIAM

Напусна ни режисьорката Галина Кралева

Тя бе е автор на 120 документални и на 2 игрални филма, повечето от които са посветени на български интелектуалци и общественици, оставили диря в българското култура и изкуство

Галина Краева (Снимка: Личен архив на Марина Чертова)

На 23 април, след кратко, но тежко боледуване, на 71 години си отиде режисьорката и сценаристка Галина Кралева, съобщи за БТА Марина Чертова, дъщеря на Кралева.

Кралева е автор на 120 документални и на 2 игрални филма, повечето от които са посветени на български интелектуалци и общественици, оставили диря в българското култура и изкуство.

Галина Кралева засне филми за актьори, писатели, художници, режисьори, музиканти, спортисти сред които Дора Габе, Павел Вежинов, Иван Андонов, Дечко Узунов, Никола Манев, Румен Скорчев, Александър Божинов, Христо Нейков, Светлин Русев, Жул Леви, Георги Генков, Лика Янко, Георги Павлов-Павлето, Иван Димов, Любомир Денев, Йосиф Сърчаджиев, патриарх Неофит, Нешка Робева, Анелия Раленкова, Илиана Раева, Бианка Панова.

"Всички филми се правят много трудно, поне при мен. Първо трябва да обичам, да се влюбя в този, за когото правя филма, който и да е той - художник, поет, писател. Любовта в киното е нещо странно. Тръгва се някак си неочаквано, познаваш го, опитваш се да влезеш в дълбочина, в душата, доколкото можеш и накрая - каквото се получи. Трябва да е взаимно и той да ти повярва. Чак тогава стават нещата", казваше режисьорката.

През 1975 г. Галина Кралева се дипломира във Всесъюзния държавен институт по кинематография (ВГИК) - Москва по специалността кино и телевизионна режисура, специализира в Холандия при кинодокументалиста Йорис Ивенс.

От 1977 до 1992 г. - работи като режисьор-постановчик в Студия за телевизионни филми "Екран". От 1996 до 1999 г. - работи като режисьор в Българска национална телевизия. От 2000 г. е режисьор на свободна практика.

Голяма част от филмите на Галина Кралева са участвали на български и международни филмови фестивали, където са били удостоявани с престижни награди, припомня дъщерята на режисьорката. Нейни ленти са печелили награди в България, Япония, Русия, Франция, Унгария. Филмите й са прожектирани и в българските културни центрове в Москва, Скопие и Рим.

Филмите й са показвани и в редица страни по света, сред които Франция, Италия, Унгария, Испания, Швейцария, Русия, Германия, Израел, Китай, Япония, Австрия, Индия, САЩ, Мексико, Бразилия, Северна Македония, Гърция.

Филмът "Цветът на страданието", посветен на художника и колекционер акад. Светлин Русев, бе в официалната селекция на Международния женски филмов фестивал в Кретей, Франция, 1995, и бе прожектиран по време на Есенния салон в Париж през 1995 г., както и по време на изложби на Светлин Русев в Германия, Австрия, Индия и САЩ.

Филмът "Анелия" за златното момиче на българската художествена гимнастика Анелия Раленкова спечели Награда на Фестивала за спортни филми в Будапеща през 1983 г., както и Голямата награда "Златна камера" от кинофестивала в Рен, Франция, 1984 г. Филмът е закупен от Музея на Международния олимпийски комитет в Лозана.

През 2020 г. Галина Кралева бе отличена с Почетния знак на Министерство на културата "Златен век" - "Печат на Цар Симеон Велики", златен и грамота по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Опелото на Галина Кралева ще се извърши на 27 април (сряда) в столичния храм "Света София" от 13 часа.

Поклон!

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за актрисата Илка Зафирова и писателя Боян Ангелов

Петима културни дейци бяха удостоени с висши държавни отличия от президента Румен Радев

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група