Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте най-любопитното от световното кино в София

ЕВРОПЕЙСКО КИНО

Вижте най-любопитното от световното кино в София

Деветият международен кино-литературен фестивал Синелибри продължава традицията на обичаните от публиката галавечери на културите, които се очакват с нетърпение и от представителите на съответните общности у нас

Кадър от финландския филм "Четирима непораснали възрастни" (Източник: Синелибри)

Тазгодишната програма предвижда 13 галасъбития с официални премиери на книги и филми от Финландия, Чехия, Франция, Италия, Ирландия, Испания, Португалия, Полша, Румъния, Дания, Израел, Унгария и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти!

Още

Тази есен гледаме новият филм на Вим Вендерс и "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева

Тази есен гледаме новият филм на Вим Вендерс и "Ваймар Експрес" на Милена Фучеджиева

Още на 11 октомври от 19:00 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала" ще се състои галавечер на Финландия с премиера на филма "Четирима непораснали възрастни" на номинираната за "Оскар" режисьорка Селма Вилхунен.

Прожекцията ще бъде съпроводена с любопитна дискусия на тема "Модерните лица на любовта". "Четирима непораснали възрастни" е драматична история за двойка на средна възраст, която изпада в криза след изневяра на един от партньорите и решава да се впусне в полиамория.

Кадър от филма "Алма и Оскар", посветен на любовната история между Оскар Кокошка и Алма Малер (Източник: Синелибри)

Още

Уилям Болдуин – президент на журито на Синелибри 2023

Уилям Болдуин – президент на журито на Синелибри 2023

Събитието предвижда видеоразговор на живо с европейската филмова и театрална звезда Алма Пьойсти, удостоена с награда за ролята си във филма от фестивала в Гьотеборг. На 11 октомври има още едно галасъбитие: в Чешкия център в столицата ще се състои специална прожекция на биографичната драма "Алма и Оскар" на режисьора Дитер Бернер.

Филм за една изпепеляваща страст и за неведомата сила на изкуството, възкресяващ бурната връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и величавия художник експресионист Оскар Кокошка. Прожекцията ще бъде съпроводена с кратка презентация на доц. д-р Бойка Доневска, която ще ни пренесе в творческата вселена на Кокошка и неговата муза.

В кино "Одеон", ще се състои галавечер на Полша с премиера на историческата драма "Филип" (Източник: Синелибри)

Още

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос открива Синелибри 2023

В рамките на предстоящата галавечер на Португалия на 12 октомври от 19:00 ч. в кино "Одеон" ще бъде излъчена премиерно биографичната драма "Бели сенки" на реж. Фернандо Вендрел. Събитието предвижда четене в оригинал и на български език на текстове от Жозе Кардозо Пиреш в рамките на специална поетично-музикална вечер, вдъхновена от филма.

Галасъбитието на Ирландия поставя на фокус анимационната семейна драма "Момичето хрътка" на режисьора Енцо Д"Ало. Копродукция на седем държави, "Момичето хрътка" е затрогваща и човеколюбива история, заслужено номинирана за "Кристална мечка" 2023 от кинофестивала Берлинале.

Премиерата ще бъде съпроводена с разговор, който ще поведе зрителите по магичния път на анимационното изкуство и изразяването на емоции чрез анимация.

Празничната вечер на италианската култура предвижда премиера на документалния филм "Умберто Еко: Библиотеката на света" и дискусия върху творчеството на бележития италиански ерудит, философ, културолог, есеист и белетрист с участието на доц. д-р Дария Карапеткова и проф. д-р Даниел Вълчев.

Традиционната галавечер на Испания ще се състои на 19 октомври от 19:00 ч. в кино "Люмиер" и ще предложи на публиката премиера на комедията "Истории, които не са за разказване" на режисьора Сеск Гай (Източник: Синелибри)

Събитието ще се проведе на 16 октомври от 19:00 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала".

По същото време, на 16 октомври в кино "Одеон", започва премиерата на документалния филм "Между революциите" в рамките на празничната вечер на Румъния. Филмът разказва историята на едно крепко приятелство, белязано от политическите сътресения в Иран и Румъния.

Още

Премиера на биографичен филм за страстната любов между художника Оскар Кокошка и Алма Малер

Премиера на биографичен филм за страстната любов между художника Оскар Кокошка и Алма Малер

Събитието предвижда излъчване на ексклузивно интервю с режисьора Влад Петри, чийто филм беше удостоен с Награда FIPRESCI в секция "Форум" от кинофестивала Берлинале.

На 18 октомври, в рамките на френската галавечер, публиката ще се срещне на живо с френската режисьорка Леа Тодоров, която е част от почетното жури на Синелибри 2023.

Леа ще представи емоционалния филмов спектакъл "България в мен" с текстове, архиви и видеоклипове, посветени на баща й - непрежалимия философ и литературовед, лингвист, семиотик, критик и културолог от български произход Цветан Тодоров, и неговата амбивалентна връзка с родната му страна. Срещата ще се състои от 19:00 ч. във Френския институт в България.

Традиционната галавечер на Испания ще се състои на 19 октомври от 19:00 ч. в кино "Люмиер" и ще предложи на публиката премиера на комедията "Истории, които не са за разказване" на режисьора Сеск Гай. Актьорът Иван Бърнев ще разкаже за участието си в хитовата театрална постановка "Съседите отгоре" по едноименната пиеса на Гай, чиято филмова версия зрителите на фестивала вече познават.

Самият Сеск Гай ще поздрави публиката във видеовръзка на живо, а специален гост на вечерта ще бъде нашумялата испанска актриса Карла Нието, член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм. Събитието се организира във връзка с Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Също на 19 октомври, от 19:00 ч. в кино "Одеон", ще се състои галавечер на Полша с премиера на историческата драма "Филип", създадена по мотиви от биографичната книга на полския писател Леополд Тирманд.

Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Република Полша и Полския институт в София, със специалното участие на Организация на евреите в България "Шалом", и предвижда дискусия с участието на Антони Георгиев, културен журналист и издател на списание VAGABOND.

КАдър от японския "Човек" (Източник: Синелибри)

Още

Синелибри 2023 ще се проведе между 6 и 29 октомври под мотото "Метаморфози"

Синелибри 2023 ще се проведе между 6 и 29 октомври под мотото "Метаморфози"

В сътрудничество с Посолството на Япония в София ще проведем галавечер на японската култура на 24 октомври в кино "Люмиер", в рамките на която ще бъде показана мистериозната драма "Човек" на режисьора Кей Ишикава. Прожекцията на филма, удостоен с осем награди на Японската академия, ще бъде съпроводена с дискусия и изложение на кукли от японския театър Senju Puppet Company.

Почитателите на датското кино не бива да пропускат галапремиерата на психологическата драма "Копенхаген не съществува", която ще се състои на 25 октомври в кино "Люмиер".

В съпътстващата дискусия ще се включи Христо Христозов, ще бъде излъчен видеоразговор с режисьора на филма Мартин Скоуберг. На същата дата, 25 октомври, в Дома на киното ще се проведе галавечер на Израел, чийто акцент ще бъдат творчеството и личността на големия израелски писател Амос Оз. Събитието включа ексклузивна прожекция на биографичната драма "История за любов и мрак", режисьорски дебют на Натали Портман.

Пет години след смъртта на Оз и четиринадесет години след единственото му гостуване в България ще си припомним творческите му завети в разговор с писателя Георги Тенев. Галасъбитието на Унгария е на 26 октомври в кино "Одеон" и ще изненада приятно публиката с възхитителната комедия "Здравей, мой живот".

Премиерата на филма ще бъде последвана от разговор с актьора Александър Алексиев за тънкостите в пресъздаването на хумористични персонажи на големия екран.

Тази есен ще отбележим и 100-годишнината от рождението на големия италиански стилист и благородник на духа Итало Калвино.

В последните десетилетия на ХХ век той придобива световна известност както с художествената си литература, така и с оригиналната си есеистика и публицистика; през 80-те години е най-превежданият съвременен италиански писател и често е сочен като фаворит за Нобелова награда за литература.

Кадър от датския филм "Копенхаген не съществува" (Източник: Синелибри)

Още

"Невинният" на Луи Гарел спечели голямата награда на Синелибри (снимки)

"Невинният" на Луи Гарел спечели голямата награда на Синелибри (снимки)

Събитието на 15 октомври Casa Libri включва представяне на творчеството му и на новото българско издание на експерименталния шедьовър "Ако пътник в зимна нощ"; авторски театрален пърформанс на Валерия Вълчева, създаден по мотиви от книгата "Паломар"; четене на авторски текстове и дискусия с участието на Сава Славчев, преводач на великолепния сборник с разкази "Трудни любови".

Синелибри отбелязва "100 години Итало Калвино" в сътрудничество с Италианския културен институт в София.

Билетите за всички прожекции и галасъбития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са вече в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн тук. Предстои да обявим допълнителни акценти в паралелната програма на фестивала и детските събития, както и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА "Национален филмов център", Национален фонд "Култура", Община Пловдив, Фонд "Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека "Захарий Княжески", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air. Предстои да бъдат обявени образователните събития и заглавията извън конкурсната програма.

Още

Пет френски филма, които да гледаме тази есен

Пет френски филма, които да гледаме тази есен

Още

5 италиански филма, които да гледате тази есен

5 италиански филма, които да гледате тази есен

Още

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Световноизвестният режисьор Тран Ан Хунг: Готвенето е като да правиш любов

Още

Френският писател Оливие Бурдо: Провалях се в абсолютно всичко, преди да напиша първия си роман

Френският писател Оливие Бурдо: Провалях се в абсолютно всичко, преди да напиша първия си роман

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Аржентинският режисьор Федерико Луис бе отличен с Голямата награда на "Седмицата на критиката" в Кан

В "Симон от планината" 25-годишният актьор Лоренцо "Тото" Феро е в образа на Симон, който се сприятелява с група младежи с умствена изостаналост в градче в Андите. Във филма участват актьори с умствени ограничения

Паоло Сорентино, Гари Олдман и вечната любов Неапол

"Партенопа" е най-новият филм на родения в Неапол италиански режисьор, който имаше премиера на кинофестивала в Кан

Френският актьор Венсан Лендон ще се снима с Киану Рийвс и Кирстен Дънст в новия филм на Рубен Йостлунд

Действието се развива на презокеански полет, по време на който бордовата система за забавление се поврежда и пътниците са изправени пред ужасна скука

Минисериалът "Дарителите" с премиера по БНТ1

В седмицата след Деня на българската просвета и култура, в четири последователни дни между 27 и 30 май, ще се излъчи минисериалът “Дарителите”, който всяка вечер от 22:30 ч. ще запознава зрителите на националната ни телевизия с едни от най-големите български дарители и техните невероятни истории, въплътили националния ни дух

Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг с поразяваща физическа прилика в "Покров"

Филмът "Покров", включен в конкурсната програма на фестивала в Кан, е трето поред сътрудничество между Венсан Касел и Дейвид Кроненбърг

Актрисата Кейт Бланшет призова да се правят филми за живота на бежанците

Винаги ме е смущавал фактът, че няма повече филми на тази тема, каза Бланшет по време на конференция под надслов "Върховния комисариат за бежанците: историите на изселените" "HCR: histoires de dеplacеs"