Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маркиза Пайва - най-загадъчната дама на парижкия бомонд през 19-и век

МЕЦЕНАТИ

Маркиза Пайва - най-загадъчната дама на парижкия бомонд през 19-и век

Как бедната девойка Есфир Лашман става собственичка на най-елитния литературен салон в Париж

Есфир Лашман-Лахман-Вийо-Пайва-Донесмарк

Тя е известна като маркиза Пайва, но истинското й име е Есфир Лашман - еврейка, дъщеря на портиер.

Как бедното момиче извървява пътя до славата на меценат и домакин на елитен литературен салон в Париж, когато според злите езици всъщност е била една от най-известните куртизанки на Франция през XIX век?

Историята на Есфир Лашман е разказ за неведомите пътища на съдбата и колко погрешна може да бъде преценката на обществото за същинските цели на един човек.

Младата Есфир

Още

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Модистката на Мария-Антоанета бяга в Англия по време на революцията

Есфир се ражда в семейството на евреи-бежанци от Силезия /б.а. регион в Полша, граничещ с Германия/.

Дълго време родителите й се укриват в Москва. Когато Есфир става на 17, я дават за съпруга на един французин - Франсоа Вийо, шивач.

Бракът е регистриран в руска гражданска служба, където Есфир по документи се явява като Есфир Борисовна Лахман, за да придобие френската фамилия на мъжа си.

Вероятен портрет на Есфир Лашман, неизв. автор

Още

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Легендарна парижка куртизанка пее в опера на Офенбах

Есфир не е доволна от брака си, защото съпругът й е беден като нея. Не успява да я задържи в семейните окови дори роденото от нея дете. Тя напуска дома си и тръгва да си търси щастието в Париж. Там се настанява да живее в беден квартал, където се представя за вдовица, под името Тереза.

Първото й интересно запознанство в Париж е с известния френски пианист и композитор Анри Херц. Между двамата пламнала страст, и Есфир дори се настанила да живее в дома му. Роднините на Херц, обаче, я изгонили оттам, докато той бил на гастрол в Америка.

От тази връзка, обаче, Есфир излязла обогатена със запознанствата с едни от най-големите композитори на епохата - Лист и Вагнер. Чрез Херц се познавала и с Теофил Готие. В един момент, обаче, решила да напусне Париж и да си пробва късмета в Англия.

Есфир обичала диамантите и днес нейни бижута се продават по световните аукциони

Още

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

Руска емигрантка е първата балерина-холивудска звезда

В Лондон се запознала с благородник, на име лорд Стенли - два пъти премиер-министър на Великобритания. Само че лордът бил женен и нямал намерение да се развежда. "Вдовицата Тереза", или иначе казано - Естер Лахман-Вийо, трябвало да се откаже от него и да потърси шанса си другаде.

В Баден се запознала с маркиз Албино Пайва - млад ерген. На него Есфир-Тереза се представила като... Полин Вийо. Авантюристката чудесно съзнавала, че е със 7 години по-възрастна от маркиза и ще трябва да хвърли много усилия, за да го впечатли. В крайна сметка успява - двамата сключват брак. И този съюз да не просъществувал дълго - Есфир изоставила маркиза, но задържала... титлата и името му.

Като маркиза Пайва

Още

Коя е истинската принцеса Карабу?

Коя е истинската принцеса Карабу?

Следващият й брак е с граф Донесмарк - немец. Именно той бил мъжът, който най-накрая увенчава мечтата й да бъде част от елита на Елисейските полета. Есфир организира най-елитния литературен салон в Париж. Тя самата изпитвала огромно уважение към хората на литературата и изкуството, и с охота влизала в ролята на меценат. Съпругът й подкрепял нейните културни начинания.

Каквито и слухове да се носели за "куртизанския" период от живота на графинята, тя направила нещо достойно - когато постигнала същинското богатство и място сред елита, не се отдала на леност заради охолството, а започнала активно да работи за популяризирането на талантливи творци на епохата. Бившата куртизанка намерила реализация и жизнено удовлетворение в тази духовна дейност.

Картината "Вечеринка при Пайва", худ. Адолф Жозеф Тома Монтичели

Още

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Последната индианка в Сиатъл - принцеса Анджелина

Само че на семейното щастие на графската двойка Донесмарк в Париж бил нанесен удар. По време на Френско-Пруската война графът и графинята били обвинени в шпионаж, и се наложило спешно да напуснат Франция. Нревното напрежение покрай това обвинение буквално съсипало крехкото здраве на амбициозната Есфир.

Тя получава сърдечна криза и умира на 64-годишна възраст, изпълнена с планове за бъдещето. Овдовелият й съпруг не могъл да се примири със смъртта й, и в Париж се разнесла мълвата, че балсамирал тялото на Есфир и търсел скулптор, който да извае паметник в нейна чест?...

Част от интериора на парижкия салон на Есфир Лашман

Вероятно граф Донесмарк бил единственият, опознал истинската същност на жената, която както сполучливо се изразява един писател, "преминала през безчестието, за да постигне Честта"!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

Тя е голямата любов на адмирал Нелсън

Още

Коя наричат "Принцесата на пауните"

Коя наричат "Принцесата на пауните"

Още

Легендарната красавица и меценатка Диана дьо Поатие пиела... злато?

Легендарната красавица и меценатка Диана дьо Поатие пиела... злато?

Още

Вдовицата на издателя на в. "New York Daily News" укривала богатството си в хотел

Вдовицата на издателя на в. "New York Daily News" укривала богатството си в хотел

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Николай Гундеров за "Суперчовек": В забавлението може да има и мъдрост

"Суперчовек" е четвъртата премиера за сезона на Драматичен театър Търговище, част от афиша на театралните празници "Дни на големия театър в малкия град"

Почина легендарният режисьор Питър Брук

За мнозина изумителната му постановка на "Сън в лятна нощ" - представление, гостувало и у нас, е повратна точка в историята на световния театър

На 101 години почина създателят на Чебурашка художникът-аниматор Леонид Шварцман

Легендарният руски художник-мултиприкатор е правил анимациите "Снежната кралица", "Аленото цвете", "Златната антилопа", "Крокодилът Гена", "38 папагала" и много други

Дензъл Уошингтън с Медал на свободата, който ще връчи лично президентът Байдън

Уошингтън е единственият актьор тази година, който ще получи признание за постиженията си в киното и влиянието му в обществото

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

След като беше удостоен с престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и се срещна с читатели и почитатели в Рим, Венеция, Берлин, Цюрих и други европейски градове, той посвети литературна среща-разговор и на ямболската публика.