Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Номинираните за Наградата LUX филми в програмата на София Филм Фест

ФЕСТИВАЛЕН ФОРУМ

Номинираните за Наградата LUX филми в програмата на София Филм Фест

Финската актриса Алма Пьойсти лично ще представи „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки, а „Учителската стая“ на Илкер Чатак е с номинация за Оскар за международен филм

С номинации за европейски филм, режисьор и сценарий - Каурисмаки, актриса и актьор - Алма Пьойсти и Юси Ватанен, "Паднали листа" е един от най-обсъжданите филми от членовете на ЕФА (Източник: София Филм Фест)

За поредна година София Филм Фест ще представи всички номинирани филми за Наградата LUX на публиката в партньорство с Европейския парламент.

Това са финландският "Паднали листа" на Аки Каурисмаки, германският "Учителската стая" на Илкер Чатак, френския "На борда на Адаман" на Никола Филибер, испанският "20 000 пчели" на Естибалис Уресола и копродукцията между Естония, Франция и Исландия "В димна сауна" на Ана Хинтс.

Испанският филм "20 000 вида пчели" също се радва на овации и интереса на публиката и критиката на Берлинале '2023 (Източник: София Филм Фест)

Още

Шедьовърът на Джонатан Глейзър "Зона на интерес" тръгва по кината от днес

Шедьовърът на Джонатан Глейзър "Зона на интерес" тръгва по кината от днес

Финландската актриса Алма Пьойсти очарова с превъплъщенията си зрителите по света в продължение на 20 годии.

В нейната филмография фигурират 29 филма, вече сме я гледали в образа на легендарната Туве Янсон в "Туве" на Зайда Бергрот, и като героиня в "Добрият шофьор" на Тонислав Христов, а след седмица ще имаме възможност да я видим в главната роля в най-новия филм на Аки Каурисмаки "Паднали листа", Това беше една от най-обсъжданите творби в Кан "23 и неслучайно бе удостоен с награда на журито и с номинация за "Златна палма".

Това е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа - "Сенки в рая" (1986), "Ариел" (1988) и "Момичето от кибритената фабрика" (1990). Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият любовта, която всеки заслужава. Филмът е поредната възхитителна, драматична и романтична история, поднесена в характерния за Каурисмаки стил, с чар и сериозен рокендрол саундтрак.

"На борда на "Адаман" на френския режисьор Никола Филибер, който спечели Берлинале 2023 г. (Източник: София Филм Фест)

Още

Спомен за Иван Черкелов и Людмил Тодоров в програмата на 28-ия София Филм Фест

Спомен за Иван Черкелов и Людмил Тодоров в програмата на 28-ия София Филм Фест

С номинации за европейски филм, режисьор и сценарий - Каурисмаки, актриса и актьор - Алма Пьойсти и Юси Ватанен, "Паднали листа" е един от най-обсъжданите филми от членовете на ЕФА и неслучайно е сред петте номинирани филма за Наградата LUX на публиката за 2024 година.

Специалната гостенка на СФФ Алма Пьойсти ще представи лично "Паднали листа" на 14, 15 и 16 март в кината "Люмиер", "Одеон" и Културен център G8, където е предвидена дискусия за Наградата LUX на публиката и значимостта на тази инициатива за киното в европейски и глобален мащаб.

"В димна сауна" на Ана Хинтс (Източник: София Филм Фест)

Сред номинираните за Наградата LUX на публиката е и един Оскаров фаворит - "Учителската стая" на режисьора Илкер Чатак получи номинация за най-добър международен филм, след като бе удостоен с четири Германски филмови награди (включително за най-добър филм) и призовете на Europa Cinemas и на Арт кината в секция "Панорама" на Берлинале "23.

Още

Братя Тавиани превърнаха затворници с доживотни присъди в кинозвезди

Братя Тавиани превърнаха затворници с доживотни присъди в кинозвезди

Сюжетът е фокусиран върху една млада учителка, която попада в центъра на скандални разкрития за умело действащ крадец на територията на гимназията, в която преподава.

В историята са преплетени противоречивите представи, които се изграждат в различните семейства въз основата на традиции и възпитание, както и неизкоренимите предразсъдъци, породени от произход и националност, с които хора на най-различни възрасти се отнасят по между си.

"На борда на "Адаман" е уникален документален киноразказ, който спечели сърцата на публиката и журито, както и престижната "Златна мечка" на Берлинале "23. Неговият създател Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМа в Ню Йорк.

Сред номинираните за Наградата LUX на публиката е и един Оскаров фаворит - "Учителската стая" на режисьора Илкер Чатак (Източник: София Филм Фест)

Още

"Аркадия", "Без светлина", "Танц със сенки" и "Лена и Владимир" на 28-ия София Филм Фест

"Аркадия", "Без светлина", "Танц със сенки" и "Лена и Владимир" на 28-ия София Филм Фест

Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център "Адаман", който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациента, които - изненедващо за състоянието си, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

Испанският филм "20 000 вида пчели" също се радва на овации и интереса на публиката и критиката на Берлинале "23 - там получи "Сребърна мечка" за най-добро изпълнение на главна роля (София Отеро, най-младата носителка на тази награда) и наградата на режисьорската гилдия за авторката на филма Естибалис Уресола.

Историята е посветена на едно дете, което расте в своеобразен пчеларски матриархат в Страната на баските, и на фона на свадливи майки и лели се опитва да открие своето име и идентичност.

Пчелни кошери и слънчеви пейзажи допълват деликатната тъкан на филма и напомнят за значението на културното наследство, общността, възпитанието и намирането на вътрешен покой.

С наградата за най-добър документален филм на ЕФА '23 и с приза за най-добър режисьор в конкерса "Световно документално кино" от Сънданс "23, пред публиката в София пристига "В димна сауна", копродукция между Естония, Франция и Исландия.

Още

Анатомия на един победител

Анатомия на един победител

С автентичен авторски подход, режисьорката Ана Хинтс е създала променящ представите поглед към човешкото битие в женско тяло, показвайки жените "такива, каквито са", с дълбока емоционална достоверност и съпричастност.

Филмът е вълнуващ и задушевен поглед към проблемите на психическите травми, изцелението и сплотеността; заснет е като картина на Вермеер или Рембранд, а образите се носят като дима - задържат се, разнасят се, застиват за кратко, преди да изчезнат и да се появят отново...

Още

"Оскари" 2024: Добра година за кино реколтата

"Оскари" 2024: Добра година за кино реколтата

Още

Световноизвестните режисьори Саболч Хайду, Файт Хелмер и Кристи Пую на София Филм Фест с нови вълнуващи киноистории

Саболч Хайду, Файт Хелмер и Кристи Пую на София Филм Фест с нови вълнуващи киноистории

Още

Маргарете фон Трота се среща с българската публика в София

Маргарете фон Трота се среща с българската публика в София

Още

Селекцията в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест е на световно ниво

Селекцията в Документалния конкурс на 28-ия София Филм Фест е на световно ниво

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Филмът за Тръмп с Мария Бакалова и "Безсрамните" на Константин Божанов са в официалната селекция в Кан

Номинараната за "Оскар" актриса се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" на Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за "Златна палма"

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май

Международният кинофестивал в Кан представя официалната си селекция в четвъртък

Форумът ще бъде открит от комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду