Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дико Илиев пише първото си хоро на 19-годишна възраст

БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА

Дико Илиев пише първото си хоро на 19-годишна възраст

Днес се навършват 125 години от рождението на големия български композитор, музикант и диригент, автор на "Дунавско хоро", създал 56 народни хора, 16 марша, 7 китки, 1 рапсодия, редица градски шлагери, изпълнявани от духови оркестри

Дико Илиев (Източник: Къща-музей "Дико Илиев")

Още

МУЗИКАУТОР: Символът на Новата година - Дунавското хоро, е със защитени авторски права

МУЗИКАУТОР: Символът на Новата година - Дунавското хоро, е със защитени авторски права

Дико Илиев пише първото си хоро на 19-годишна възраст, без да има музикална теоретична подготовка. Според архивите това се случва през 1917 г., по време на Първата световна война, когато младежът е на фронта и там създава "Искърско хоро".

Днес се навършват 125 години от рождението на големия български композитор, музикант и диригент, създал 56 народни хора, 16 марша, 7 китки, 1 рапсодия, редица градски шлагери - всички, изпълнявани от духови оркестри.

"Дунавското хоро", с което българите посрещат нова година, композиторът създава на 18 април 1937 г. "От любовта ми към Дунава се роди едно от най-хубавите ми хора - "Дунавското", но най-обичано за мен си остава "Александрийка", което носи името на дъщеря ми", казва по-късно Дико Илиев.

"Александрийка" той написва след смъртта на дъщеря му Александрийка през 1935 г.

МУЗИКА И ВОЙНА

Дико Илиев е роден на 15 февруари 1898 г. в с. Карлуково, Ловешка област. Още от малък проявява интерес към музиката. Когато е на 11 години, за първи път чува звука на флигорна и се влюбва в този инструмент. На 13-годишна възраст, през 1911 г., той постъпва в 16-и пехотен Ловчански полк в град Орхание (днес Ботевград) като музикант в духовата музика на полка.

Започва да се учи на тромбон, тъй като местата за любимата флигорна са заети. Още след петия месец показва умение и талант и е включен да свири в оркестъра.

Четиринадесетгодишен, Дико Илиев участва в Балканската война (1912-1913), където служи с военния оркестър на 16-и пехотен Ловчански полк от състава на Първа българска армия. Когато полкът е в Македония, Дико Илиев среща случайно баща си - момент, запазен на снимка.

ПЪРВИ СТЪПКИ В МУЗИКАТА, ПЪРВИ ХОРА

Още

"Пробуждане с хоро" за шести път събира всички българи на планетата на 3 март

"Пробуждане с хоро" за шести път събира всички българи на планетата на 3 март

През 1919 г. Дико Илиев идва в София и постъпва като музикант в оркестъра на Военното училище с капелмайстор Тодор Хаджиев. В създадения заедно с Гвардейската музика сборен симфоничен оркестър на Софийската народна опера Дико Илиев свири в оперите "Кармен", "Травиата", "Трубадур", "Риголето".

От 1922 г. до 1930 г. композиторът живее в село Букьовци (днес Мизия), където се занимава със земеделие. През този период свири със своята флигорна на сватби, кръщенета, панаири и сборове из Оряховско и Белослатинско. Създава и ръководи духовите оркестри в Букьовци, Селановци и Комарево. Композира хората "Букьовско", "Еленино", "Грънчарско", "Веселият Иванчо".

От 1931 до 1936 година Дико Илиев свири в духовия оркестър на Трета жандармерийска дружина в град Оряхово, където композира хората "Зиг-заг", "Селски въздишки", "Майски цветя", "Оряховска идилия" - китка.

ОРЯХОВО

Две години, през 1936-1938, Дико Илиев е в Софийския военен оркестър с капелмайстор Иван Касабов, след което се завръща в Оряхово и постъпва в духовия оркестър, ръководен от чешкия капелмайстор Александър Вейнер. От него Дико Илиев се учи на хармония, правилно гласоводене, разпределение на инструментите и баланс на духовия оркестър и дирижиране. През 1948 г. Дико Илиев наследява диригентския пост от своя учител и е диригент на оркестъра до 1957 г.

В Оряхово Дико Илиев създава едни от най-популярните си хора - "Дунавско", "Веселото Санче", "Дайчово", "Елено моме", "Александрийка" и рапсодията "Танцът на жътварките".

ОТНОВО ВОЙНА

Композиторът участва във Втората световна война (1939-1945), в редовете на 36-и пехотен Козлодуйски полк, където е щаб-тръбач. След войната Дико Илиев основава Оряховското професионално околийско дружество на музикантите. Организира 19 професионални музикантски групи.

В началото на 1947 г. 36-и пехотен Козлодуйски полк е разформирован и Дико Илиев е изпратен на служба в 11-и пехотен Сливенски полк. С марша "Сливенци при Драва", написан от него тогава, в продължение на 15 години, радио "София" открива обедната си програма.

ВСЕОТДАЙНОСТ ДО КРАЯ

Още

"Копаница-тропаница" - популярни и обичани хора и ръченици с Оркестъра за народна музика на БНР

"Копаница-тропаница" - популярни и обичани хора и ръченици с Оркестъра за народна музика на БНР

През 1948 г. Дико Илиев е назначен за диригент на полковия оркестър. След разформироване на полка е диригент на основаният през 1957 г. Оряховски духов оркестър към читалището. След пенсионирането си през 1958 г. започва да работи със самодейните духови оркестри в Северозападна България. Създава нови духови оркестри, дирижира и обучава млади музиканти. През 60-те години на 20 век са написани хората му "Михайловградско" и "Каменополско", маршовете "Лехчевски бригадир", "Септемврийски герои", "Механизатори", валсовете "В лозята на Рибине", "Над Букьовци" и други.

Творбите му са посветени на събития, на любими хора и красиви местности в родината. Цялото му музикално творчество е свързано с Оряхово, с Дунав, с гарнизонната музика, в която той е свирил като музикант. Композициите му съчетават народна музика с елементи от градския фолклор.

Дико Илиев умира на 30 ноември 1984 г. в дома си в Монтана.

ПРИЗНАНИЕТО

Дико Илиев е носител на много награди. Той е удостоен със званието "Заслужил деятел на културата" (24 май 1979 г.). На 15 февруари 1983 г., по повод 85-годишнина от рождението му, той e удостоен със званието "Герой на социалистическия труд" за неговия принос в развитието на българското музикално изкуство. Посмъртно е удостоен със званията "Почетен гражданин на Монтана" - на 26 май 2011 г., и "Почетен гражданин на Луковит" - на 19 септември 2014 г.

От 1988 г. в Монтана се организират Празници на духовите оркестри "Дико Илиев". Първите са проведени на 23 и 24 април 1988 г.

С указ на президента от 15 май 2016 г. ледник на остров Александър в Антарктида носи неговото име.

Още

Американска група от Ню Орлиънс пее с притворени очи български народни песни

Американска група от Ню Орлиънс пее с притворени очи български народни песни

Още

Как се правят милиони гледания в YouTube с народни песни? Дения Пенчева извади фолклора от нафталина

Милиони гледания в YouTube с народни песни: Дения Пенчева извади фолклора от нафталина

Още

"70 години с нашата музика - солистите" е концертът на Оркестъра за народна музика на БНР на 16 февруари

"70 години с нашата музика - солистите" е концертът на Оркестъра за народна музика на БНР на 16 февруари

Още

Фолклорен ансамбъл "Варна" отбелязва 60 г. от създаването си

Фолклорен ансамбъл "Варна" отбелязва 60 г. от създаването си

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Да те смятат за модерен и след 5 века

515 години от рождението на големия италиански архитект Андреа Паладио

Директорът на Болшой театър подаде оставка, след като разкритикува войната в Украйна

Владимир Урин беше сред руските културни дейци, които призоваха за прекратяване на сраженията в Украйна в отворено писмо, публикувано миналата година

Отиде си режисьорът Иван Станев

Тъжната вест съобщиха от Театрална работилница "Сфумато"

Почина знаменитият американски фотограф Елиът Ъруит

"Неговите снимки ни помогнаха да разберем кои сме като общество и като хора, вдъхновиха гениални фотографи въпреки променящите се тенденции и индустрия", каза Кристина де Мидъл, отдавайки почит на Ъруит

Георги Господинов получи отличие "Константин Кацаров" в Женева

"Всеки е сам в своето пътуване, особено в съня и в смъртта. Но е важно кой ще ти държи ръката по време на това пътуване! Променяйте пустинята. Всеки ден, всеки час, по малко! Нека всеки я променя в сферата, в която работи и живее!", каза Господинов

Laibach: Магазините и скулптурите в Северна Корея изглеждат като проектирани от Джеф Кунс

Магията Laibach, пионери на индустриалния звук, взривиха българската сцена за пети път