Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Акад. Людмил Стайков беше награден от премиера Гълъб Донев с отличието "Св. Паисий Хилендарски"

ПРИЗ

Акад. Людмил Стайков беше награден от премиера Гълъб Донев с отличието "Св. Паисий Хилендарски"

Церемонията беше проведена в Националния исторически музей

Акад. Людмил Стайков е тазгодишният носител на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски". Отличието му бе връчено на церемония в Националния исторически музей от служебния премиер Гълъб Донев, в присъствието на дейци на науката и изкуството.

При връчването на наградата министър-председателят отбеляза, че най-добрият урок, който е научил от акад. Стайков, е че човек не трябва никога да губи връзката с другите хора и техните проблеми.

"Ако мога да разкажа един проблем, ще мога да намеря и решение за него. Обикновено в историята се крият всички отговори", посочи Гълъб Донев.

"Тази награда ме приобщава към творци, които досега са я получавали и към които изпитвам дълбоко уважение и преклонение", отбеляза акад. Людмил Стайков.

"Само държава, която отделя внимание към духовната сфера, има бъдеще", каза още режисьорът по време на церемонията.

Бележитият филмов режисьор и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ), който е сред основоположниците на кинообразованието в България e отличен за своя принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 година. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят ѝ за тази година беше определен от комисия по избора с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, започва от театралната сцена на Бургаския и Младежкия театър. В БНТ създава редица документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му творби постигат изключителна популярност сред милиони зрители. Трилогията "Хан Аспарух" се превръща във феномен на 80-те години. Подобна е и съдбата по-късно на "Време разделно" по романа на Антон Дончев, определен с анкета на БНТ за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков представят България на десетки международни фестивали по цял свят. Акад. Стайков е носител на множество награди, както и на ордена "Академични палми" на Френската република.

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Да те смятат за модерен и след 5 века

515 години от рождението на големия италиански архитект Андреа Паладио

Директорът на Болшой театър подаде оставка, след като разкритикува войната в Украйна

Владимир Урин беше сред руските културни дейци, които призоваха за прекратяване на сраженията в Украйна в отворено писмо, публикувано миналата година

Отиде си режисьорът Иван Станев

Тъжната вест съобщиха от Театрална работилница "Сфумато"

Почина знаменитият американски фотограф Елиът Ъруит

"Неговите снимки ни помогнаха да разберем кои сме като общество и като хора, вдъхновиха гениални фотографи въпреки променящите се тенденции и индустрия", каза Кристина де Мидъл, отдавайки почит на Ъруит

Георги Господинов получи отличие "Константин Кацаров" в Женева

"Всеки е сам в своето пътуване, особено в съня и в смъртта. Но е важно кой ще ти държи ръката по време на това пътуване! Променяйте пустинята. Всеки ден, всеки час, по малко! Нека всеки я променя в сферата, в която работи и живее!", каза Господинов

Laibach: Магазините и скулптурите в Северна Корея изглеждат като проектирани от Джеф Кунс

Магията Laibach, пионери на индустриалния звук, взривиха българската сцена за пети път