Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Драматичен театър "Адриана Будевска" се сбогува с дългогодишния си директор Борислав Чакринов на 7 февруари

IN MEMORIAM

Драматичен театър "Адриана Будевска" се сбогува с дългогодишния си директор Борислав Чакринов на 7 февруари

"Незабравима личност, голям приятел и професионалист", роденият в Плевен режисьор ни напусна на 3 февруари

Борислав Чакринов (Снимка: Христо Стефанов/Архив на БТА)

Поклонението в памет на режисьора и дългогодишен директор на Драматичен театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов (1961 - 2024), който почина преди дни, ще се състои на 7 февруари във фоайето на театъра, съобщиха от културната институция в морския град, цитирана от БТА.

Още

Отиде си директорът на бургаския драматичен театър Борислав Чакринов

Отиде си директорът на бургаския драматичен театър Борислав Чакринов

Роденият в Плевен режисьор ни напусна на 3 февруари. На сцената на Драматичен театър "Адриана Будевска" Чакринов създава едни от най-запомнящите се спектакли - "Кралят умира", "Смъртта на търговския пътник", "Бащата", "Двамата веронци", "Както ви харесва" и много други. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност театрална режисура през 1985 година, а след дипломирането си започва работа в Драматичен театър "Стефан Киров" в Сливен като режисьор, а за периода 1987 - 1988 г. е и негов директор, посочват на уеб страницата си от бургаския театър.

След това Чакринов работи в Театър "София" (1988-1990 г.). От 1990 г. до 1993 г. е директор на Малък градски театър "Зад канала". От 1998 година работи в Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас, отначало като режисьор, а впоследствие поема и неговото ръководство. Поставил е над 120 спектакъла на почти всички театрални сцени в България. Често е канен за постановки и в Русия, в градовете Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 г. поставя началото на Международния театрален фестивал "На брега", който през годините се превръща в една от емблемите на културния живот в Бургас.

През 2023 г., след конкурс в Министерство на културата, той отново бе преизбран на поста директор на драматичния театър в морския град. Мандатът му трябваше да продължи до 2027 г.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е вдъхновил германския проект за Венецианското биенале

Миналото е опасно време. Но е и време, което, ако го забравим, се връща, каза писателят Георги Господинов

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев

Хитлер лично забранил издаването на книгите му

125 години от рождението на автора на "Двойната Лотхен" и "Хвърчащата класна стая"

Цветана Манева бе удостоена с отличието "Златен век" с огърлие

То й бе връчено от министъра на културата Кръстю Кръстев в края на спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" в Младежкия театър "Николай Бинев"

Лежи в затвора за карикатура

145 години от смъртта на френския художник Оноре Домие