Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музикалната звезда Арон Аронов угасна в съня си

IN MEMORIAM

Музикалната звезда Арон Аронов угасна в съня си

Големият тенор си отиде само 3 дни след рождения си ден

Арон Аронов на сцената (Снимка: Музикален театър)

Днес в съня си е угаснала музикалната и сценична легенда - тенорът Арон Аронов - само 3 дни след като навърши 85 години. Тъжната вест съобщиха от семейството му, цитирани от "24 часа".

Аронов, който въпреки възрастта си беше много активен в социалните мрежи, публикува на 12 юли своя снимка от юбилея с недпис "Честит рожден ден на мен!". На снимката звездата на Музикалния театър и деен музикален педагог изглежда в отлично здраве и настроение.

Арон Аронов (Източник: Facebook страница на певеца)

За 45-те години творческа кариера тенорът Арон Аронов е играл в 975 спектакъла в ролята на Едвин от "Царицата на чардаша" и 134 в ролята на Фери Бачи от същата оперета. Многобройни са превъплъщенията му в ролите на Данило от "Веселата вдовица"; Граф Тасило от "Графиня Марица"; Адам от "Птицепродавецът"; Айзенщайн, Фалке и Алфред от "Прилепът"; Баринкай и Хомонай от "Цигански барон"; Парис, Ахил и Калхас от "Хубавата Елена"; Паганини от "Паганини". За героя му на Су Чонг от "Страната на усмивките" се говори десетилетия наред.

В репертоара му са и централните роли от "Теменужката от Монмартър", "Принцът от Мадрид", "Перикола", "Хубавата Галатея", "Андалусия", "Орфей в Ада", "Рицар Синята брада" и много други.

Не остава длъжен и към българските заглавия, където изпълнява ролите на Младен и Минко от "Бунтовната песен" (Г. З. Черкин), Кир Спиридоне от "Рицарят", Илия от "Луд Гидия" (П. Хаджиев), Ученият от "Сянката" (В. Райчев).

За ролите на Сполетта от "Тоска", Абата от "Андре Шение", Панг от "Турандот", Руиц от "Трубадур", Нормано от "Лучия ди Ламермур", Овлур от "Княз Игор", трети евреин от "Саломе" е наричан "Царят и на малката роля".

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Теодосий Спасов: Провокират ме различните сцени, обичам да се впускам в неща, които са нови за мен

"В момента има пренасищане с културни събития заради пандемията от КОВИД-19, която в последните години постави артистите в много тежко положение, но публиката не е разтегателна, тя е една и съща и се надявам това, което ѝ предлагаме, да я радва", споделя изключителният музикант

Актьорът Михаил Мутафов вече е "Почетен гражданин на Варна"

"Една такава награда е голяма отговорност“, казва актьорът, "тя не само носи радост, но и задължава. Човек трябва да я заслужи по някакъв начин и след това да бъде отговорен в това което работи занапред"

Илюстраторът Реймънд Бригс, автор на книгата "Снежният човек", почина на 88 години

Бригс се превръща в един от популярните автори-илюстратори във Великобритания през 70-те години на миналия век с книгите "Дядо Коледа“, "Дядо Коледа отива на почивка" и "Снежният човек"

Почина полската писателка Зофия Посмиш, оцеляла в концлагера Аушвиц

Посмиш бе сред бившите затворници, които посрещаха през 2006 г., родения в Германия, папа Бенедикт Шестнадесети в бившия лагер на смъртта Аушвиц

Високият нисък мъж Дъстин Хофман - на 85

Актьорът бил истински аутсайдер до дебюта си на 30

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят