Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Британският драматург Едуард Бонд почина на 89-годишна възраст

IN MEMORIAM

Британският драматург Едуард Бонд почина на 89-годишна възраст

В творчеството си използва теми от Шекспировите произведения - в "Морето" от 1973 г. и в "Лир" от 1971 г., която е по "Крал Лир"

Едуард Бонд (Снимка: Getty Images)

Британският драматург Едуард Бонд почина на 89-годишна възраст, предаде ДПА, като цитира негови представители, съобщава БТА.

Смъртта му е настъпила в неделя, 3 март. По време на кариерата си Бонд създава множество пиеси, сред които е "Спасени", предизвиквала противоречиви реакции, след като за първи път е поставена през 1965 г.

Роден в Северен Лондон през 1934 г., ранният му житейски опит от бомбардировките по време на Втората световна война и от обществото оказва влияние върху работата му. Първата пиеса на Бонд е "Сватбата на папата", като е поставена на сцената на британския театър "Роял корт" през 1962 г. Тя разказва за напрежение, избухнало във фермерска общност в Есекс.

Три години по-късно авторът създава пиесата "Спасени", която първоначално е забранена заради сцени на насилие, отбелязва ДПА.

В пиесата група тийнейджъри намират в парк количка с плачещо бебе, по което хвърлят камъни. Възмущението е голямо, а театърът е подведен под отговорност за поставяне на пиесата без разрешение.

Лорънс Оливие е сред тези, които защитават постановката, като в писмо до в. "Обзървър" казва, че "Спасени" не е пиеса за деца, а за възрастни..., които трябва да имат смелостта да я гледат".

Британският театър "Роял корт" губи заведеното дело, но въпреки това пиесата се оказва с ключова роля за премахването на сценичната цензура през 1968 г., припомня ДПА.

В творчеството си Едуард Бонд използва теми от Шекспировите произведения - в "Морето" от 1973 г. и в "Лир" от 1971 г., която е по "Крал Лир".

Поклон пред паметта му!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Защо Владимир Михайлов обича лошото време?

"Не трябва да легитимираме чрез работата си неправдите, трябва да се грижим за това, какво казваме на хората", категоричен е актьорът и музикант

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

Почина скулпторът проф. Венелин Божидаров

Опелото в негова памет ще се състои на 18 април от 14 ч. в параклиса на Централните варненски гробища

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

Отиде си художникът проф. Васил Овчаров

Поклонението ще бъде на 16 април от 12:30 часа, в ритуалната зала на Централните софийски гробища