Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Акад. Людмил Стайков беше награден от премиера Гълъб Донев с отличието "Св. Паисий Хилендарски"

ПРИЗ

Акад. Людмил Стайков беше награден от премиера Гълъб Донев с отличието "Св. Паисий Хилендарски"

Церемонията беше проведена в Националния исторически музей

Акад. Людмил Стайков е тазгодишният носител на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски". Отличието му бе връчено на церемония в Националния исторически музей от служебния премиер Гълъб Донев, в присъствието на дейци на науката и изкуството.

При връчването на наградата министър-председателят отбеляза, че най-добрият урок, който е научил от акад. Стайков, е че човек не трябва никога да губи връзката с другите хора и техните проблеми.

"Ако мога да разкажа един проблем, ще мога да намеря и решение за него. Обикновено в историята се крият всички отговори", посочи Гълъб Донев.

"Тази награда ме приобщава към творци, които досега са я получавали и към които изпитвам дълбоко уважение и преклонение", отбеляза акад. Людмил Стайков.

"Само държава, която отделя внимание към духовната сфера, има бъдеще", каза още режисьорът по време на церемонията.

Бележитият филмов режисьор и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" (НАТФИЗ), който е сред основоположниците на кинообразованието в България e отличен за своя принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 година. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят ѝ за тази година беше определен от комисия по избора с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, започва от театралната сцена на Бургаския и Младежкия театър. В БНТ създава редица документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му творби постигат изключителна популярност сред милиони зрители. Трилогията "Хан Аспарух" се превръща във феномен на 80-те години. Подобна е и съдбата по-късно на "Време разделно" по романа на Антон Дончев, определен с анкета на БНТ за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков представят България на десетки международни фестивали по цял свят. Акад. Стайков е носител на множество награди, както и на ордена "Академични палми" на Френската република.

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

"Великият мистификатор": Някой ден със сигурност ще се продават хапчета за човечност

Писателят е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда "Гонкур": първо през 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар

Забравиха ли феновете на Боб Дилън какво означава "да свириш за 50 души"

"Изпълнението за 50 души е трудно, защото всеки човек има своята индивидуалност. На изпитание се поставя честността на артиста и неговия талант", казва носителят и на Нобелова награда за литература

Директорът на Народния театър: Времето много напредна и ще изляза с генерално решение

"В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона", заяви в ефира на bTV директорът на институцията

Мария Каракушева: Музиката на живота е мелодия от мечти, хармония от емоции

"Nine е най-разкриващият личния ми живот проект, с който искам да предам съвсем ново послание - нов живот за мен, нов живот вътре в мен и несъмнено една променена Мария като артист с обогатена чувствителност и познание за света" споделя пианистката

Той е автор на "космическа" музика и на повечето филми на Тарковски, Кончаловски и Михалков

Едуард Артемиев стана на 85 като носител на държавни награди на Русия и почетен гражданин на Балтимор, САЩ

Почина германският архитект Майнхард фон Геркан, проектирал берлинското летище Тегел

Роден в Рига, но израства в Германия в приемно семейство, след като баща му е убит на Източния фронт през Втората световна война