Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Боряна и Феникс, наследниците на Марин Върбанов в "Децата на другата България"

МЕЖДУ РАЗЛИЧНИ КУЛТУРИ

Боряна и Феникс, наследниците на Марин Върбанов в "Децата на другата България"

За живота между Пекин-Париж-София, за българската традиция и китайската мистика, разказва последният епизод на тв поредица

Снимка: Личен архив

Tе имат азиатски черти, говорят отлично български и живеят в Париж.

Още

Георги Тошев представя нова документална поредица "Децата на Другата България"

Георги Тошев представя нова документална поредица "Децата на Другата България"

Наследниците на световноизвестния български художник Марин Върбанов и китайската художничка, модел и актриса мадам Сонг са Боряна и Феникс,които са герои в последния епизод от първия сезон на документалната поредица на журналиста Георги Тошев "Децата на другата България", който ще се излъчи днес от от 12.30 часа по bTV. Първата среща на Тошев с тях е през 2007 година в Пекин, когато снима епизод на "Другата България".

13 години по-късно той открива брат и сестра във френската столица, където живеят днес.

"Историята на тяхното семейство е сюжет за холивудски филми. Един български художник успява да пробие Желязната завеса в началото на 70-те години. Името му е Марин Върбанов, момчето от Оряхово, което стига до Пекин и Париж, чието изкуство прославя страната ни по време на комунизма.

Личната му истoрия и любовта с китайката Сонг продължават да вълнуват публиката години, след като той не е сред нас", споделя Тошев.

Марин Върбанов създава мащабни творби от текстил, които са показани по целия свят, а изкуството му се изучава днес и в Китай. Мадам Сонг е художник, актриса, чиито красиви черти помним от филми като "На всеки километър" и "Слънцето и сянката".

През 80-те години на миналия век тя прави истинска културна революция в Китай, канейки френския дизайнер Пиер Карден да направи първото си ревю в Китай, а не след дълго заедно с него откриват филиал на прочутия парижки ресторант "Максим" в китайската столица.

Снимка: Личен архив

Още

Радина, българката, която се бори срещу глобалното затопляне

Радина, българката, която се бори срещу глобалното затопляне

Сун всъщност срива Китайската стена за западната култура.Така, както преди години е сринала предразсъдъците заради голямата си българска любов Марин Върбанов. Изящната дама е най-добрият модел на Карден. Отлично ѝ стоят елегантните му костюми. Позира с Ален Делон. Но не се влюбва в него, а остава влюбена и вярна на Марин. Дори има принос към филма на Бертолучи "Последният император". За филма работи и дъщеря й Боряна , която помага за създаването на костюмите. Тя и брат й също имат художествено образование. Двамата пазят и до днес паметта за своите родители. И тяхното артистично наследство.

Боряна е родена в Пекин, а Феникс в София. Той прекарва летата си в Оряхово, но мама и татко го водят в Париж, където Марин Върбанов получава възможност да направи ателие за съвременни гоблени. Момчето е 14-годишно, българо-китайче, не знае и дума френски. Записват го в лицей, но е самотен. Така в тази самота открива изкуството на Дали, на импресионистите, на Маргит... И започва да рисува. Но кръвта вода не става - влече го черно-бялата рисунка с туш, магията на хартията, която попива черното и то става картина.

Често се сеща за България, през лятото бърза при приятелите си от квартала около "Докторската градина". Не всеки има късмета Стоимен Стоилов да е негов учител в графиката, но той- да. Феникс завършва образованието си в Париж, а в това време Сун, благодарение на връзките си с Карден успява да направи културна революция в родината си.

Марин Върбанов прави школа за гоблени и превръща тяхното производство в индустрия - така необходима за младата китайска държава. Днес в една от залите на Националната художествена галерия могат да се видят творби на Върбанов, които са част от голяма ретроспективна изложба.

Снимка: Личен архив

Още

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

Черно-белите работи на Феникс Върбанов пък се показват в различни галерии по света. "Драматизмът е в ДНК-то им, защото са пресечна точка между големи култури. Те отразяват пътя ми между Китай и Франция", казва Феникс.

Сестра му Боряна е хранител на паметта на семейството. Тя е отговорна да се запазят както любовните писма между Сун и Марин, които са оставяни в кухото дърво, а сега те са откупени от музея "М+" в Хонконг, така и за картините на тяхната майка, и гоблените на баща им, които без специално съхранение биха се разпаднали.

В този музей се пазят и 100 костюма с марка "Пиер Карден" от 80-те и 90-те години, които Сун е носила при налагането на марката в Китай и които днес имат изключителна ценност за историята на модата и висока цена.

За живота между различни култури и чувството за принадлежност към България разказват Боряна и Феникс Върбанови във филма на Георги Тошев, Аглика Делайе и Ема Константинова, който ще се излъчи на 12 декември, събота от 12.30 часа по bTV.

Още

Жоро Тошев направи филм за Георги Парцалев

Жоро Тошев направи филм за Георги Парцалев

Още

Георги Тошев: Не приемат Коканова във ВИТИЗ, защото е дъщеря на царски офицер

Георги Тошев: Не приемат Коканова във ВИТИЗ, защото е дъщеря на царски офицер

Още

Татяна Лолова представи своите "Дневници и делници" на открито

Татяна Лолова представи своите "Дневници и делници" на открито

Още

Стефан Данаилов и Георги Тошев представят "Романът на моя живот" в страната и чужбина

Стефан Данаилов и Георги Тошев представят "Романът на моя живот" в страната и чужбина

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ракът погуби британската актриса Хелън Маккрори

Новината съобщи съпругът ѝ Деймиън Луис в Twitter

Питър Устинов - англичанинът с руска, швейцарска, френска, германска, етиопска и италианска кръв

100 години от рождението на световноизвестния актьор, драматург и продуцент

За танца, който излиза извън границите на тялото

"Това е един невероятен вид комуникация, която не можем да достигнем чрез ежедневните методи на комуникация", казват танцовите артисти Стефани Ханджийска и Коста Каракашян, малко преди представянето на съвместния си проект Double Bill

Президентът: В дворец, в който властва духовността, изкуството е свещенодействие, а творецът е на почит

Това бяха част от думите на президента Румен Радев, който присъства на 40-годишнината на НДК, а церемонията тази вечер бе отбелязана с премиерата на филма "Ханът и империята" в зала 1

Фотографът със световна кариера Богдан "Chilldays" Плъков е номиниран за Наградата за Полет в Изкуството

Работата му със световни супермодели и музикални звезди привлече вниманието на Фондацията "Стоян Камбарев"

Режисьорът на "Голата истина за група "Жигули" Виктор Божинов: Музиката стана беззъба

"Ние нямаме група, която да бъде "против". Само един Ицо Хазарта се опитва да бъде адекватен на ситуацията. Другите сякаш някой ги е стиснал за гърлото и не им дава, или те не искат, или не могат", споделя той