Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Има ли тайни кодове в произведенията на "бащата" на Дракула?

ЛИТЕРАТУРНИ МИСТЕРИИ

Има ли тайни кодове в произведенията на "бащата" на Дракула?

Дори смъртта на Брам Стокър се оказва загадка с много неизвестни

Орнамент на Дракула в абатство Уитби, Англия - пряко свързан с легендата за Дракула и едноименната книга на Брам Стокър (Снимка: Shutterstock)

Преди 106 години, на 20 април, умира един от съвременниците на Оскар Уайлд - знаменитият "баща" на "Дракула" - Брам Стокър. Тогава писателят е на 64 - възраст, която би могла да се възприеме като приблизително нормална за жизнен край, но нито тогава, нито днес престават слуховете около причината за смъртта на Стокър.

Според някои той умира след продължително увреждане на нервната система от сифилис. Така Брам Стокър се нарежда в редиците на т.нар "велики сифилистици", макар никой лекар да не му е поставял такава диагноза.

Брам Стокър (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Брам Стокър е роден на 8 ноември 1847 г. в едно ирландско село, което днес е квартал на Дъблин, в семейство със седем деца. Брам е третото поред дете на Ейбрахам и Шарлот Стокър, което се ражда болнаво и расте болнаво до седмата си година. Още от годините, в които е прикован за леглото, Брам Стокър се интересува от история, литература, математика и физика. Еднакво го влекат и науките, и изкуствата.

В негово писмо до приятел четем:

"Като дете често съм бил близо до смъртта. Някъде до седмата си година не знаех какво е да стоиш изправен. По природа бях разсъдлив и залежаването, поради продължителното боледуване, ми даде възможност за много размишления, които се оказаха плодотворни в по-късни години..."

Още

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

През април 1890 г. Оскар Уайлд "предсказва"... Ален Делон?

Като студент Брам Стокър развива личността си в много деятелности. Странно, но този човек, обездвижен в детството си и лишен от възможността да играе с другите деца, в младежките си години се запалва по спорта. Амбицията му да се докаже като атлет е толкова голяма, че в университета дори става първенец на състезанията. Основава студентски отбор по ръгби, а по-късно се запалва по плуването, гребането и спортното ходене. Става шампион на студентска олимпиада по вдигане на тежести?!?

Дъблински вестник описва случка, в която през есента на 1882 г. Стокър спасява от удавяне самоубиец, който отчаяно се хвърля във водите на Темза. За това си геройство е награден с медал.

Още

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

"Майната ти, Англия!", отвръща на критиката авторката на "Птиците", "Ребека" и "Куклата"

След като завършва Дъблинския университет, става театрален критик в един местен вестник.

През 1878 г. се жени за полковнишка дъщеря, на име Флорънс Балком, известна с красотата си. Всъщност, Флорънс е ухажвана и от състудента на Брам - бъдещият знаменит автор на "Портретът на Дориан Грей" - Оскар Уайлд. Когато най-накрая Флорънс избира Брам, а не него, Оскар Уайлд изпада в дълбока депресия и заминава за Англия.

Оскар Уайлд

Още

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

След сватбата си и брачната двойка Брам и Флорънс се местят да живеят в Лондон, където се ражда синът им Ървинг. Брам Стокър работи като мениджър на "Lyceum Theatre" в продължение на близо три десетилетия. Запознава се с много видни личности на своето време, между които и със сър Артър Конан Дойл. Двамата с почуда откриват, че са.... роднини.

Животът на Брам Стокър от Лондонския период нататък е много интересен. Покрай познанството му с видни писатели и актьори, той пътува по света. В Америка го запознават лично с президента Рузвелт и с литературния му идол - Уолт Уитман.

Още

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

Художник и дизайнер са в Топ 10 на медиумите на ХХ век

През 1890 г. самият Стокър се пробва като автор - публикува книгата си "The Snake"s Pass". Няколко години по-късно се запознава с унгарския пътешественик и писател Армин Вамбери и от него за пръв път чува страшните истории за Карпатите и граф Дракула. Така възниква идеята за книгата му "Дракула", която странно, но приживе на писателя не става толкова известна, колкото след смъртта му.

