Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На Великден си отиде художничката Калина Тасева

IN MEMORIAM

На Великден си отиде художничката Калина Тасева

"Не знам по-достоен живот. Нарисува толкова прекрасни картини и се държа толкова мъжки до края... ! Обичам я безкрайно и се гордея, че е моя майка! Дано душата и намери покой!", написа дъщеря й Десислава Минчева

Снимка: Фейсбук страница на Десислава Минчева

Именитата българска художничка Калина Тасева е починала на 24 април. За това съобщи в социалните мрежи дъщеря й, художничката Десислава Минчева, която е и преподавател в Националната художествена академия. "Мама си отиде днес, на Великден. Не знам по-достоен живот.

Нарисува толкова прекрасни картини и се държа толкова мъжки до края... ! Обичам я безкрайно и се гордея, че е моя майка! Дано душата й намери покой!", написа Минчева на страницата си във Фейсбук.

Калина Тасева е родена през 1927 г. в София. Расте в един от най-бедните, но колоритни квартали на столицата - Драз махла, между бул. "Сливница" и гарата. Завършва Първа девическа гимназия през 1946 г. В Художествената академия е студентка на Дечко Узунов и за една година на Илия Петров. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, пейзажа. 

Участва редовно в общи изложби, организирани ежегодно от Съюза на българските художници (СБХ) от 1953 г. насам. Първата й самостоятелна изложба е през 1973 г. Член е на Съюза на българските художници от 1953 г., както и член-кореспондент на Съюза на австрийските художници "Кюнстлер Хаус".

Калина Тасева - "Параклисът", 1997 г.

Калина Тасева е създател на много лирични творби, но и на въздействащи работи от националната ни памет. Тя сътворява едни от знаковите исторически образи в българското изобразително изкуство, като картините й с образа на Апостола, съхранен такъв в сърцата на поколения българи.

Калина Тасева - "Левски пред съда", 1954 г.

Калина Тасева - "Левски и Миткалото", 1973 г.

Нейни произведения са включени в международни изложби на българската живопис в Лондон, Виена, Москва, Париж, Варшава, Токио, Брюксел, Мексико сити, Берлин, Букурещ, Рим, Кьолн, Аахен, Анкара.

Творбите й са собственост на НХГ, СГХГ, художествените галерии в страната и частни галерии у нас и в чужбина, сред които колекциите на проф. д-р Петер Лудвиг /Германия/, на г-н Юго Вутен /Белгия/, на акад. Светлин Русев /София и Плевен/.

Тя бе един от художниците, които прокарват един от големите мостове между българското творческо минало и настояще.

Снимка: Фейсбук страница на Десислава Минчева

Калина Тасева е носител на множество престижни отличия:

- 1974 - награда "Владимир Димитров - Майстора" за живопис
- 1975 - национална награда за живопис "Захарий Зограф"
- 1976 - награда на Второто триенале на реалистичната живопис
- 1976 - Заслужил художник
- 1984 - Народен художник
- 1984 - орден "Народна република България" първа степен
- 1999 - награда "Никола Петров" за живопис
- 2008 - орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен

Поклон!

Коментирай 13

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор