Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На Великден си отиде художничката Калина Тасева

IN MEMORIAM

На Великден си отиде художничката Калина Тасева

"Не знам по-достоен живот. Нарисува толкова прекрасни картини и се държа толкова мъжки до края... ! Обичам я безкрайно и се гордея, че е моя майка! Дано душата и намери покой!", написа дъщеря й Десислава Минчева

Снимка: Фейсбук страница на Десислава Минчева

Именитата българска художничка Калина Тасева е починала на 24 април. За това съобщи в социалните мрежи дъщеря й, художничката Десислава Минчева, която е и преподавател в Националната художествена академия. "Мама си отиде днес, на Великден. Не знам по-достоен живот.

Нарисува толкова прекрасни картини и се държа толкова мъжки до края... ! Обичам я безкрайно и се гордея, че е моя майка! Дано душата й намери покой!", написа Минчева на страницата си във Фейсбук.

Калина Тасева е родена през 1927 г. в София. Расте в един от най-бедните, но колоритни квартали на столицата - Драз махла, между бул. "Сливница" и гарата. Завършва Първа девическа гимназия през 1946 г. В Художествената академия е студентка на Дечко Узунов и за една година на Илия Петров. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа. 

Участва редовно в общи изложби, организирани ежегодно от Съюза на българските художници (СБХ) от 1953 г. насам. Първата й самостоятелна изложба е през 1973 г. Член е на Съюза на българските художници от 1953 г., както и член-кореспондент на Съюза на австрийските художници "Кюнстлер Хаус".

Калина Тасева - "Параклисът", 1997 г.

Калина Тасева е създател на много лирични творби, но и на въздействащи работи от националната ни памет. Тя сътворява едни от знаковите исторически образи в българското изобразително изкуство, като картините й с образа на Апостола, съхранен такъв в сърцата на поколения българи.

Калина Тасева - "Левски пред съда", 1954 г.

Калина Тасева - "Левски и Миткалото", 1973 г.

Нейни произведения са включени в международни изложби на българската живопис в Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико сити, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Аахен, Анкара.

Творбите й са собственост на НХГ, СГХГ, художествените галерии в страната и частни галерии у нас и в чужбина, сред които колекциите на проф. д-р Петер Лудвиг /Германия/, на г-н Юго Вутен /Белгия/, на акад. Светлин Русев /София и Плевен/.

Тя бе един от художниците, които прокарват един от големите мостове между българското творческо минало и настояще.

Снимка: Фейсбук страница на Десислава Минчева

Калина Тасева е носител на множество престижни отличия:

- 1974 - награда "Владимир Димитров - Майстора" за живопис
- 1975 - национална награда за живопис "Захарий Зограф"
- 1976 - награда на Второто триенале на реалистичната живопис
- 1976 - Заслужил художник
- 1984 - Народен художник
- 1984 - орден "Народна република България" първа степен
- 1999 - награда "Никола Петров" за живопис
- 2008 - орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен

Поклон!

Коментирай 13

Календар

Препоръчваме ви

Александър Кадиев: Човек трябва да се бори за нещата, които наистина са до него

Режисьорът Златомир Молдовански, актьорите Александър Кадиев и Мартина Тодорова пред БТА за формите на любовта и любовта като основна част в премиения спектакъл "Момчетата и градът"

Почина Дейвид Маккалъм от "Военни престъпления" и "Мъжът от U.N.C.L.E."

Роденият в Шотландия актьор беше най-известен с участието си в шпионски телевизионни сериали от 60-те години и като ексцентричния съдебен лекар Дъки в популярния сериал "NCIS", 40 години по-късно

"Ваклуш" с премиерна прожекция в Рим

Почитателите на киното в италианската столица очаровани от 100 минутната си среща с българския духовен учител

Фернандо Ботеро: Аз никога не съм мислил за последствията!

Колумбийският художник твърди, че никога не рисува "дебели хора", а стилът му е прослава на самия живот, витален отпор както срещу отричането на плътта, така и срещу насилието върху човешкото тяло

Китай, какъвто не сте го виждали: При Бога на чая, дъждовната гора и цветята

Китайската национална телевизия CCTV засне филм с авторката на Impressio Юлия Владимирова

Андреа Бочели - зрящият глас на планетата

65 години от рождението на уникалния тенор