Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Специални румънски гости представят своите филми и копродукции в програмата на 28-ия СФФ

ФИЛМОВ МАРАТОН

Специални румънски гости представят своите филми и копродукции в програмата на 28-ия СФФ

Румънското кино продължва да привлича вниманието на киноспециалистите в програмата на световните филмови форуми. Неслучайно 28-ият София Филм Фест ще покаже през март избрани важни творби от изминалата година, представени лично от техните автори

Най-новият филм на Раду Жуде "Не очаквай твърде много от края на света" б(Източник: София Филм Фест)

Още

Номинираните за Наградата LUX филми в програмата на София Филм Фест

Номинираните за Наградата LUX филми в програмата на София Филм Фест

В своя нов филм "2020" ("MMXX"), копродукция между Румъния, Мондова и Франция, майсторът-разказвач Кристи Пую улавя важни състояния на хора, на които е повлиял сериозно пандемичният стрес от началото на десетилетието.

Четири почти независими истории разказват за терапевт, парамедик и инспектор, който се занимава с разследвания на трафик на хора, които решават казуси, свързани с ежедневието, с професионалните си отговорности, но и с реалността, която ги поставя в изключително сложни ситуации.

"Свобода" ("Libertate") на опитния Тудор Джурджу (Румъния-Унгария) пренася зрителите в хаотичните дни на революцията от декември 1989 година (Източник: София Филм Фест)

Още

Шедьовърът на Джонатан Глейзър "Зона на интерес" тръгва по кината от днес

Шедьовърът на Джонатан Глейзър "Зона на интерес" тръгва по кината от днес

Според Cineuropa чрез "2020" Кристи Пую, носител на голямата награда в конкурса "Особен поглед" в Кан за епохалния за румънското кино "Смъртта на господин Лазареску", както и на специалната награда "ФИПРЕССИ Платиниум" в София, продължава филмографията си с нова част от мрачните си, но изключително точни гледни точки към днешното общество.

Прожекцията, на която филмът ще бъде представен лично от режисьора и от продуцентката Анка Пую, е предвидена за 23 март, от 14:00 часа в кино Люмиер.

С номинация за "Златен леопард" и специалната награда на журито в Локарно, най-новият филм на Раду Жуде "Не очаквай твърде много от края на света" ("Do Not Expect Too Much from the End of the World") бе отличен и на фестивалите в Лисабон, Хихон, Монклер, Чикаго.

"Предупреждението" на румънския режисьор Ади Войку е копродукция между Румъния и България (Източник: София Филм Фест)

Радикалният румънски провокатор Жуде повежда зрителите на диво пътешествие, следвайки заснемането на видеоклип за безопасност на работното място по поръчка на международна компания. Но когато един от интервюираните прави изявление, че компанията може би е виновна за злополуката, която почти го парализира, всички стават свидетели на главозамайваща поредица от корпоративни машинации.

Копродукцията между Румъния, Люксембург, Франция и Хърватия е язвителна сатира на съвременния свят, който поставя печалбата над човечността.

Продуцентката Ада Соломон, която е в основата на много филми и проекти в румънското кино през последните над 20 години, ще представи новата творба на Жуде на 21 март, от 20:15 часа в Културен център G8.

Пълнометражният дебют на Анна-Мария Команеску е "Хориа" (Източник: София Филм Фест)

"Свобода" ("Libertate") на опитния Тудор Джурджу (Румъния-Унгария) пренася зрителите в хаотичните дни на революцията от декември 1989 година, която сваля комунистическия режим. Трансилванският град Сибиу става арена на кървава конфронтация между войници, полицаи, цивилни протестиращи и представители на тайната полиция.

Още

Спомен за Иван Черкелов и Людмил Тодоров в програмата на 28-ия София Филм Фест

Спомен за Иван Черкелов и Людмил Тодоров в програмата на 28-ия София Филм Фест

Ситуацията ескалира до такава степен, че армията хвърля в празен плувен басейн стотици затворници, обвинени в тероризъм. Прожекцията, на която филмът от Балканския конкурс на фестивала ще бъде представен лично от неговия сценарист и режисьор, е на 22 март, от 18:00 часа в Културен център G8.

Участвал като проект в платформата Cinelink на фестивала в Сараево, "Предупреждението" на румънския режисьор Ади Войку е копродукция между Румъния и България - продуцент от българска страна е Катя Тричкова, а зад камерата е операторът Крум Родригес, който получи престижна номинация за уменията си от Американското дружество на кинооператорите.

Филмът на Войку пресъздава ужаса, който изпитва един визуален артист, арестуван изневиделица докато снима улични протести и принуждаван да даде фалшиви показания.

Кадър от филма "2020" ("MMXX") на Кристи Пую (Източник: София Филм Фест)

Психологическият натиск и малтретирането в полицейското управление са сериозни фактори, които променят позицията на фотографа и той е готов на всичко, за да получи свободата си... Ади Войку, който е и сценарист на своя пълнометражен дебют, завършва визуални изкуства и кино в Букурещ, а неговият късометражен филм "Последното пътуване до крайбрежието" е представян в Седмица на критиката в Кан 2019 и печели награди в Сараево и Рио де Жанейро.

Още

Братя Тавиани превърнаха затворници с доживотни присъди в кинозвезди

Братя Тавиани превърнаха затворници с доживотни присъди в кинозвезди

Филмът от Международната конкурсна програма ще бъде представен от неговия автор на 19 март, от 18:30 часа в кино "Одеон".

Румънската режисьорка Анна-Мария Команеску е автор на четири късометражни филма, като последният от тях - "Мъртвата котка" участва в програмата на фестивала в Солун миналата година.

Пълнометражният дебют на Команеску е "Хориа", копродукция между Румъния, България (Росица Вълканова/Клас Филм) и Сърбия, а едноименният главен герой в нея е буен тийнейджър, който поема на пътешествие със стария мотор на баща си, легендарната румънска марка Мобра, на среща с любимата си.

По пътя към Хориа се присъединява привлекателната и предизвикателна 13-годишна Стела и изненадващо и за двамата, те се сприятеляват.

Още

"Аркадия", "Без светлина", "Танц със сенки" и "Лена и Владимир" на 28-ия София Филм Фест

"Аркадия", "Без светлина", "Танц със сенки" и "Лена и Владимир" на 28-ия София Филм Фест

Филмът на Команеску участва в международния конкурс на 28-ия СФФ и ще бъде представен от неговата авторка на 22 март, от 18:00 часа в кино "Одеон".

В онлайн програмата "Последен шанс" с фестивални заглавия в Neterra.TV+ може да бъде видян и "Свирукащите" на Корнелиу Порумбою. Копродукцията между Румъния, Франция и Германия разказва за един полицай, който лавира от двете страни на закона. Заедно с красивата Джилда се впускат в обир с високи залози и двамата ще трябва да се справят с превратностите на корупцията, предателството и измамата.

Румънските филми и гости са част от програмата на 28-ия София Филм Фест със съдействието на Румънския културен институт в Букурещ.

Още

Маргарете фон Трота се среща с българската публика в София

Маргарете фон Трота се среща с българската публика в София

Още

Световноизвестните режисьори Саболч Хайду, Файт Хелмер и Кристи Пую на София Филм Фест с нови вълнуващи киноистории

Саболч Хайду, Файт Хелмер и Кристи Пую на София Филм Фест с нови вълнуващи киноистории

Още

"Мера според мера" в програмата на 28-ия София Филм Фест

"Мера според мера" в програмата на 28-ия София Филм Фест

Още

Малгожата Шумовска със специалната награда ФИПРЕССИ Платиниум на 28-ия София Филм Фест

Малгожата Шумовска със специалната награда ФИПРЕССИ Платиниум на 28-ия София Филм Фест

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май