Стокър има и други романи на ужаса - "The Lady of the Shroud" и "The Lair of the White Worm". Освен "Дракула", на български са преведени още творбите му "Гостът на Дракула", "Украшението със седем звезди" и "Принцът на розите". Последната книга написва в съавторско с Оскар Уайлд.

Старото съперничество и близкото им приятелство дава повод за много слухове за по-близка интимност между двамата?...Както и за сифилиса. Всъщност, за Брам Стокър няма доказателства, че умира от "срамната" болест. Някои критици се позовават на предположения за "обратната" сексуалност на Стокър, като търсят обяснението във... фригидността на красивата му съпруга Флорънс . Като доказателство, че Стокър е изпитвал драматична нужда да трансформира скритата си сексуалност, някои посочват скандалното съдържание на "Дракула", изпълнено с кървава еротика.

Гари Олдман в ролята на граф Дракула от едноименния филм на Франсис Форд Копола от 1992 г.

Още

Първата книга за Дракула излиза 5 века преди романа на Брам Стокър

Първата книга за Дракула излиза 5 века преди романа на Брам Стокър

Истината е, че преди да почине, Стокър преживял няколко сърдечни удара. Страдал и от трайно увреждане на нервната система, което отслабило мускулатурата му и координацията на движение. Някои лекари свързват смъртта му с нервно изтощение, което диагностицират като церебрална преумора.

Факт е, че Стокър работи много, почти денонощно, и си отива от този свят, без да може да публикува три почти завършени сборника с разкази. Единият от тях е "Гостът на Дракула", който излиза посмъртно през 1914 г.

Още

Днес излиза новата мистериозна книга на Харуки Мураками

Днес излиза новата мистериозна книга на Харуки Мураками

Писателят става по-известен след смъртта си. Героят му Дракула е един от най-използваните литературни герои в света - в различен жанр продукции. На името на Стокър е учредена годишна награда за хорър.

Мистериите сякаш съпътстват живота на Стокър от самото му раждане. Първо, и до днес не е ясно, от какво е боледувал като малък?... Говори се, че излекуването му също е някаква мистерия, свързана с нетрадиционни методи на лечение на негов чичо, лекар.

Още

Кой е мистериозният собственик на най-скъпата картина "Спасителят на света"?

Кой е мистериозният собственик на най-скъпата картина "Спасителят на света"?

Друга мистерия около личността на писателя е свързана с факта, че още като тийнеджър Брам Стокър започва да се интересува от тайнопис и този интерес остава траен до смъртта му. Самият Артър Конан Дойл веднъж казва, че в творбите на Стокър има тайни кодове и това особено много се отнасяло до седмия му роман "The Mystery Оf Тhe Sea" (1902).

Абатството Уитби в Англия, в което според книгата на Брам Стокър граф Дракула пристига в Англия (Снимка: Shutterstock)

Брам Стокър умира с тайните си, а ето че вече повече от век литературните критици се вълнуват от неговите главоблъсканици и търсят тайни кодове в произведенията му и в собствения му живот. Мистериозната личност на писателя е истинско предизвикателство за търсачите на силни усещания в литературата.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов: Малките истории за обикновените неща си струва да бъдат разказани

След като беше удостоен с престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и се срещна с читатели и почитатели в Рим, Венеция, Берлин, Цюрих и други европейски градове, той посвети литературна среща-разговор и на ямболската публика.

Маестро Мартин Пантелеев: Когато се връщам в България, усещам трепет и изконна радост

Големият музикант ще даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово" със солов концерт - цигулка на Фиалата на Църногорския манастир "Св. Козма и Дамян"

Предвестникът на жанра "фентъзи" умира в адски мъки само на 46

Навършиха се 200 години от кончината на Е.Т.А. Хофман

Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" в Рим

На 26 юни в Дома на киното, във "Вила Боргезе" се състоя и международната премиера на документалния филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska), посветен на 20-годишнината на майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

Разрешенията за разкопки вече няколко седмици не са подписани, казва още археологът

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти