Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На 80 години почина "титанът на италианската литература" Роберто Каласо

IN MEMORIAM

На 80 години почина "титанът на италианската литература" Роберто Каласо

"Със смъртта на Роберто Каласо загубихме един от стълбовете на италианската издателска дейност и изключителен интелектуалец...," коментира министърът на културата Дарио Франческини

Роберто Каласо (Снимка: Getty Images)

Италианският писател Роберто Каласо, наричан "титан на италианската литература", почина на 80 години след продължително боледуване, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на неговата издателска къща "Аделфи".

Ерудираните изследвания на мита и литературата на Каласо са преведени на повече от 20 езика. Писателят владееше френски, английски, испански, немски, латински и древногръцки, като е изучавал е и санскрит.

Сред най-известните му книги са "Крахът на Каш", "Ка", "Сватбата на Кадъм и Хармония". Темите му варират от древните богове и гръцката митология до бароковия художник Тиеполо и писатели като Кафка и Бодлер.

Embed from Getty Images

Роберто Каласо, който е роден през 1941 г. във Флоренция, бързо проявява изключителна литературна интелигентност, като чете монументалната творба "В търсене на изгубеното време" на Марсел Пруст още на 13-годишна възраст.

В работата си задълбочено изследва творчеството на Франц Кафка, а книгата му "К." е посветена на него.

Роберто Каласо (Снимка: Getty Images)

Каласо в продължение на шест десетилетия работи в престижното миланско издателство "Аделфи", което купи през 2015 г., за да предотврати придобиването му от "Мондадори".

"Със смъртта на Роберто Каласо загубихме един от стълбовете на италианската издателска дейност и изключителен интелектуалец с майсторска визия за нашата култура и нейните корени...," се казва в изявление на италианския министър на културата Дарио Франческини.

Смъртта на Каласо съвпадна с издаването на две негови нови книги. Едната от тях са мемоари, посветени на детството му във Флоренция по време на войната. В нея той разказва един от най-ранните си спомени как с родителите му са се криели от фашистката полиция, допълват от БТА.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

След като беше удостоен с престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и се срещна с читатели и почитатели в Рим, Венеция, Берлин, Цюрих и други европейски градове, той посвети литературна среща-разговор и на ямболската публика.

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Големият музикант ще даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка на Фиалата на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян"

Предвестникът на жанра "фентъзи" умира в адски мъки само на 46

Навършиха се 200 години от кончината на Е.Т.А. Хофман

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

На 26 юни в Дома на киното, във "Вила Боргезе" се състоя и международната премиера на документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska), посветен на 20-годишнината на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

Разрешенията за разкопки вече няколко седмици не са подписани, казва още археологът

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти