Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 80 години почина "титанът на италианската литература" Роберто Каласо

IN MEMORIAM

На 80 години почина "титанът на италианската литература" Роберто Каласо

"Със смъртта на Роберто Каласо загубихме един от стълбовете на италианската издателска дейност и изключителен интелектуалец...," коментира министърът на културата Дарио Франческини

Роберто Каласо (Снимка: Getty Images)

Италианският писател Роберто Каласо, наричан "титан на италианската литература", почина на 80 години след продължително боледуване, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на неговата издателска къща "Аделфи".

Ерудираните изследвания на мита и литературата на Каласо са преведени на повече от 20 езика. Писателят владееше френски, английски, испански, немски, латински и древногръцки, като е изучавал е и санскрит.

Сред най-известните му книги са "Крахът на Каш", "Ка", "Сватбата на Кадъм и Хармония". Темите му варират от древните богове и гръцката митология до бароковия художник Тиеполо и писатели като Кафка и Бодлер.

Embed from Getty Images

Роберто Каласо, който е роден през 1941 г. във Флоренция, бързо проявява изключителна литературна интелигентност, като чете монументалната творба "В търсене на изгубеното време" на Марсел Пруст още на 13-годишна възраст.

В работата си задълбочено изследва творчеството на Франц Кафка, а книгата му "К." е посветена на него.

Роберто Каласо (Снимка: Getty Images)

Каласо в продължение на шест десетилетия работи в престижното миланско издателство "Аделфи", което купи през 2015 г., за да предотврати придобиването му от "Мондадори".

"Със смъртта на Роберто Каласо загубихме един от стълбовете на италианската издателска дейност и изключителен интелектуалец с майсторска визия за нашата култура и нейните корени...," се казва в изявление на италианския министър на културата Дарио Франческини.

Смъртта на Каласо съвпадна с издаването на две негови нови книги. Едната от тях са мемоари, посветени на детството му във Флоренция по време на войната. В нея той разказва един от най-ранните си спомени как с родителите му са се криели от фашистката полиция, допълват от БТА.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

С изложба и прожекция на филм в Пловдив започва "Седмица на Димитър Димов"

От днес в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена "Литературната аптека на Д. Димов"

Руският режисьор Виталий Мански: Горбачов не ми подари друго освен надежда

"Не изпитвам носталгия към брезичките в Русия" споделя режисьорът, който е гост на 25-ия София Филм Фест, за да представи документалния си филм "Горбачов. Рай"

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Изложбата "Вазов в София" се открива пред Народния театър

На 22 септември за втори път ще бъде връчена награда за духовен принос на името на народния поет

Калин Врачански - между "Никотиана" и Ирина

Актьорът винаги дава нещо свое на героя, но не може да се откъсне до такава степен от себе си, че да каже - не, това вече не съм аз, казва Калин Врачански дни преди премиерата на "Тютюн" на Варненска сцена

Легендата на българската операторска школа Иван Цонев на 90 (галерия)

Той заедно с Юлий Стоянов, Невена Тошева, Едуард Захариев и Оскар Кристанов създават модерната школа на съвременното българско документално кино